Kompletan vodič za letovanje u Baru

Crna Gora je uvek atraktivan izbor za letovanje, a Bar jedna od najpopularnijih letnjih destinacija. Da li je Bar poznat zato što je primorski grad, najveća luka Crne Gore ili jedini železnički centar? Ili zato što njegova rivijera sinonim za najlepše plaže i odmarališta Crne Gore?

Ovaj grad ima mnogo toga da ponudi, a ovde ćete saznati sve što vas zanima vezano za letovanje u Baru, kao i zašto baš treba da odaberete ovu destinaciju.

Ono što nikako ne bi trebalo da zaboravite kada su međunarodna putovanja u pitanju jeste putno osiguranje. Na našoj stranici možete u par klikova obezbediti sebi i najbližima putno osiguranje i bezbrižno se prepustiti čarima putovanja. Trošak osiguranja možete bez problema izračunati i prilagoditi vašim potrebama.

Kada je najbolje posetiti Bar (iz iskustva)

Bar je grad koji se može posetiti preko cele godine, s obzirom da se nalazi na listi najsunčanijih mesta južne Evrope. Ipak, ako razmišljate o Baru kao destinaciji za letovanje, imajte u vidu da letnja sezona traje okvirno od maja do oktobra. Ko voli toplije mesece i toplije more, uživaće u julu i avgustu. Ako vam ipak vrućine ne prijaju, idealni meseci za posetu Baru bi bili jun i septembar. Ko baš želi da izbegne vrućine i svaku vrstu gužve, predlažemo maj i oktobar. Naravno, ukoliko hladnije more nije nešto što vam predstavlja problem.

Najbolje plaže u Baru

Barska rivijera ima obalu dugačku oko 46 km od kojih plaže čine čak 9 kilometara. Na ovoj obali ima toliko plaža, raznih kupališta i uvala da je skoro nemoguće obići sve za vreme desetodnevnog letovanja. Barska obala je uglavnom strma i kamenita što zna da bude nezgodno za prilazak, ali sve ovo ima svojih prednosti. Upravo zbog ovakve „arhitekture” mešaju se morski i planinski vetrovi, pa je visok kvalitet vazduha tipičan za barske plaže.

Izdvojićemo najbolje i nabliže plaže, ali imajte u vidu da je većina plaža Barske rivijere jako blizu  grada. Sam grad nije toliko poznat po plažama, ali možete posetiti poznatu gradsku plažu Topolica. U blizini se nalazi i mirna plaža Žukotrlica, dugačka oko kilometar. Na ovoj plaži vas očekuje malo veće kamenje kombinovano sa peskom, a leđa plaže čini borova šuma koja pravi divnu hladovinu.

Odmah nakon Žukotrlice, u pravcu severa nalazi se Crvena plaža, prepoznatljiva po izuzetno crvenom pesku koji je, naravno, zaslužan za njeno ime. Ne možete joj prići direktno automobilom, ali je udaljena samo 60 metara od glavnog puta. I njenu zaleđinu čini borova šuma, idealan štit od užarenog sunca. Moramo reći da je jedna od omiljenih plaža u ovom delu Crne Gore i idealna je za miran odmor.

Ako bismo krenuli južno od Bara, nekih 2.5 km od gradskog centra, naišli bismo na uvalu Bigovica koju štiti brdo Volujica. Ova mala plaža je potpuno nepristupačna automobilima. Ipak, stene su često preduslov za čistu i prozirnu tirkiznu vodu, što ovu plažu čini omiljenom među roniocima. Ako na to dodamo i potopljene brodove koji se mogu naći u dnu uvale, dobijamo idealnu destinaciju za ronioce. Plaža je potpuno divlja, pa ako se odlučite da je posetite, ponesite sve što vam može biti potrebno.

