Kompletan vodič za letovanje u Barseloni

Dobrodošli u Barselonu, čarobni grad na jugu Španije i glavni urbani centar Katalonije poznat po svemu što jedno letovanje čini nezaboravnim: kulturi, arhitekturi, istoriji, kuhinji i, naravno, plažama. Obilazak Barselone zahteva dosta vremena i dosta planiranja ako želite da iskusite sve što ovaj grad ima da ponudi. Na svu sreću, sastavili smo za vas ovaj kratak ali sveobuhvatan vodič u kom ćete saznati šta sve treba obići u Barseloni, koja jela obavezno treba probati, kada najbolje isplanirati vaš odmor i koliko će vas sve to koštati.

Nemojte zaboraviti da obezbedite svoje putno osiguranje. Čak i da se setite u poslednjem trenutku, na našoj stranici možete u par klika obezbediti putno osiguranje online za sebe i svoju porodicu i otići na putovanje mirne glave.

Kada je najlepše obići Barselonu

Idealno Barselona putovanje zavisiće od toga kakav ste putnik i šta nameravate da uradite i vidite tokom odmora. Znamenitosti u Barseloni možete obići bilo kada i najukusnije poslastice biće na meniju tokom cele godine, ali ako želite da se okupate i uživate u svim letnjim avanturama, možda bi najbolje bilo da Barselonu posetite u periodu između poznog proleća i rane jeseni. Veći deo ovog perioda, to jest par letnjih meseci, jeste jek sezone, tako da možete očekivati gužve, mada to znači da ćete imati priliku da odete na najveći broj žurki i upoznate mnoge nove ljude.

Ako biste radije izbegli jaru i larmu, savetujemo vam da Barselonu posetite u aprilu ili septembru. Vreme i more će svakako biti toplo, tako da nećete propustiti ništa osim koje prilike za socijalizaciju. Naravno, dobro isplaniran Barselona obilazak biće magično iskustvo čak i zimi, zahvaljujući toplim vazdušnim strujama i prazničnim marketima.

Kako sve možete stići do Barselone

Ako krećete iz Srbije, najjeftiniji i najbrži način da odete do Barselona je da letite iz Beograda. Direktnih letova ima često, i ako karte rezervišete na vreme (pogotovo tokom promocionih perioda), često znaju biti jako jeftine. Naravno, uvek možete ići i autobusom ili kolima, mada će putovanje trajati nekoliko desetina sati jer je Barselona od Beograda udaljena više od 2,000km.

Gde odsesti u Barseloni

Barselona je ogroman turistički centar, tako da ćete imati dosta vrsta smeštaja na raspolaganju. Idealna opcija će, naravno, zavisiti od vašeg budžeta, perioda u kom putujete, vaših poreba, itd. Naši turisti, uglavnom, odsedaju u nekim od apartmana koji su često dosta povoljniji od hotela, kao i u raznim vrstama privatnog smeštaja, na primer u iznajmljenim stanovima. Naravno, ako to sebi možete da priuštite, odsedanje u nekom od hotela u gradu biće takođe nezaboravno.

Za koju god opciju da se opredelite, savetujemo vam da odaberete smeštaj koji će biti na dobroj lokaciji koja će vam omogućiti da iz prve ruke upoznate ovaj grad i steknete dobar utisak o duhu i kulturi koji ga karakterišu.

Koliko košta odmor u Barseloni

Koliko košta kvalitetan odmor u Barseloni? Ovo je najučestalije pitanje kad je reč o odlasku u ovaj grad, i to s dobrim razlogom. Da obiđete sve turističke znamenitosti Barselone i iskusite sve što Barselonu čini vrednom posete, trebaće vam znatna suma novca, mada to važi za bilo koju destinaciju, pogotovo velike gradove. Ako želite da izbegnete bespotrebne troškove, ključ je u dobrom planiranju.

Ako putujete s nekom od agencija, petodveni put za jednu osobu će vas izaći između 600€  i 1,000€ po osobi. U cenu su uključeni prevoz i noćenje, moguće i po koji obrok u hotelu — sve fakultativne aktivnosti moraćete platiti dodatno. U sopstevnoj režiji močete očekivati slične cene ali pod uslovom da sve (uz malo sreće) rezervišete unapred. Apartmani i privatni smeštaj takođe imaju veliku prednosti jer vam omogućavaju da sami pripremate hranu kod kuće, dok ćete, ako odputujete s agencjiom, često morati da jedete usput ili u hotelskom restoranu.

Najveće znamenitosti Barselone koje morate obići

Šta obavezno obići u Barseloni? Barselona ima toliko toga da ponudi da se često čini kako je na ovo pitanje nemoguće dati adekvatan odgovor. Izdvojili smo, međutim, pet mesta koja nikako ne smete zaobići.

1. Sagrada Familija

Crkve u Barseloni su na sve strane, i većina ih je prelepa. Katedrala Sagrada Familia, međutim, zauzima prvo mesto sa svojim gotskim tornjevima, čarobrnim prozorima i impozantnom veličinom.

2. Casa Mila

Casa Mila ili, kako je još zovu, La Pedrera je ogromno modernističko zdanje u centru Barselone. Ova zgrada je, kao i Sagrada Familia, delo poznatog arhitekte Antonia Gaudia čija dale karakterišu čudni i nesvakidašnji oblici kakve do sada niste videli.

3. Park Guelj

Gaudi nije dizajnirao samo zgrade — tu je i park Guelj, verovatno jedan od najmagičnijih i najnesvakidašnjijih parkova u Španiji. Ovaj park je prepun raznobojnih mozaika, tornjeva i kućica kao iz bajke, kao i uličica i puteva koji se preplići i odvode posetioce u pravi umetnički lavirint koji je gozba za sva čula.

4. Fontana De Kanaletes

Ako odete do La Ramble, ne zaboravite da posetite i Fontanu de Kanaletes. Kako legenda kaže, svi koji se napiju vode iz ove fontanu se moraju kad-tad vratiti u Barselonu. A ko ne bi poželeo da ovaj grad vidi više puta?

5. Bari Gotik

Barri Gòtic, to jest Gotska Četvrt, jedna je od najlepših delova grada. Ova srednjovekovna četvrt poznata je po uskim ulicama, gotskoj arhitekturi i mnoštvom legendi koje će u sva velelepna zdanja u ovom delu grada udahnuti još više života. Tu su i neki Barselona muzeji, tako de očekujte pravu bombu informacija o istoriji i kulturi!

Šta jesti u Barseloni — preporuke

Kako sada znate koji je najbolji deo Barselone za obilazak grada, treba par reči posvetiti hrani i videti šta treba pojesti tokom tih silnih avantura. Ovo su naša tri omiljena jela:

1. Tapas

Tapas — verovatno najpoznatija vrsta aperitiva u Kataloniji. Ovo jelo dolazi u više varijanti, tako da ćete naći nešto ukusno bez obzira da li više volite krompire, šunku ili povrće.

2. Pernil iberik

Za one koji vole meze, tu je Pernil Ibérico. Ovo je, ukratko, iberijska verzija šunke, a za njen specifičan ukus je odgovrna ishrana iberijskih prasića koji jedu dosta žireva. Ako vam bude nedostajala naša kuhinja, obavezno probajte ovo ukusno jelo.

3. Truta de patates

Dosadio vam je omlet? Truta de patates će vam promeniti mišljenje prvim zalogajem! Ovo jelo je omlet s krompirima. Recept je jednostavan a rezultat preukusan, pogotovo ako volite masline, luk i krompir.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close