Kompletan vodič za letovanje na Majorci

Majorka za mnoge možda i dalje zvuči kao nemoguća destinacija — kao mesto za odmor iz bajke koje samo nekolicina može da priušti. To ne mora da bude tako! Ako ste letovali, recimo, u Grčkoj ili Turskoj, obradovaćete se da su cene na Majorci slične. A zašto posetiti ovo predivno ostrvo? Tu smo da vam otkrijemo sve tajno koje ovaj delić mediteranskog raja ima da ponudi, tako da se nadamo da ste spremni!

Kada je najbolje posetiti Majorku (iz iskustva)

Majorka je mediteransko ostrvo, te ga stoga olikuje mediteranska klima. Leti je temperature u proseku 30ºC, dog je zimi duplo hladnije, nekih 15ºC. Nebo je gotovo cele godine vedro, tako da nećete imati problema s padavinama osim ako vas neprati loša sreća! Drugim rečima, Majorku možete posetiti bilo kada, a idealno vreme će zavisiti samo od vaših potreba kao putnika.

Imajte, međutim, na umu da će tokom letnjih meseci (to jest od juna do avgusta) biti najviše turista. Tada će i cene biti najveće, pa i to treba uzeti u obzir prilikom planiranja budžeta. Ako želite da izbegnete gužve i uštedite koji dinar, savetujemo da vaše letovanje, Majorka, isplanirate za kasno proleće ili ranu jesen.

Kome će najviše prijati letovanje na Ibici

Vaše iskustvo na Majorci će takođe zavisiti od vremena kada se odlučite da odete na odmor. Majorka je, međutim, jedan od najvećih turističkih centara u Španiji, tako da možete biti bez bridge znajući da ovo ostrvo ima da ponudi ponešto za svakog. Plaze na Majorci su bajkovite a more toplo, a tu je i gomila istorijskih znamenitosti koje treba obići i prekrasnih predela koje treba istražiti. Naravno, noćni život na Majorci je takođe nešto što se pamti!

Ako na odmor odete van sezone, uživaćete u miru i spokoju koje ovo ostrvo pruža, što je idealno za posetioce koji dolaze s porodicama ili solo putnike koji bi možda i da rade kada nisu na plaži.

Najbolje mesto za letovanje na Majorci

Majorka se možda čini malom, ali ovo ostrvo ima preko 200 letovališta! Gde, dakle otići? Kako ovde nemamo dovoljno mesta da vam predstavimo sva mesta koji bismo rado obišli, ograničićemo se na naša tri omiljena letovališta:

  • Palma de Majorka: Glavni i najveći grad na ostrvu, Palma de Majorka slovi za jedno od najlepših letovališta u čitavoj državi. Palma je takođe blizu velikog broja drugih letovališta, tako da ćete moći veoma lako da istražite šta sve Majorka ima da ponudi.
  • Magaluf: Niti 20km od Palme de Majorke nalazi se Magaluf, letovalište poznato po nezaboravnim žurkama i ludom noćnom životu.
  • Alkudija: Na oko 60km od Palme nalazi se Alkudija, star gradić čije će uske uličice i predivne građevine zavesti gotovo sve posetioce. A da ne pominjemo i par prelepih plaža koje ga krase!

Najbolje plaže na Majorci

Španija, Majorka, plaže — ove tri reči gotovo uvek idu zajedno, i to s dobrim razlogom. Naime, ovo ostrvo ima preko 250 plaža od kojih je svaka lepša od one prethodne. Neke su peskovite, neke stenovite, ali sve su za pamćenje. Ako moramo da biramo, izabraćemo sledeće tri:

  • Cala Agulla: Ova plaža je okružena borovom šumom i brdima, njen pesak je tanan, a more je bistro i toplo. Jedina zamerka nam je što je na oko 80km od Palme. Ali, ako ste u blizini, ovu plažu nikako ne smete zaobići.
  • Cala Millor: Cala Millor je jedna od najdužih kao i najurbanijih plaža na ostrvu. Ako volite barove, kafiće i uživanje na ležaljkama, ovo je pravo mesto za vas.
  • Portals Vells: Tirkizna vode, fin pesak i špiljice koje zovu na avanturu? Da, to je ukratko Portals Vells, jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu, pogotovo među onim koji vole čamce i jahte.

Šta sve možete raditi i videti na Majorci

Majorka, Španija nudi velik broj atrkcija i aktivnosti koje možete (ili morate!) probati. Šta zapravo raditi i šta videti zavisiće od tog kakvom odmoru se nadate i kakvi su vam ukusi kad je u pitanju turizam. Savetujemo vam, međutim, da uživate u stvarima koje nećete naći nigde drugde, jer će vaš odmor na Majorci kao i priče koje ćete imati da ispričate tako biti mnogo zanimljiviji.

Ako ste raspoloženi za izlet, preporučujemo da posetite Ibicu. Brodovi često voze između Majorke i Ibice, tako da lako možete isplanirati brzinski odmor u evropskoj prestonici žurki. Ako putujete s klincima, uvek ih možete odvesti u neki od mnogobrojnim akvaparkova i dati im priliku da vide orke, delfine i ostale životinje kako izvode razne akrobacije. Za one koji vole aktivne odmore, tu su uvek priobalne pećine koje smo pomenuli i koje možete obići brodom, kao i mnoge istorijske znamenitosti na Majorci koje možete obići tokom neke od dužih šetnji.

Najbolji smeštaj na Majorci

Gde odsesti na Majorci? Majorka apartmani i hoteli dolaze u toliko varijanti da će vam možda biti teško da odlučite gde da prespavate! Konačan izbor će, naravno, zavisiti od vašeg budžeta i potreba, kao i od datuma kada rezervišete sobe. Šta god da odaberete, doduše, lepo ćete se provesti, jer je čitavo ostrvo bogato istorijskim i kulturnim nasleđem, plažama i turističkim aktivnostima.

Apartmane i hotele lako možete pronaći preko aplikacija kao što su Booking, Airbnb i slično. Ako nas pitate, preporučujemo tri hotela kao najbolji Majorka smeštaj:

  • AluaSun Cala Antena
  • Hotel Club Cala Romani
  • Hotel Cala Murada

Koliko košta letovanje na Majorci

Koliko novca pripremiti? To je svima verovatno najbitnije pitanje, a odgovor će zavisiti od broja faktora. Tu su karte, sobe, hrana i sve ostalo, recimo, fakultativni izleti. Ako idete u sopstvenoj režiji, nemojte očekivati da karte budu ispod 200€ po osobi ako uspete da ih rezervišete na vreme. Naravno, to je ako letite direktno iz Beograda. Letovi iz inostranstva će varirati, tako da mi možda bilo najbolje da vidite da li ima letova iz Budimpešte ili nekog drugog grada u regiji.

Privatni smeštaj Majorka će vas, u proseku, izaći oko 30€ po noćenju. Piće u kafićima je, kao i hrana, malo skuplje nego kod nas. Kafa će vas izaći 1–2€, dok je, recimo, pica u proseku 10€. Naravno, uvek možete spremati svoju hranu ako vam to smeštaj dozvoljava.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close
Online popust na putno osiguranje