Najlepše plaže u Turskoj za letnju sezonu 2024

Letnja sezona u mnogim zemljama samo što nije počela, a rezervisanje smeštaja i kupovina aranžmana je uveliko u toku. Ako ste se ove godine odlučili za Tursku, verujemo da su jedan od glavnih razloga neverovatno lepe plaže.

Ali gde su najlepše plaže u Turskoj? Ovde smo da vam to otkrijemo, pa hajde da saznamo koja plaža, Turska, je baš po vašoj meri.

Konjalti (Antalija)

Počinjemo sa Konjaltijem, za koju ljudi smatraju da je najlepša plaža u Turskoj. Kako je lepota subjektivna, prvo ćemo se pozabaviti odlikama ove plaže.

Kada je u pitanju Turska, plaže su mahom peskovite, ali to ovde nije slučaj. Konjalti je mešovita plaža, uglavnom satkana od malih kamenčića i peska. Ponegde je čak i potpuno kamenita i stenovita, pa će vam dobro doći patike za plivanje.

Nalazi se u srcu Antalije, pa samim tim priziva kako strane turiste tako i lokalce da je posete. Plaža je dugačka 13km i obiluje restoranima i plažama, pa ćete ovde moći da provedete dobar deo vaših dana u Turskoj.

Kleopatra (Alanja)

Iz Antalije se selimo u Alanju, u poseti još jednoj posebnoj plaži. U pitanju je Kleopatra, koja ima sopstvenu legendu. Ova legenda kaže da je Marko Antonije donosio pesak iz drevne Aleksandrije da bi napravio ovu, 2km dugačku plažu, za Kleopatru. Po nekim legendama se smatra da se ona ovde i kupala.

Bilo da je to tačno ili ne, Kleopatra se ubraja u najlepše peščane plaže u Turskoj (iako je ovaj pesak malo grublje teksture, zahvaljujući kojoj se pesak ne lepi za mokro telo i tabane). Ova plaža je, naravno, prepuna kafića, restorana i vodenih aktivnosti. Pripazite, međutim, na velike talase koji dolaze sa mora i kamenja koje se krije na morskom dnu.

Dolina leptira

Dolina leptira je upravo ono što mislite: dolina koja iz ptičje perspektive izgleda kao leptir i u kojoj se, igrom slučaja, nalazi ogroman broj različitih vrsta leptira. Ovde možete da pešačite i planinarite jer je, kao i svaka dolina, uokvirena stenama.

Ali ova posebna dolina leptira ima i malu plažu satkanu od grubog peska, a stenovitu kada zagazite u vodu. Ovde će vam definitivno biti potrebne patike za plivanje ako želite da se upustite u ovu aktivnost. Posebnost ove plaže u Turskoj mami veliki broj turista pa je posetite ujutru ili kasno u podne da izbegnete gužve.

Takođe, put do ove plaže može mnogima biti zahtevan. U tom slučaju, odlučite se za pomorski taksi.

Oludeniz (Plava Laguna)

Kada je u pitanju Turska, najlepše plaže je uglavnom teško naći a jedna od njih je Oludeniz. Ova plaža je smeštena u blizini omanjeg sela, pa je samim tim teško pronaći odgovarajući smeštaj. To znači da ćete na ovu plažu doći u sklopu mini dnevnog izleta, ali će biti nezaboravno.

Oludeniz se sastoji od dva dela: Oludeniza i Belcekiza. Belcekiz spada u peščane plaže, Turska, dok Oludeniz predstavlja zaštićen rezervat čije ime znači “Mrtvo more”. Iako u vodi kamenita, Oludeniz spada u najlepše plaže u Turskoj za decu jer voda nije previše duboka, a pesak je dovoljno sitan da se deca mogu igrati.

Kaputas

Evo još jedne plaže koju smatraju delićem raja i koja nije tako lako dostupna. Mnogi misle da zbog svoje nedostupnosti Kaputas spada u nudističke plaže u Turskoj, ali to nije tako. Do ove plaže možete stići autobusom ili automobilom, i verujte da nećete biti sami.

Ova 150 metara dugačka plaža se ubraja u najlepše plaže Turske zbog svog sitnog peska i nebesko plave vode. Iako je ulazak na plažu besplatan, suncobrane i ležaljke morate platiti. Naša preporuka je da ovde dođete što ranije možete i zauzmete mesto, pogotovo ako boravite u Turskoj u jeku sezone.

Lara (Antalija)

Izgleda da su Antalija, Turska, plaže definitivno najbolje plaže u Turskoj. Jedna od njih je 8 km dugačka peščana plaža Lara. Ono što je bitno znati je da je ovde voda plitka i to je razlog zašto porodice sa decom često dolaze upravo ovde.

Određeni delovi ove prelepe plaže pripadaju mnogobrojnim hotelima, ali je ulaz na zapadni deo besplatan. Na Lara plaži možete uživati u raznim sportovima na vodi, a baš ova plaža služi kao pozadina mnogim venčanjima u Turskoj. Tokom sezone, plaža je krcata, pa imajte to u vidu.

Cirali (Kemer)

U najlepše plaže u Turskoj se zasigurno ubraja skriveni dragulj Cirali. Smešten blizu omanjeg sela, Cirali je pravi mali raj za sve koji žele da izbegnu gužvu i opuste se. Ova plaža je šljunkovito-peščana i omeđena drvećem, pa spas od vrućine možete lako pronaći u hladu.

Ono što čini ovu plažu posebnom su morske kornjače koje možete videti u vodi, ali ne samo to — ove kornjaće ležu jaja u pesku, pa možete da vidite i bebe kornjače u avgustu.

Side

Ako boravite u gradu Side, Turska, plaža je nezaobilazna. Tačnije, na obali Sidea postoje dve prelepe plaže: istočna i zapadna. Obe plaže su mešovite (to jest peščano-šljunkovite) ali privlače različite vrste turista.

Istočna plaža je duža i šira. Ovde je voda toplija ali su i talasi agresivniji, pa je mesto idealno za sve koji uživaju u sportovima na vodi. Duž zapadne plaže je voda i dalje topla ali i mirnija, pa je ona uglavnom raj za porodice sa decom.

Iztuzu

Evo još jedne najlepše plaže u Turskoj. Iztuzu plažu krasi mešavina mekog peska i šljunka i prelepo plavo more, ali to nije sve. Naime, ova plaža je još jedan od domova morskih kornjača.

Kornjače možete videti u vodi ili u prirodnom rezervatu, ali je tokom sezone kada kornjače ležu jaja ulaz na plažu zabranjen. Legla su obeležena drvenim kočićima i morate ih izbegavati. Pored toga, ova plaža nije lako dostupna, ali o nje možete doći brodićem.

Icmeler

Vodič kroz najlepše plaže, Turska, završavamo plažom Icmeler. Ova simpatična plaža je uska, peščano-šljunkovita oaza za opuštanje. Ovde možete naći mnoštvo suncobrana za iznajmljivanje i kafića, a u poleđini plaže su šetalište i zelenilo u koje možete da se sklonite od vrućine. Ako želite mir i odmor, onda je Icmeler plaža prava stvar za vas.

Koju plažu posećujete?

Došao je kraj vodiču kroz peščane plaže, Turska, ali vaša avantura tek počinje. Ako je vaša ovogodišnja destinacija Turska, plaže će vam pomoći da se opustite i nadamo se da smo vam dali ideju gde da odete.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close