5 najboljih mesta za šoping u Budimpešti

Budimpešta je očaravajuća za oko i blaga za džep. Ove dve činjenice idu u prilog tome da je mađarska prestonica pravo mesto za putovanje na nekoliko dana. Upravo zato i ne treba da čudi podatak da ovaj grad godišnje dočeka gotovo tri puta više turista nego što ima stanovnika. Najjednostavnije rečeno, u Budimpešti se ne ostaje ni kratkih rukava (u bilo kom smislu ovih reči), ni praznih džepova.

Pošto znamo da turisti vole da kupuju, a vole i da godinama kasnije sa sjajem u oku kažu: „E ovo je kupljeno u Budimpešti“, za vas smo spremili sažet pregled najboljih mesta za šoping u ovom bajkovitom gradu. Cilj nam je, naravno, da što lakše dođete do idealnog poklona, najpre za sebe, pa onda i za drage ljude.

Potrudili smo se da izdvojimo mnoštvo korisnih informacija i preporuka. Spremite se da zapamtite što više ili jednostavno budite praktični i uslikajte ekran.

Krećemo u kupovinu. Šoping-centri i aleje, stižemo.

 

Arena Mall Budimpešta sa osvetljenjem u sumrak

1.  Arena Mall – div na istoku

Lokacija: Kerepesi út 9, istočna strana grada

Veličina: 180.000 kvadratnih metara

Radno vreme: 10:00 – 21:00, nedeljom 10:00 – 19:00

Arena Mall je najveći tržni centar u Budimpešti. Broj od 180.000 kvadratnih metara ustvari se odnosi na prodajnu površinu u osnovi objekta. Ukupno gledano, ipak, zvanični prostor koji Arena Mall zauzima je 200.000 kvadratnih metara. Poređenja radi, ukupna površina beogradskog Ušća na 6 nivoa iznosi 130.000 kvadratnih metara. Dakle, kad se kaže veliki tržni centar, misli se na Arena Mall.

Kada je izgrađen, 2007. godine, Arena Mall je bio najmoderniji i najveći prodajni prostor u celoj istočnoj Evropi. Međutim, i danas, ovaj džin šopinga jednostavno ne dozvoljava da mu konkurencija zaseni slavu. Sa oko 180 prodavnica, IMAX bioskopom sa čak 22 ekrana, 2.800 parking mesta u podzemnoj garaži i Tesco marketom, definitivno je najposećeniji tržni centar u Budimpešti.

Što se samog iskustva kupovine tiče, na Arena Mall nemamo zamerku. Dok šetate kroz 3 sprata ovog maksimalno urednog prostora, naići ćete na prodavnice popularnih komercijalnih brendova kao što su Massimo Dutti, Zara, Tommy Hilfiger, Armani Jeans, Guess, Karl Lagerfeld, Hugo Boss i mnogi drugi. Prostor je, kao što rekosmo uredan, pregledan i funkcionalno organizovan te gotovo garantuje jednostavan put do savršenog komada odeće ili obuće.

I gutljaja kafe, jer osim standardne postave u food corneru (Mc Donald’s, KFC, Burger King) ovde možete naći i Starbucks, pa tako vašom omiljenom kafom ozvaničiti kraj jedne uspešne kupovine.

 

Eksterijer Alle tržnog centra u Budimpešti

2.  Tržni centar Alle – favorit lokalaca

Lokacija: Október huszonharmadika u. 8-10, Budim

Veličina: 46.000 kvadratnih metara

Radno vreme: od ponedeljka do petka 06:00 – 22:00, subotom 07:00 – 22:00, nedeljom 08:00 – 20:00

Tržni centar Alle nalazi se u srcu gusto naseljenog XI distrikta u Budimu, na 40-ak minuta hoda od Lančanog mosta. Iako nije lociran u samom centru grada, iznimno je lako dostupan. Kao prvo, nije ga nemoguće posetiti peške, posebno ako ste smešteni u Pešti u centru ili južnije od centra. Osim toga, metro stanica (zelena linija metroa) nalazi se samo na 2 miniuta hoda. I na kraju, Alle je takođe odličan izbor za sve one koji su u prolazu automobilom i nemaju mnogo vremena za kupovinu - parking mesta ima dovoljno (1.200), a gužve gotovo da nema uopšte.

