Kompletan vodič za letovanje u Sideu

Turska već godinama slovi za turističku destinaciju iz snova, i to s dobrim razlogom. Naime, ova prelepa zemlja ima da ponudi mnogo toga, od toplih zaliva i širokih plaža od koji će vam zastati dah do magične kombinacije medieteranske i bliskoistočne kulture kao i ludog noćnog života i žurki koje nećete skoro zaboraviti.

Ako razmišljate da posetite Tursku, sigurno su vam na listi potencijalnih odredišta veći gradovi poput Istanbula, Izmira i Antalije. Mada ovi gradovi jesu neke od najvećih atrakcija koje Turska ima da ponudi, tu je još i tisušte manjih, podjednako lepih mesta koja bi vam mnogo više odgovarala od većih urbanih centara. Jedno od njih je Side.

Kada je najbolje posetiti Side (iz iskustva)

Ovaj gradić na južnoj mediteranskoj obali Turske najbolje je posetiti u periodu od poznog proleća do rane jeseni, to jest, u periodu kada je čitava oblast najtoplija i najsunčanija a samim tim i najpogodnija za plivanje, sunčanje i ostale aktivnosti koje nećete hteti da propustite.

Znajte, međutim, da su jul i avgust sam jek turističke sezone, te ćete uz žegu morati da se nosite i sa velikim gužvama. Za najmirnije iskustvo, planirajte vaše putovanje, recimo, u maju ili septembru, kada će gomila turista biti manje a more i dalje sasvim toplo za redovno kupanje. Jedina mana odlaska u Side van turističke sezone je to da neki od restorana, kafića i apartmana možda neće raditi, pa će vam stoga izbog smeštaja biti malo ograničeniji nego što ste se nadali.

Kome će najviše prijati letovanje u Sideu

Ukrakto, letovanje u Sideu najviše će prijati zaljubljenicima u istoriju i drevne kulture kao i onima kojima je za uživanje dovoljno toplo more i hladan koktel na plaži.

Najbolje plaže u Sideu

Side, Turska — sinonim za peskovite plaže na kojima ćete hteti da provedete čitav dan. Dve najpopularnije su, međutim, takozvana Istočna i takozvana Zapadna. Obe plaže okružuju star grad i idealne su za celu porodicu zahvaljujući svima aktivnostima u kojim na njima možete uživati od jutra do mraka.

Istočna plaža poznata je po mnoštvu ležaljki i suncobrana, dok je voda malo nemirnija nego na ostalim plažama. To je, međutim, čini idealnom za neke od sportskim aktivnosti na vodi, na primer padobransko jedrenje.

Zapadna plaža, s druge strane, puna je kafića i restorana, a dugački plićaci biće idealni za one najmlađe. To, doduše, znači da će ovde često biti gužvi.

Uz ove dve, tu su još i:

  • Plaža Kumkoj poznata po svom pesku i plićacima pogodnim za one najmlađe
  • Plaža Evrenski udaljena oko 8 km od centra grada i prepuna luksuznih hotela
  • Plaža Sorgun okružena netaknutom prirodom

Šta sve možete raditi i videti u Sideu

O plažama smo već nešto rekli gore, tako da ćemo ovde pomenuti neke istorijske i kulturne znamenitosti u Sideu koje ne smete propustiti.

Najveća atrakcije su zasigurno ruševine drevnog grada, a posebno ostaci starog hrama posvećenog Apolonu. Hram je sagrađen u 2. veku nove ere, i stubovi su mu i dalje veličanstveni. Tu su još i amfiteatar sagrađen tokom rimske okupacije Grčke koji je u svoje vreme bio najveći u regionu sa skoro 20,000 mesta za sedenje!

Ljubitelji prirode takođe moraju posetiti i Manavgat vodopade, jednu od najvećih prirodnih lepota u čitavoj zemlji. Ne zaboravite ni Anitsal česme i takozvani Nimfejum, staru rimsku fontanu i zdanje koje datira iz drugog veka pre Hrista. I naravno, noćni život u Sideu je nešto što se pamti — zauvek!

Najbolji smeštaj u Sideu

Gde odsesti u Sideu? Side smeštaj uglavnom podrazumeva apartmane, vile i slične privatne opcije, pogotovo za one koji putuju s ograničenim budžetom. Apartmani su, uglavnom, dosta jeftiniji, tako da ćete uštedeti dosta novca ako se odlučite da zaobiđete hotele. To, naravno, znači da ćete više novca moći potrošiti na raznorazne aktivnosti u gradu i okolini, kao i suvenire!

Apartmani imaju i tu prednost da vam pružaju mnoge više slobode. Apartmani Side uglavnom dolaze s pristupom kuhinji, tako da ćete moći da pripremate svoju hranu i uštedite još više nego kada biste stalno jeli po restoranima, što je odlična opcija za one koji putuju sa čitavom porodicom.

Još jedan razlog zbog kog privatni smeštaj Side je to što apartmani pružaju mnogo više komfora od hotela, a privatnost u kojoj ćete uživati u nekoj od ušuškanih vila jednostavno je nazamenljiva.

Koliko košta letovanje u Sideu

Kada planirate bilio kakav put, uvek treba imati na umu kakve sve troškove možete očekivati i pripremiti budžet unapred kako biste izbegli neprijatne situacije koje dolaze s prekoračenjem limita na kreditnim karticama. Ako idete o sopstvenoj režiji, najveći trošak će biti sam let i, naravno, smeštaj. Avionske karte, čak i ako ih uzmete par meseci unapred, često koštaju i više od 500€, a Side apartmani mogu koštati i po nekoliko desetina do čak 50€ po noćenju, u zavisnosti od toga koliko su blizu plaži.

Takođe, treba uzeti u obzir i to da će vam treba nešto novca da obiđete sve znamenitosti u gradu i okolini, što veoma lako može dodati još koji stotku na vašu konačnu računicu. Namirnice su, na svu sreću, prilično priuštive, a restorani su uglavnom nešto malo skuplji nego kod nas, mada je brza hrana uglavnom jeftina.

Srećan put!

Side, Turska, letovanje — bilo to da se radujete obilasku drevnih ruševina, odlasku na plažu ili nekoj od žurki na otvorenom, sve je spremno. Hteli bismo, međutim, da napomenemo da svaka prava avantura zavisi samo od vas. Iako smo vam u ovom kratkom vodiču dali neke od najbitnijih informacija i, nadamo se, zagolicali vašu maštu, treba naglasiti da Side zapravo ima mnogo više da ponudi. Za kakvo god letovanje se odlučili, nadamo se da ćete na put otići spontani i spremni za avanturu, jer su najveće čari Sidea upravo one kojima se najmanje nadate!

Hvala vam što ste ostali s nama. Za kraj vam želimo srećan put i neograničnu zabavu u Turskoj!

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close