Kompletan vodič za letovanje na Zakintosu

Jonsko more važi za verovatno i najlepše more u Evropi, a odlikuje ga kristalno-tirkizna voda, gotovo u potpunosti providna i na većim dubinama. Ko je bar jednom bio na Kefaloniji, Lefkadi ili Zakintosu, zna da su ove plaže nešto potpuno drugačije u odnosu na celu Grčku i ostatak Mediterana.

Zakintos krase jedne od najkvalitetnijih i najlepših plaža čitavog sveta, a iako je stekao reputaciju kao mesto za dobar provod za mlade, ovo predivno ostrvo nudi mnogo više od toga. Predstavljamo vam ultimativni vodič za letovanje na Zakintosu!

Boravak na Zakintosu je bezbrižan samo uz putno osiguranje. Stavka koju mnogi zaborave, i koju možete uzeti uz samo par klikova na našoj stranici, je putno osiguranje.

Kada je najbolje posetiti Zakintos (iz iskustva)

Sezona na Zakintosu traje od maja do oktobra jer ovo ostrvo krasi i odlično vreme u celom letnjem periodu. Jul i avgust su najtopliji meseci sa prosečnim temperaturama od 30 do 33°C, jun je nešto prijatniji, ali i tada temperature dosežu 30 stepeni, dok je prosek za septembar oko 28°C.

Mi uvek volimo da preporučimo početak sezone, optimalno jun, zbog nešto jeftinijeg smeštaja, manje turista i najčistijeg mora. Naravno, kada god da odete na ovo predivno ostrvo, sigurni smo da se nećete pokajati i da ćete poželeti da se vratite prvom prilikom!

Kome će najviše prijati letovanje na Zakintosu

Zakintos, Grčka, nudi različita iskustva za sve tipove turista - od avanturista koji vole da imaju aktivan odmor, porodica sa decom, mladih koji vole da izlaze, do parova koji žele nešto mirniji odmor. Zaista se može pronaći nešto za svačiji ukus!

Manje urbana mesta odgovaraće posebno ljudima sa respiratornim problemima, a ukoliko želite da se opustite i uživate u savršenoj vodi i belim peščanim plažama, gotovo da ne postoji savršenije mesto u celoj Grčkoj, osim možda susednih ostrva Kefalonije i Lefkade.

Najbolje mesto za letovanje na Zakintosu

Gde odsesti na Zakintosu? Postoji više gradova i gradića u kojima možete odsesti u toku svog letovanja na Zakintosu. Tu je prvenstveno glavni grad Zakintos (ili Zante) koji jeste stradao u zemljotresu sredinom 20. veka, ali i dalje nudi pregršt atrakcija i veliki izbor kada je u pitanju privatni smeštaj Zakintos.

Ukoliko istražujete Zakintos baš zbog njegove reputacije za izlaske, onda će vam najveću pažnju privući mesto Laganas jer je upravo tu najsadržajniji noćni život na Zakintosu.

Agrasi je nešto manje turističko mesto na istočnoj obali ostrva, na 4km od glavnog grada, a tu je i mesto Planos (još poznato i kao Tsilivi).

Ono što je bitno napomenuti je da se do Zakintosa može stići avionom, autobusom i automobilom. Kopneni put je dug oko 1,200km što baš i nije mala razdaljina, a podrazumeva i prevoz trajektom. Postoji opcija direktnog leta iz Beograda do glavnog grada prevoznikom Wizz Air, ali u toku sezone ima i mnogo čarter letova.

Najbolje plaže na Zakintosu

Dolazimo i do verovatno najzanimljivijeg dela - Grčka, Zakintos, plaže. Samo fotografije ovih plaža mame uzdahe, a videti ih uživo je doživljaj za sebe!

Navagio - Brodolom plaža

Ujedino i najpoznatija (a mnogima i najlepša) plaža na Zakintosu pa i celoj Grčkoj jeste Navagio. Smeštena je na severozapadu ostrva, a do nje se dolazi taksi brodićem ili ako krstarite duž celog ostrva. Bitno je napomenuti da je ovo najposećenija plaža na celom ostrvu pa se valja pripremiti na gužve ako idete u piku sezone.

