Kompletan vodič za letovanje u Alanji

Za mnoge, Turska je već godinama destinacija iz snova, i to ne samo zbog plaža od kojih zastaje dah i bistrog mora. Tu su i gostoljubivi lokalci koji će ukusnom hranom i toplim osmesima učiniti da se osećate kao kod kuće, dok će vas neke od najpoznatijih istorijskih znamenitosti na svetu odvesti na magično putovanje u prošlost i dati vam priliku da na tren zaboravite na sve brige koje ste sa sobom možda doneli.

Gde, međutim, otići? Tu su Istanbul, Kapadokija, Izmir i ostali gradovi koji će vas bezuslovno zavesti, ali među njima se krije i Alanja, malo mesto na južnoj obali države. Alanja je pravi mediteranski dragulj u isto vreme pogodan za posetioce koji bi radije izbegli larmu i stres koji su neizbežan deo urbanih avantura kao i one koji bi da iskuse čari noćnog života u inostranstvu.

Alanja je našim turistima možda manje poznata, te smo vam pripremili kratak ali sveobuhvatan vodič za vaše iduće putovanje. Ostanite do kraja i saznajte gde odsesti u Alanji, koje znamenitosti posetiti, koliko novca bi trebalo pripremiti pred put, kao i mnoge druge korisne stvari! Alanja Turska letovanje — polećemo!

Kada je najbolje posetiti Alanju (iz iskustva)

Idealan trenutak za put je onaj koji vama najviše odgovara i onaj koji odgovara načinu na koji uglavnom putujete. Noćni život u Alanji je najživlji tokom letnje sezone, od maja do septembra, kada je ovaj gradić i najtopliji i najkrcatiji turistima iz raznih krajeva sveta. Ako su vam, dakle, plivanje, sunčanje i plesanje glavni cilj, planirajte vaše letovanje u Alanji za jun, juil ili avgust.

Ako biste radije izbegli gužve, pomerite vaš odmor za jesen ili uzmite slobodne dane na proleće. Turska je i više nego topla čak i u oktrobru, te ćete stoga moći na miru posetiti sve znamenitosti u Alanji i uživati u toplom moru na miru — za mnogo manje novca!

Kome će najviše prijati letovanje u Alanji

Kao što smo već pomenuli, turska Alanja ima štošta da ponudi turistima svake vrste. S velikim brojem svojih prelepih plaža, ovaj gradić pružiće utočište svima koji žude za vodenim avanturama i vrelim suncem. S druge strane, neke od istorijskih znamenitost i prirodnih lepota (o kojim će biti reči dole!) omađijaće one kojima su pogledi puni povesti i umetnička ruka majke prirode važniji od odbojke na pesku i hladnih koktela.

Ne zaboravimo, međutim, ni sve gurmane koji možda čitaju ovaj tekst. Turska hrana nam je svima poznata i čini velik dao naše kuhinje, ali vam garantujemo da će sve baklave, porcije lahmadžuna i kebabi koje budete okusili u Alanji delovati kao nešto sasvim novo. Ne zaboravite, međutim, da odmorite sat-dva pre nego što se bacite na paraglajding, jedrenje ili planinarenje!

Najbolje plaže u Alanji

Alanja apartmani su većinom blizu plaža, tako da nećete imati nikakvih problema da se okupate više puta dnevno i popegnete u svoju sobu i malo predahnete. Ima tu, međutim, i nekoliko plaža koje zaista morate posetiti, čak i ako vam nisu baš blizu smeštaja.

  • Plaža Kleopatra: Kada proguglate „Turska Alanja plaže”, Kleopatra će zasigurno biti prva na gotovo svakoj listi, i to s razlogom. Kristalno čista voda, dosta plićaka i svilenkast pesak čine ovu plažu najpopularnijom u čitavom gradu, a kao što se da naslutiti po njenom nazivu, zavela je čak i samu egipatsku kraljicu čije ime danas nosi!
  • Plaža Damlataš: Malo istočno od Kleopatre nalazi se plaža Damlataš, poznata po mirnom, vrelom moru. Ako ste za šetnju uz obalu, možete se bućnuti i na Kleopatri i na Damlatašu.
  • Plaža Ulas: Ako biste da izbgnete gužve, plaža Ulas je pravi izbor za vas. Malo zavučenija od ostalih, ova mala plaža je uglavnom mirnija, te će vam verovatno jedino društvo biti vaša porodica i jato morskih ptica koje se gnezdi na okolnim stenama.

Šta sve možete raditi i videti u Alanji

Kako smo o plažama već dosta rekli, red je da koju reč posvetimo i ostalim zanimljivostima koje ne smete propustiti.

  • Zamak alanja: Najprepoznatljivi deo starog zamka u Alanji je šest kilometara dugačak zid iza kog se krije stari deo grada. Kako datira iz antičkih vremena, ovaj zamak jednostavno mora biti na listi mesta koja nikako ne smete zaobići.
  • Pećina Damlataš: Na samo 3 km od centra grada, pećina Damlataš jedna je od najposećenijih pećina u Turskoj. Pored prekrasnih stalaktita i kamenih formacija, tu je i vazduh za koji se veruje da ima lekovita svojstva.
  • Crveni toranj: Crveni toranj je ogromna srednjovekovna motrilja koja se nalazi u gradskoj luci koju je nekada i branila. Kako ćete je zasigurno videti čim stignete u grad, ne zaboravite da je i obiđete, jer se danas u njoj krije i muzej.

Najbolji smeštaj u Alanji

Apartmani Alanja, Turska — bezbroj opcija i još više muka kada treba da se odlučimo za jednu. Jedina stvar o kojoj ne treba da brinite, doduše, je to da li ćete uspeti da pronađete smeštaj. Alanja je turistički centar čija ekonomija zavisi od što većeg broja posetilaca, tako da ćete uspeti da pronađete sobe koje odgovaraju svim vašim potrebama bez obzira kada putujete. Naravno, ako vam budžet to dozvoljava i ako preferirati all-inclusive varijante, uvek se možete opredeliti i za neke od hotelskih smeštaja. Za koju god opciju da se opredelite, savetujemo vam da smeštaj rezervišete što pre jer ćete tako uštedeti dosta novca.

Koliko košta letovanje u Alanji

A kako smo kod novca, valja za kraj razmotriti i troškove o kojima verovatno već razmišljate. Pre svega, treba pomenuti da će vaš let verovatno biti najveći trošak, pod uslovom da putujete o sopstvenoj režiji. Avionske karte do Gazipaše u jeku sezone mogu koštati i više stotina evra po osobi, nekada čak dosežući cifre od 500–600€ ako ih rezervišete prekasno! Postarajte se, dakle, da karte kupite par meseci ranije, u kom će slučaju koštati oko 40,000 dinara po odrasloj osobi.

Alanja smeštaj, s druge strana, predstavlja mnogo manji problem. Apartmane možete pronaći po ceni od čak 20€ po danu. Naravno, cene su mnogo veće što se više približavate plaži, te ćete za neke luksuznije sobe morati izdvojiti i više nego duplo od toga. Što se tiče hrane i pića, s velikom radošću vam možemo reći da su cene i više nego povoljne. Za samo petnaestak evra, na primer, lako ćete pronaći obrok za dvoje u nekom od šarmantnih restorana uz obalu, a ako preferirate da kuvate kod kuće, znajte da su cene u prodavnicama slične kao kod nas.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close
Online popust na putno osiguranje