Dakle, i kao vozač i kao pešak, u Alle ste dobro (i lako) došli.

Činjenica da se u ovom tržnom centru retko zatiču reke kupaca jedan je od razloga zašto ga stanovnici Budimpešte preferiraju. Drugi je njegova sveopšta funkcionalnost. Naime, iako je znatno manji od Arena Mall-a, Alle suštinski nudi sve što je potrebno za dobar šoping. Na raspolaganju vam je jednostavan parking na 3 nivoa, prodavnice 142 brenda (uključujući Zaru i Van Graff koji naši turisti jako vole) i odličan izbor hrane – restorni italijanske, japanske, meksičke i lokalane kuhinje.

Sve u svemu, jedan više nego dobro upakovan tržni centar u kome se zaista kupuje s užitkom.

Fasada Corvin Plaza tržnog centra u Budimpešti

3.  Corvin Plaza – najbolji šoping u Budimpešti za mlade

Lokacija: Futó u. 37, srce stare Pešte

Veličina: 79 prodavnica (samo)

Radno vreme: 10:00 – 21:00, nedeljom 10:00 – 19:00

Corvin Plaza je pravi urbani tržni centar. Mali, jer uža gradska jezgra nemaju prostora za gigante kao što je Arena Mall, ekstremno dobro organizovan, jer u to „malo“ prostora treba da se spakuje sve što putnicima namernicima i nenamernicima treba, i modernog izgleda savršeno ukopljenog u staru arhitekturu, jer opšta estetika i služi da privuče pažnju šetača.

S obzirom da se nalazi unutar Corvin Promenade, odnosno skoro rekonstruisanog urbanog dela grada, Corvin Plaza spada u one tržne centre u koje svraćaju i oni koji ne planiraju nužno da kupuju (ljudi koji sa kafe ili iz šetnje produže u tržni centar). Upravo zato je moguće je očekivati gužve. Međutim, uprkos gužvama, Corvin Plaza je jako pregledan i uredan tržni centar, a upravo zahvaljujući njima u njemu vlada veoma živahna i poticajna atmosfera.

Zato i kažemo da je ovo najbolji tržni centar za mlade. U 79 prodavnica koje nudi spakovani su komercijalni, ne previše skupi brendovi kao što je C&A, Mohito, Reserved, Levis, Cropp, Deihman i drugi. U pauzi se može popiti kafa u Starbucks-u ili pregristi nešto na brzinu u KFC ili Bel Frit. Ukupno gledano, ovo mesto nudi brzu, ne previše skupu, i jednostavnu kupovinu koju ćete, faktički, obaviti usput i bez posebnog plana, što često može da bude velika olakšica.

Iako je meta šetača, ovaj tržni centar naravno poseduje parking, tako da je do njega moguće doći i automobilom. Osim toga, na raspolaganju su vam i metro (plava linija) i tramvaji (broj 4 i 6). I ako već spremate sitniš za kartu, sačuvajte nešto i za toalet, jer se on, nažalost, u ovom tržnom centru plaća.

Centralna pijaca Budimpešta u večernjim satima

4.  Centralna pijaca – kupovina na stari način

 Lokacija: Vámház krt. 1-3, centar grada

Površina: 10.000 kvadratnih metara

Radno vreme: od ponedeljka do petka 06:00 – 18:00, subotom 06:00 – 15:00

Iako reč pijaca ne zvuči svima baš primamljivo, verujte da ovo mesto nije oduševilo samo onog ko ga nije video. I da, jeste, moguće je da jedna (ne tako) obična pijaca oduševi baš svakog posetioca.