Ime je inače dobila po nasukanom brodu koji je služio za krijumčarenje cigareta! Na plaži Navagio je završio 1983, ali je i danas velika atrakcija ove plaže.

Porto Vromi

U blizini sela Maries i Exo Xora, takođe na severozapadu ostrva, nalazi se plaža Porto Vromi. Pored toga što je krase bele obale i tirkizne voda, sama plaža je ujedino i jedinstven zaliv i takođe ima odličnu reputaciju među turistima.

Limnionas

Ukoliko ste avanturista u duši i volite skakanje u vodu, onda morate posetiti plažu Limnionas. Tehnički bez ‘’prave’’ plaže, turisti se ili sunčaju na stenama i skaču sa njih, ili uživaju u prelepoj vodi. U svakom slučaju, potpuno unikatno iskustvo!

Za provod tu su plaže Laganas i Porto Zoro, a ukoliko volite opuštenuju varijantu, obavezno posetite i plaže Marathias i Agios Sostis. Na Zakintosu se nalaze i desetine manjih, ali jednako lepih plaža, tako da je nemoguće staviti ih sve na ovu listu. Ako se odlučite za letovanje Zakintos, svakako istražite koje plaže su najbliže konkretnom mestu u kom odsedate.

Šta sve možete raditi i videti na Zakintosu

Znamenosti na Zakintosu su mnogobrojne i zaslužuju poseban članak, ali rado ćemo vam izlistati atrakcije koje ne smete propustiti kada je u pitanju Grčka, Zakintos:

  • Argasi most
  • Manastir Anafonitria
  • Blue Caves (poznate pećine na Zakintosu)
  • Strofades ostrva
  • Keri jezero
  • Sarakina kuća
  • Brdo Strani
  • Ostrvo Kornjača

Najbolji smeštaj na Zakintosu

Jedan od najvažnijih aspekata svakog letovanja je smeštaj. ‘’Zakintos apartmani’’, ‘’Zakintos smeštaj’’, ‘’Zakintos Grčka smeštaj’’ ili jednostavno ‘’smeštaj Zakintos’’ su prva stvar koju pretražujemo na internetu, ali možemo dobiti razne rezultate, a nisu svi uvek provereni.

Zato pored čitanja iskustava i recenzija turista (za koje nikada ne možete 100% znati da su pravi), otvorite najpouzdanije globalne platforme kao što su Booking, Airbnb, Tripadvisor, ali i sajtove domaćih agencija ili Nikanu, pa uporedite šta dobijate za koji budžet.

Zante, Laganas, Agrasi ili nešto četvrto - Zakintos nudi jako veliki izbor aprtmana i vila, ali i luksuznog smeštaja za dublji džep.

Koliko košta letovanje na Zakintosu

Svačiji budžet je drugačiji, a zavisi i da li vas putuje dvoje, troje, četvoro ili idete kao grupa prijatelja koja deli troškove. Zavisi takođe i u kom periodu želite da posetite Zakintos, ali i od prevoznog sredstva koje izaberete.

Najpovoljnija opcija kada je reč o samom putu, jeste agencijski prevoz autobusom jer je cena povratne karte (za odrasle) od 70 do 100 EUR. Kada je reč o direktnom letu iz Beograda, cena povratne karte s prtljagom je oko 200 EUR, a dok su troškovi sopstvenog prevoza tamo i nazad i preko 300 EUR.

Kada je reč o smeštaju, možete naći apartmane koji koštaju i oko 70 EUR po noći, ali i one koji koštaju nekoliko stotina evra.

Neizbežni troškovi su hrana i ‘’džeparac’’, dodatni izleti ili iznajmljivanje prevoznog sredstva, ali i neizostavno putno osiguranje. Na nama ostaje da vam poželimo prelepo letovanje i srećan put, i nadamo se da vam je ovaj vodič poslužio za sve osnovne informacije za letovanje na Zakintosu!

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close