Kompletan vodič za letovanje na Stavrosu

U zalivu Strimonikos, na oko 80km od Soluna i samo 6km od autoputa Solun-Kavala, nalazi se možda i najpoznatije letovalište cele Solunske regije - Stavros.

Ovaj turistički centar severne Grčke odlikuje posebno čist vazduh, kristalno more i duge peščane plaže. Samo u aranžmanu domaćih agencija naći ćete na desetine vila u ponudi, a ukoliko se odlučite da organizujete letovanje u sopstvenoj režiji, otvara vam se mnogo novih opcija.

Znamo koliko vremena oduzima traženje informacija na internetu, posebno onih pouzdanih. ‘’Stavros Grčka smeštaj’’, ‘’Grčka Stavros plaže’’ biće samo početak vaše iscrpljujuće potrage, ali baš zato smo odučili da podelimo svoje iskustvo sa vama i predstavimo vam naš kompletan vodič za letovanje na Stavrosu!

Bez obzira da li putujete sa decom ili ne, važno je dobro istražiti ponudu za putno osiguranje , a zatim i kupiti online putno osiguranje kako biste bili mirni ukoliko vas zadese nepredviđene okolnosti ili vam zatreba pomoć lekara.

Kada je najbolje posetiti Stavros (iz iskustva)

Za pik sezone, kao i u većini turističkih mesta u Grčkoj, smatraju se jul i avgust. Ipak, naša preporuka bi verovatno bila jun, iz dva glavna razloga:

Prvo, izbeći ćete gužve i imaćete priliku da uživate u, da kažemo, ‘’netaknutom’’ ambijentu Stavrosa na samom početku sezone. Drugo, smeštaj je dosta povoljniji, a razlika u temperaturi je svega 2-3 stepena u odnosu na jul i avgust.

Septembar je isto dobra opcija ukoliko npr. nemate decu koja moraju da stignu na početak školske godine, ali u tom slučaju se spremite na nešto kraći dan i potencijalno malo lošije vremenske uslove.

Kome će najviše prijati letovanje na Stavrosu

Da li ste znali da je Stavros proglašen za vazdušnu banju zbog svog izuzetno čistog vazduha? Zajedno, primorske, planinske i rečne struje stvaraju tzv. Ružu vetrova i veoma pogodne uslove za lečenje od astme, bronhitisa i ostalih respiratornih bolesti.

Pored svoje lekovite klime, Stavros nudi i dosta sportiskih terena za turiste koje vole da aktivno provode svoj odmor, jako lep vidikovac, luna-park, restorane sa igraonicama za decu, itd. Međutim, ukoliko tražite noćni život na Stavrosu, sva je prilika da ćete ga pre naći u obližnjim mestima poput Asprovalte i Nea Vrasne.

Najbolje plaže na Stavrosu

Stavros, Grčka. Ceo zaliv Strimonikos maltene čini jedna duga peščana plaža od 10km koja na koju izlaze Stavros, Asprovalta, Nea Vrasna i Vrasna Paralia.

Kada je reč o samom Stavrosu, luka u gradu deli dve plaže. Desno je plaža Platani koja je dobila ime upravo po ovom velelepnom drveću, a levo se nalazi gradska plaža. Obe su čiste, peščane, s postepenim ulaskom u vodu, u blizini barova i restorana - ali Platani odlikuje i veoma prijatan hlad, što na gradskoj plaži nije slučaj.

Na izlazsku iz Stavrosa, 1km u pravcu ka Olimpijadi i Uranopolisu, nalazi se i plaža Milies. Plaža je prekrivena zlatnim peskom, duga 2km i uglavnom je široka, ali ima i uskih delova. Nagrađena je Plavom zastavicom, a bezbedna je i za najmlađe zbog svog dugačkog plićaka.

Van Stavrosa, uvek možete posetiti i lokalne plaže u Asprovalti i ostalim mestima koja se protežu ovim prelepim zalivom.

Šta sve možete raditi i videti na Stavrosu

Ukoliko planirate letovanje u Solunskoj regiji, verovatno vas zanimaju i znamenitosti na Stavrosu. Možete početi od tzv. Gornjeg Stavrosa (Ano Stavros), mestašca koje je smešteno na obližnjem brdu, ima dve pravoslavne crkve i tradicionalne grčke taverne za potpuni ugođaj.