Izgrađena davne 1897. godine s ciljem da se grad snabde dovoljnom količinom prehrabmenih proizvoda kontrolisanog kvaliteta, ova pijaca će vas izgledom pre podsetiti na železničku stanicu na primer, nego na mesto na kom se već 130 godina kupuje povrće. Oblih svodova i visokog neogotičkog ulaza, Centralna pijaca iznenađuje putnike namernike i prije nego što zađu pod njen krov. Pravo iznenađenje, ipak, sledi tek kad se nogom kroči u unutrašnjost unajveće i najstarije pijace na zatvorenom u Mađarskoj.

U ovom ogromnom natrkivenom prostoru na tri sprata čekaju vas reke bogatih tezgi najraznovrsnijeg sadržaja. Tu možete kupiti doslovice sve i svašta – voće, povrće, mlečne proizvode, vina, med, začine, suhomesnate proizvode, odeću i suvenire. Suštinski, dakle, ovo je idealno mesto za kupovinu i degustaciju lokalnih proizvoda od kojih ćete neke, sigurni smo, poneti kući, makar kao suvenir.

Ono što je posebno fascinantno u vezi sa ovim starim sedištem trgovine je činjenica da, uprkost dugom radnom veku i veličini, ovaj objekat nije izgubio ni na značaju ni na funkcionalnosti. Kako pre 130 godina, tako i danas, Centralna pijaca vrevi i od kupaca i od prodavaca. Upravo zbog s ponosom nosi titulu jedne od najznačajnijih evropskih šoping atrakcija.

Živahna Váci ulica, šoping zona u Budimpešti

5.  Ulica Vaci – spoj lepog, ugodnog i korisnog

Ono što je u XVIII veku bila glavna gradska saobraćajnica danas je najlepša šetališna i šoping zona stare Pešte. Ulica Vaci je mesto gde se spajaju istorija i kupovina.

Ova ulica je duga oko 1000 metara. Ravna je, popločana i oivičena starim i modernim objektima koji se smenjuju u savršenoj harmoniji. Dakle, dok se šetate i uživate u lepotama i atmosferi urbanog života mađarske prestonice, i razmišljate o tome da li ćete u sledećem restoranu popiti makjato ili vino, moći ćete da šopingujete u prodavnicama kao što su Zara, Hugo Boss, Lacoste, Nike, Mango, Esprit i mnoge druge, i to bez ikakvog opterećenja. Jer takva je Ulica Vaci – sinonim za neverovatnu lakoću kupovine.

Osim prodavnica popularnih brendova, u ovoj divnoj ulici naći ćete i antikvarnice i suvenirnice, prodavnice lokalnih vina i slatkiša. Tu su, naravno, i brojni restorani i kafići u kojima možete napraviti sećanja vredne pauze u šetnji i kupovini.

Idealna za kupovinu i užitak, Ulica Vaci je zaista šoping-mesto po našoj meri i svima je od srca preporučujemo.

Šetalište Váci ulice sa šetačima u Budimpešti

Šoping u Budimpešti: Napomene za kraj

Ovaj put ih imamo samo tri, delom zato što je Budimpešta toliko srdačna i topla da je potreba za upozorenjima svedena na minimum. Ipak, nije zgoreg poslušati sledeće savete:

  1. Pripremite novac i ograničite budžet.

Valuta u Mađarskoj nije evro, već forinta. Iako se može plaćati karticom, savetujemo vam da novac razmenite unapred i odvojite sumu koju planirate da potrošite na kupovinu. Na taj način ćete kupovati mudrije i pažljivije.

  1. Proverite mogućnosti povrata PDV-a.

Mađarska je izuzetno privlačna za šoping jer ima visok PDV (27%) koji se može vratiti pri povratku u Srbiju. Zato se obavezno u nadležnim institucijama raspitajte o ovim mogućnostima.

  1. Kupite pouzdano putno zdravstveno osiguranje.

Ne vredi misliti o svemu lošem što se može desiti kada ste van svoje države. Taj stres prepustite nama, a vi se opustite i uživajte. Putovanja tome i služe.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close