Kompletan vodič za letovanje u Kemeru

Kemer je gradić smešten u istoimenoj turskoj oblasti koja se proteže uz južnozapadnu obalu ove države. Nalazi se na samo četrdesetak kilometera od Antalije, petog grada u Turskoj po broju stanovnika i jedne od najvećih turističkih destinacija. Sa svojom mnogobrojnim plažama, šarmantim apartmanima i fantastičnom kuhinjom, Kemer je jedno od popularnijih odredišta za sve one koji žele da u miru provedu svoje godišnje odmore a da u isto vreme imaju priliku da bez mnogo problema posete i urbanije sredine ako to požele. A kako je ovo mestašce dom poznatim ruševinama antičkog grada Faselisa koji gradu većinu razglednica, imaćete priliku da uz sunčanje i noćni provod osetite i duh prošlosti.

Zvuči zanimljivo? Ostanite s nama do kraja i upoznaćemo vas s nekim od najupečatljivih znamenitosti koje se kriju u Kemere i dati vam par smernica kako biste što pre isplanirali vaše putovanje!

Kada je najbolje posetiti Kemer (iz iskustva)

Letovanje u Kemeru možete planirati kad god! Ušuškan u antalijskom zalivu i okružen brdima koja ga štite od hladnih vazdušnih struja, ovaj mediteranski grad ima preko tri stotine sunčanih dana godišnje. Za najluđe iskustvo, planirajte vaš put za period između šestog i devetog meseca u kom temperature retko padnu ispod nekih 28 stepeni, dok još ređe pređu preko trideset i pet oko podneva.

Treba pomenuti da je čitav kemerski region verovatno malo suvlji od ostalih mesta u turskoj. To su možda dobre vesti jer nećete morati da brinete o iznenadnim padavinama ali će takođe značiti da ćete morati obratiti malo više pažnje na to da se zaštitite od sunca i ponesete dosta kreme za sunčanje.

Svakako, ako ne biste da se zateknete u gužvi, Kemer možete posetiti i u ranu jesen, kada će se temperature vrteti oko dvadesetak stepeni. Već u oktobru, međutim, možete očekivati mestimične padavine, te stoga bacite oko na vremensku prognozu kako vam kiša ne bi upropastila odmor.

Kome će najviše prijati letovanje u Kemeru

Kako je već bilo par reči o klimi u Kemeru i regiji u kojoj se nalazi, moguće je da već imate predstavu o tome da li je ovaj grad idealno mesto za vas. Treba, međutim, naglasiti da ova destinacija ima svašta da ponudi, te da će stoga turisti svih vrsta pronaći nešto u čemu će moći da uživaju, od solo putnika do višečlanih porodica i starijih putnika koji bi da na najmirniji način provedu svoj odmor.

Pored čistog mora, peskovitih plaža i morskih špilja, tu su i mnoge istorijske i kulturne znamenitosti u Kemeru koje će ljubiteljima istorije i arhitekture dati dosta prilika za istraživanje i fotkanje. Ne smemo zaboraviti ni to da je kuhinja u Kemeru ima elemente mediteranske i bliskoistočne kuhinje čiji će vas začini naprosto opčiniti. Posle dobrok obroka, možete se uputit u obilazak nekog od okolnih brda ili malo odmoriti pre odlaska na plažu.

Najbolje plaže u Kemeru

Peskovite plaže u Kemeru pravi su kontrast krševitim vrletima punim borova koja se uzdižu iznad grada kao i glavni razlog zbog kog ćete ovde provesti leto. Bez obzira kakve plaže voleli — one manje, zabačenije, ili one veće, s odbojkom na pesku i gomilom plivača — veoma lako ćete pronaći vaše idealno mesto za kupanje.

  • Plaža Kemer: Dugačka skoro četiri kilometra i na samo par minuta od centralnog dela Kemera nalazi se istoimena plaža čija će vas tirkizna voda zavesti na prvi pogled.
  • Plaža Faselis: Ako odete u obilazak drevnog grada Faselisa, ne zaboravite da se bućnete na istoimenoj plaži. Upozorenje: kamenita je, ne peščana!
  • Plaža Adrasan: Ako ste raspoloženi za malo divljine, tu je plaža Adrasan koja će vas dočekati netaknutom prirodom i fantastičnim pogledima koje krase okolna brda.

Šta sve možete raditi i videti u Kemeru

Najviše vremena ćete sigurno provesti u vodu. To je, ipak, glavni razlog zbog kog i idemo na more. Kemer, međutim, ima da ponudi mnogo više od toga, te bi stoga bio greh ne iskoristiti priliku i okušati se u nekim od sportskih aktivnosti i pridružiti se ostalima i dati šansu nekim od turističkih atrakcija.

Turska obala je prelapa, pa vam preporučujemo da izdvojite makar jedan dan da obiđete okolne zalive na nekoj od tura brodom koje redovno i za malu sumu novca polaze iz Kemera. Tu je takođe i poznata žičara koja vodi do brda koje se savim opravdano zove Olimp. Noćni život u Kemeru je takođe sam po sebi razlog za posetu, tako da se pripremite za žurku na kraju dana!

Najbolji smeštaj u Kemeru

„Gde odsesti u Kemeru, Kemer apartmani, Kemer smeštaj” — to su najtraženije stavke svakog putnika i to s razlogom. Kao što možda već znate, često je teško pronaći prikladan a povoljan smeštaj, pogotovo ako se za put opredelite prekasno. Kemer je prepun hotela i turističkih odmarališta, od onih od tri do onih od 5 zvezdica. Za najpovoljnije letovanje, međutim, najbolje bi bilo potražiti privatan smeštaj i odsesti u nekoj od vila ili apartmana. Ako bacite oko na neke od aplikacija ili oglasa na društvenim mrežama, pronaći ćete apartmane po ceni od svega par desetina evra po noćenju, dok će vas hoteli i prebivališta poput Beldibija, Gojnuka i Kirisa uglavnom koštati mnogo više.

Koliko košta letovanje u Kemeru

Iznajmljivanje apartmana u Kemeru samo je deo troškova — tu su i let, namirnice i ostali troškovi koji će se sigurno nagomilati ako ne pripazite na to koliko trošite. Ako putujete o sopstvenoj režiji i letite iz Beograda do Antalije, očekujte cene letova između 300€ i 500€ evra u zavisnosti od toga kada kupite karte i u kom periodu planirate da letite. Hotela u gradu ima bezbroj, od onih jeftinih do onih koji će vas koštati par hiljada evra, dok se apartmani kreću između 15€ i 10€. Što se tiče namirnica, cene u marketima su slične srpskim, dok su cene u restoranima nešto skuplje.

Za kompletan put će vam, dakle, u proseku trebati između 700€ i 1000€ po osobi ako sami organizujete svoj odmor i ne odsedate u skupljem smeštaju. Agencijske varijante, s druge strane, mogu biti dosta povoljnije. U zavisnosti od ponuda i toga kada biste išli, opredelivši se za vašu omiljenu agenciju ćete možda uštedeti i do par stotina evra.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close