Ako želite prelep pogled na čitav zaliv Strimonikos, možete posetiti restoran Agnanti koji se nalazi na samom vrhu brda.

Za one koji putuju svojim kolima, lako ćete doći do fantastičnih plaže Olimpijade, a tu se ujedino nalaze i ostaci drevne Stagire. Razne domaće agencije, ali i lokalci u Grčkoj mogu vas odvesti na izlete do npr. Kavale ili čak Tasosa, ili na drugu stranu do čuvenih Meteora. U blizini se nalazi i Sveta gora i moguće je obići je brodićem.

Stavros je mesto koje obiluje aktivnostima za decu pa pored luna-parka, sportskih terena, igraonica i vodenih aktivnosti, vašim mališanima nikada neće biti dosadno!

Najbolji smeštaj na Stavrosu

Gde odsesti na Stavrosu? Gotovo cela Grčka, Stavros takođe, živi od turizma i ugostiteljstva te ne čudi veliki izbor kada je u pitanju privatni smeštaj Stavros.

Mi volimo da kažemo da umesto širokih pretraga ‘’Stavros apartmani’’ ili ‘’Stavros smeštaj’’ prvo napravite plan, počevši od određivanja budžeta za sam smeštaj. Kada ste odredili maksimalnu cifru, otvorite: sajtove najpouzdanijih domaćih agencija, Airbnb, Booking, Tripadvisor i Nikanu.

Često će jedan isti smeštaj imati različite cene na različitim platformama, drugačiju politiku otkazivanja, drugačije popuste za decu, veći ili manji izbor soba, itd.

Nikana npr. nudi širok spektar hotela, vila i ostalih privatnih smeštaja, a komunikacija i rezervacija se objavlja direktno s vlasnicima pa zato neke smeštaje možete naći isključivo na ovom sajtu.

Airbnb vam može predložiti i iskombinovati dva smeštaja za tih npr. 10 dana, po najpovoljnijoj ceni, a na Booking-u ćete videti možda i najviše iskustava i recenzija turista iz celog sveta.

Koliko košta letovanje na Stavrosu

Trošak jednog letovanja zavisi od mnogih faktora: broja putnika, da li se troškovi dele, na koliko dana se ide, u kom periodu, da li se ide sopstvenim prevozom, itd.

Letovanje Stavros može biti iznenađujuće povoljno, ako se rezerviše na vreme. Tako npr. 10 noćenja sredinom juna u sobi za 2 osobe sa uključenim autobuskim prevozom može da se nađe i za 200 EUR po osobi početkom godine.

Razlika po osobi za jun/jul iznosi oko 100 EUR više u proseku, tako da datum igra važnu ulogu u određivaju vaših finalnih troškova.

Stavros je od Beograda udaljen nešto više od 700km. To je dugačko putovanje od 8h, sa pauzama i putarinama, tako da vas sam put tamo i nazad može izaći kao i smeštaj. Autobus (npr. agencijski prevoz) je definitivno najpovoljnija varijanta jer karta za 1 osobu, u oba pravca, košta od 60 do 80 EUR.

Ukoliko ne želite da budete ograničeni samo na sopstvene noge, uvek postoji opcija iznajmljivanja automobila ili skutera u samom Stavrosu.

Da sumiramo listu troškova:

  • Smeštaj
  • Put do Stavrosa i nazad
  • Hrana i ‘’džeparac’’
  • Putno osiguranje
  • Izleti i dodatne aktivnosti

U totalu i kada se sve sabere, letovanje na Stavrosu može koštati od 300 do 500 EUR po osobi, u zavisnosti od perioda posete i broja ljudi koji idu. Deca gotovo uvek imaju popust, tako da se gore pomenuta cena odnosi mahom na odrasle osobe.

Ostaje da vam poželimo sreću u predstojećem putovanju, a ukoliko vam trebaju informacije i saveti za najpopularnije destinacije u Grčkoj, znate gde da nas nađete!

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close