Kompletan vodič za letovanje na Kritu

Krit, Grčka je destinacija koja je uvek bila u ponudi za letovanje, ali je poslednjih nekoliko godina dobila veliku popularnost kod turista sa naših prostora. Ako još uvek niste bili na Kritu, pogledajte šta ovo ostrvo ima da vam ponudi. Kao i pre svakog putovanja, ne zaboravite na svoje putno osiguranje online da uplatite putno osiguranje.

Kada je najbolje posetiti Krit (iz iskustva)

Krit je najjužnije ostrvo Evrope. Prilično je udaljen od kopna, a možemo reći da se nalazi između tri kontinenta: Evrope, Azije i Afrike. Zahvaljujući poziciji klima je ovde blaga, pa tako možete posetiti Krit već od sredine maja. Oni kojima ne smeta hladnije more, dolaze na ovo ostrvo još od aprila, kako bi izbegli gužve i vrućine. Najposećeniji meseci su svakako jun, jul i avgust, kada je more najtoplije.

Sezona traje do kraja oktobra, ali ako idete u periodu kraj septembra do kraja oktobra, budite spremni na promenljive vremenske prilike. Kupanje je, zapravo, moguće tokom cele godine jer se temperatura vode ne spušta ispod 17 stepeni.

Kome će najviše prijati letovanje na Kritu

Krit je toliko veliko ostrvo da se može naći ponešto za svakog. Ali isto tako znajte da je nemoguće obići sve tokom jednog letovanja. Ko voli da posećuje i kupa se na prelepim plažama na Kritu će naći jako zanimljiva mesta za to.

Ako ste više tip koji voli da obilazi gradova i muzeje, na pravom ste mestu jer će vam svaki veći grad na Kritu pričati o svojoj istoriji i osvajačima. Oni koji vole noćni život, na Kritu će morati da se odluče za jedno od mesta sa bogatom ponudom klubova i diskoteka.

Putujete sa decom? Nikakav problem. Za odmor sa porodicom bi bilo najzgodnije da ste smešteni malo izvan centra grada, a blizu plaže. S obzirom da Krit ima oko 350 plaža, ne bi trebalo da imate problema za pronalaženje smeštaja.

Najbolje mesto za letovanje na Kritu

Kako je nemoguće upoznati celo ostrvo tokom jednog putovanja, tako je i nemoguće izdvojiti jedno mesto kao najbolje za letovanje na Kritu. Turisti uglavnom odlaze u veće gradove severne obale, a to su Hanja, Retimno i glavni grad Krita, Heraklion.

Mnogima su ovi gradovi baza iz kojih dalje obilaze ostrvo, pa vam predlažemo da pogledate koju stranu ostrva biste najpre voleli da obiđete, zapadnu ili istočnu. Shodno tome, možete izabrati Hanju ili Heraklion, a ako biste da vidite sve što možete sa obe strane, preporučujemo da odsednete u Retimnu. Odatle možete doći i do jednog i do drugog grada za skoro isto vreme, a samim tim i dalje obilaziti obe obale.

Najbolje plaže na Kritu

Grčka i Krit su skoro pa sinonim za dobre plaže. Nećemo pomenuti sve plaže na Kritu, ali ćemo vam dati jedan mini vodič za one koje ne smete propustiti.

Krenućemo od Elafonisi, koju još zovu i pink beach zbog prelepe boje peska. Često je svrstana u top 10 plaža na svetu, a do nje se dolazi autom ili autobusom. S obzirom da je odavno prestala da bude skriveni dragulj, trebalo bi da dođete ranije jer u ciku sezone ima puno turista koji takođe žele da je vide. Ko stigne ranije može da izbegne borbu sa mesto ispod suncobrana koji se iznajmljuje na plaži.

Preveli plaža se nalazi na južnom delu ostrva, a ljudi najviše odlaze na nju da vide neobičnu kombinaciju koja je priroda napravila na ovom mestu. Osim mora i same plaže, tu kombinaciju čine klisura i reka koja se uliva u more i šumu palmi koja je okružuje.

Balos takođe važi za jednu od najlepših plaža na svetu. Prilazak plaži nije toliko lagan, ali kada stignete na nju, biće vam jasno zašto je dolazak vredeo. Najbolje bi bilo da rezervišete dolazak na Balos brodom. Ova plaža je odlična ideja za malu decu jer plićak ide u nedogled, a boja vode je tirkizna.

Šta sve možete raditi i videti na Kritu

Grčka je kolevka evropske civilizacije, a Krit centar prvog visokorazvijenog društva zapadnog sveta. Minojska kultura potiče upravo odavde. Možete posetiti palatu u Knososu ili Arheološki muzej u Heraklionu i uveriti se u to.

Ako prošetate starim delom grada u Heralkionu, Hanji ili Retimnu, za trenutak ćete se osećati kao da ste u nekom italijanskom priobalnom gradu. Tu ćete videti i mnoštvo slatkih restorana i prodavnica prepunih turista.

Pored turizma, na Kritu je najzastupljenija poljoprivreda, a najviše se proizvodi vino i maslinovo ulje. Postoje ture koje vas vode u kritska sela gde možete probati ove i druge tipične proizvode i videti kako žive Krićani.

Osim odlazaka na brojne plaže na Kritu, imate opciju jednodnevnih izleta do obližnih ostrva, čak i do Santorinija, za šta će vam sigurno trebati bar jedan dan.

Najbolji smeštaj na Kritu

Ako pretražujete “krit grčka smeštaj”, izaći će vam brojni rezultati od koji su većina ponude turistčkih agencija. Ukoliko postoji direktna avionska linija ili organizujete put do Krita na neki drugi način, letovanje možete rezervisati u sopstvenoj režiji.

Krit nudi raznovrstan smeštaj, a izbor će zavisiti od vašeg budžeta i željenog tipa. Gde sve možete odsesti na Kritu? Ponuda je šarenolika: hoteli, apartmani, vile, sobe. Ukoliko je vaš izbor privatni smeštaj, na mnogobrojnim sajtovima možete pričati direktno sa vlasnikom apartmana, sobe ili studija koji želite. Iako sezona traje skoro punih 6 meseci, rezervišite smeštaj što ranije možete. Imaćete mogućnost boljeg izbora i verovatno boljih cena.

Koliko košta letovanje na Kritu

Ukoliko se pitate koliko košta letovanje na Kritu, pre svega znajte da je Krit mesto koju zaista treba posetiti. Što se cena na Kritu tiče, u kafićima i restoranima cene mogu varirati u zavisnosti od tačne lokacije, ali generalno gledano nisu visoke, naročito ako ih poredite sa ostrvima kao što su Santorini i Mikonos.

Kao i svako ostrvo, Krit poziva sve goste da ga obiđu, pa vam tako dodatni trošak može biti iznajmljivanje automobila ili ekskurzije preko agencija. Cena ovakvih pohoda obično košta od 15 do 50 evra zavisno od destinacije i prevoznog sredstva.

Krit ima nešto za svačiji ukus: prelepe plaže, planine i gradove. Gde god da se uputite, ima toliko toga za videti da sigurno nećete imati potpuno pasivan odmor. Ali, uživanje je zagarantovano.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close