15 znamenitosti u Beču koje morate obići

Kada je najlepše obići Beč?

Pored pitanja “Šta obići u Beču?”, najbitnije je pozabaviti se time kada ga posetiti. Obilazak Beča je najbolje planirati u proleće, iako je turistička sezona u Carskom gradu otvorena tokom cele godine. Naravno, uplatite svoje aranžmane, a zatim i putno osiguranje. Brzo i jednostavno, potpuno online, kupite putno osiguranje!

Naravno, kada je u pitanju Austrija, Beč, znamenitosti su mnogobrojne. A proleće je najbolje vreme za obilazak istih jer je temperatura tada najprijatnija, pa možete maksimalno da uživate.

Dakle, preporučujemo da znamenitosti u Beču obiđete krajem aprila ili početkom maja, kada će prirodne lepote ovog grada upotpuniti istorijske.

15 znamenitosti u Beču koje ne smete zaobići

Kada se spremate za turistički obilazak Beča, normalno je da imate u vidu nekoliko stvari koje želite videti. Međutim, evo nekoliko znamenitosti kojima morate upotpuniti svoju listu.

Dvorac Šenbrun

Ako bilo koga pitate “Šta treba obići u Beču?”, verujemo da će prvi odgovor biti dvorac Šenbrun. Ovaj impresivan letnjikovac Habzburga urađen je u rokoko stilu i pod zaštitom je UNESCO-a. Pa kada je u pitanju Beč, palate posebno, Šenbrun mora biti neizostavan.

Velelepni dvorac je bio dom i Marije Terezije i Napoleona, što samo govori o njegovoj dugogodišnjoj istoriji i nameni. Jedna od njegovih soba je proglašena najspektakularnijom rokoko prostorijom na svetu, a to je definitivno nešto što morate videti.

Katedrala Svetog Stefana

Vernici sa svih strana sveta takođe dolaze u Beč na turistički obilazak. Pa ako vi spadate u ovu grupu ljudi ili vas samo više zanimaju katoličke i pravoslavne crkve u Beču - preporučujemo obilazak katedrale Svetog Stefana.

Ova impozantna katedrala je kroz više od 800 godina svog postojanja preživela razne ratove, dok u jednom požaru 1945. nije bila skoro potpuno uništena. Srećnom, obnovljena je i danas se može posetiti u svom punom sjaju.

Dvorac Belvedere

Pre nego što ste i pomislili da doputujete u Beč, znamenitosti grada koje su vas sigurno privukle su mnogobrojni dvorci. Još jedan od njih je dvorac Belvedere i u pitanju je još jedna letnja rezidencija, ali ovog puta je njen vlasnik bio princ Eugen Savojski.

Belvedere se, zapravo, sastoji iz dva dela - gornjeg i donjeg dvorca. Ne samo što je sama arhitektura građevine impresivna, već u njenoj unutrašnjosti možete videti mnogo toga. Jedna od, možda i najpoznatijih, stvari je ikona moderne umetnosti - slika “Poljubac” Gustava Klimta.

Muzej istorije umetnosti

Kada je u pitanju grad kao što je Beč, muzeji ne manjkaju. Čak su neki od njih dovoljno značajni da mogu da se mere sa samim Luvrom. Jedan od njih je Kunsthistorisches Museum, tačnije Muzej istorije umetnosti.

U ovom muzeju možete videti eksponate iz perioda starog Egipta i Rima, neke od značajnih dela iz perioda renesanse i baroka, i sve do eksponata iz 16. i 17. veka. Ako se i dalje pitate šta obavezno obići u Beču, ovo je jedna od stvari za koju garantujemo da će vas oduševiti.

Šenbrun

O Šenbrun palati je bilo reči, ali je on mnogo više od samo toga. Pa kada ste već tamo, obavezno detaljno obiđite i njegove vrtove i Gloriette. Za vrtove vam ne treba nikakva posebna propusnica, ali Gloriette je zahteva.

Ali zašto bi se uopšte zadržavali na balkonu najvećeg kafića u Beču a nekadašnje trpezarije i sobe za prijem Šenbruna? Zato što se sa njega vidi prelepa panorama Beča koja će vam uvek ostati u sećanju.

Albertina

Kao što smo već spomenuli, muzeji u Beču su mnogobrojni, a jedan od njih je i muzej Albertina. U ovom muzeju možete pronaći najveću zbirku crteža i grafika na svetu, koja broji čak 65.000 primeraka.

Ne zvuči dovoljno zanimljivo? A kada bi smo vam rekli da u ovoj zbirci možete pronaći dela Leonarda da Vinčija, Rafaela i Gustava Klimta? Verujemo da je to dovoljno da vas ubedi da je ovo jedna od stvari koju treba videti u Beču.

Prirodnjački muzej

Šta još vredi obići u Beču? Još jedna od znamenitosti je prirodnjački muzej, koji je malo drugačiji od onih koje smo do sada spominjali. Naime, u ovom muzeju možete videti eksponate koji uključuju kosti dinosaurusa, kolekciju meteorita i minerala, i mnoge druge.