Plaža Veliki pijesak u mestu Dobre Vode važi za najlepšu plažu u ovom delu Jadrana. Nalazi se na 8 kilometara od Bara i spada u plaže prve kategorije zbog čistoće vode i prisutnosti sumpora. Sve generacija mogu naći nešto za sebe i uživati na ovoj plaži.

Šta sve možete raditi i videti u Baru

Ako ste mislili da je Bar suviše mali da ponudi raznolike turističke obilaske, prevarili ste se. Danas zatičemo jedan moderan i uređen grad sa zelenim površinama i dobrim noćnim životom, ali Bar čuva i puno istorije. O tome najviše svedoči njegov Stari grad, tvrđava u podnožju planine Rumije, iza današnjeg Bara. Vremenom su se Barani približili moru, a Stari grad je ostao napušten i u ruševinama. Iako je sama tvrđava dosta neprisupačna, postoje ture koje vas vode u obilazak ovog kraja, gde ćete uživati u prelepim pogledima, arheološkim nalazištima i najstarijem stablu masline na svetu!

Drugo zdanje koje morate posetiti je Dvorac Kralja Nikole, prelepa građevina iz 1885. godine, smeštena u blizini mora, a u okolini grada su i mnogobrojni manastiri, kao i druga arheološka nalazišta koja se mogu posetiti.

Ako je jedna do neophodnih stavki na vašem letovanju noćni provod, na pravom ste mestu. Bogat noćni život u Baru pruža vam raznolike opcije: od gastronomskih užitaka u morskim restoranima, do odlaska u diskoteke i kafiće. Tokom leta održavaju se i brojne manifestacije kao što je čuveni Barski ljetopis i Dani Mrkojevića. One predstavljaju poseban doživljaj za turiste i priliku za uživanje u koncertima i predstavama.

Najbolji smeštaj u Baru

Ukoliko se pitate gde odsesti u Baru, odgovor bi zavisio od vaših želja, potreba i budžeta. Kako Bar, tako i cela Crna Gora nude mnogobrojne opcije za smeštaj. Prvo se treba odlučiti za tip smeštaja, da li bi bio hotelski ili privatni smeštaj. Koji god da izaberete, razmislite i o tome da li želite da smeštaj bude u Baru ili izvan njega.

Znajte da je izbor raznolik, a kako hoteli, tako i privatni apartmani u Baru često imaju u svojoj ponudi sadržaje za decu i parking, saune i bazene. Neki od najpopularnijih hotela u gradu su „Hotel Princess“ u samom centru i „Hotel Agape“.

Koliko košta letovanje u Baru

Za celokupno planiranje putovanja moramo znati okvirni trošak i cene. Imajte u vidu da će izbor smeštaja i prevoz će u velikoj meri uticati na to koliko će koštati vaše letovanje u Baru.

Privatni smeštaj nudi pristupačnije cene u odnosu na hotelski, pa biste na taj način imali značajno manji trošak celokupnog letovanja. Letovanje u Baru znači i da možete doći vozom, videti šta je kontinentalna Crna Gora i uživati u njenim predelima, a ne morate se baviti daljom organizacijom puta jer je krajnja destinacija Bar. Naravno, uvek vam ostaje opcija putovanja u sopstvenoj režiji, ili autobusom, dok bi avioni bio najskuplja opcija.

Što se ostalih troškova tiče, treba razmišljati o cenama ležaljki i suncobrana (između 5 i 15 evra na dan), hrani i piću. Trošak zavisi i od toga da li planirate da jedete u restoranima i kafićima ili da sami pripremite. Cene u ugostiteljskim objektima su slične cenama u Beogradu, dok su cene u marketima malo više.

Za kraj

Treba reći da je Bar, Crna Gora prava destinacija za vaše letovanje ukoliko želite da imate sve nadohvat ruke - lepe plaže, obilaske znamenitosti i noćni život. Ovaj grad vam nudi toliko opcija za uživanje i razne aktivnosti da ćete poželeti da ga posetite i sledeće godine.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close