Kako je ovo deo istorijskih Beč, Austrija, znamenitosti, mislimo da ga ne smete obići. A možda će vas zainteresovati i da vidite kolekciju retkih dijamanata i smaragda koji su pripadali lično Mariji Tereziji.

Bečka opera

Ako se za svoje putovanje u Beč i dalje pitate šta treba obići, još jedan od odgovora bi bila Bečka opera. U pitanju je jedna od najpoznatijih opera u svetu i poseta njoj će biti posebno magična za ljude koji uživaju u muzici i plesu.

Izvedbe na pozornici Bečke opere su zakazane skoro svakodnevno, pa možete jednoj i prisustvovati. Imajte na umu da karte mogu biti poprilično skupe, ali ni to nije problem. Kada je muzika uživo, prenos možete pratiti na platnu ispred Bečke opere, potpuno besplatno.

Leopold muzej

Posebno vas zanima umetnost Austrije? Onda je odlazak u Leopold muzej za vas obavezan. Ovo je jedna od turističkih znamenitosti Beča koje možda nisu nadaleko poznate, ali to ne znači da je ovaj muzej manje interesantan od drugih.

Ovde možete pronaći više od 5.000 eksponata umetnosti Austrije koje su Elisabeta i Rudolf Leopold pažljivo skupljali.

Karlov trg

Evo jednog od mesta koje je savršeno za odmor nakon šopinga u Beču - Karlov trg. Ne samo što je ovo jedan od najbitnijih transportacionih čvorova Beča, već na trgu možete mnogo toga videti.

Jedna od znamenitosti koju ćete videti tokom svog obilaska trga je i impozantna Karlova crkva. Ako i ne planirate da posetite ovaj trg, verujemo da ćete se na njemu bar jednom naći tokom svoje posete Beču.

Dunavski toranj

A kada već idete u Beč, obilazak morate upotpuniti odlaskom do najviše građevine cele Austrije - Dunavski toranj. Na samom vrhu se nalazi restoran koji se okreće i time nudi savršen panoramski pogled celog grada.

Ovaj restoran je bio senzacija arhitekture prošlog veka, i nastavlja da privlači turiste iz celog sveta, pa ga nemojte propustiti.

Mocartova kuća

Ako fanovima muzike nije dovoljna samo poseta Bečkoj operi, oni mogu posetiti i Mocartovu kuću. Iako ovo nije kuća muzike, u njoj je živeo čovek koji je simbol kako Beča tako i klasične muzike - Volfgang Amadeus Mocart.

Ne samo što ovde možete da vidite sačuvane eksponate iz Mocartovog života, već i naučiti nešto o njegovom životu kroz video i audio zapise. A tu je i violina na kojoj je on lično svirao.

Prater

Do sad ste se sigurno pitali “A šta obići u Beču sa decom?” i evo našeg odgovora - najstariji zabavni park na svetu, Prater. Iako sve o čemu smo do sada govorili možete obići sa decom, verujemo da će im ovo mesto zabave ipak biti daleko zanimljivije.

Tu je i Muzej madam Tiso, gde možete da vidite realistične voštane figure raznih istorijskih ličnosti, ali i poznatih svetskih zvezda današnjice. Pa ne zaboravite da posle lude zabave ovde svratite i slikate se sa svojim favoritima.

Zoološki vrt u Šenbrunu

A ako vašim mališanima zabavni park Prater nije dovoljan, odvedite ih u najstariji zoološki vrt u Šenbrunu. Zoološki vrt je izgrađen u blizini dvorca Šenbrun i danas je i naučni centar za istraživanje zaštićenih vrsta životinja.

U ovom zoološkom vrtu čak možete i prisustvovati hranjenju životinja, što će vašim najmlađima sigurno biti najzanimljivije, pa to nemojte propustiti.

Hundertvaserova kuća

Na samom kraju, ako i dalje ne znate šta obići u Beču, preporučujemo čudnovatu Hundertvaserovu kuću. Ovo nije bilo kakva stambena zgrada - ovo je kuća koja oslikava dušu umetnika koji ju je osmislio.

Ono što je umetniku bilo vrlo bitno je da nema pravih linija i da ova kuća bude prepuna boja. Hundertvaserova kuća je jedna od onih u kojoj bi zasigurno živela Alisa u Zemlji čuda i vredi je posetiti.

Beč, grad znamenitosti

Nadamo se da smo vam dali inspiraciju za dosta stvari koje možete posetiti u ovom gradu, ali to, naravno nije sve. Tu su i brojne druge znamenitosti, turističke atrakcije, restorani, parkovi, itd. Pa dajte sebi nekoliko dana vremena da ovaj upečatljivi grad obiđete u celosti.

KALKULATOR PUTNOG OSIGURANJA

Vrsta putovanja *
Destinacija*
Početak*
Kraj*
Trajanje (dana)
Starosna grupa*

 

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close