Kompletan vodič za letovanje u Crnoj Gori u 2024

Mislite da je možda prerano za Guglanje “Crna Gora letovanje”, jer ipak smo tek na početku 2024. godine? Razmislite opet jer ove, kao i svake druge godine, letovanju u Crnoj Gori raste popularnost. To jednostavno znači da morate na vreme da odaberete gde, kako i sa kime idete, a za to će vam biti potrebne neke osnovne informacije koje možete pronaći u ovom članku.

Dakle, ako već razmišljate o tome koje su najpopularnije plaže u Crnoj Gori ili o tome kako izgleda ulazak u Crnu Goru za decu - na pravom ste mestu. Pa hajde da se prvo pozabavimo jednom od bitnijih stvari - trajanju letnje sezone jer vreme odlaska na letovanje je bitnije nego što možda mislite, a i treba ga odrediti na vreme.

Panorama Kotorskog zaliva sa zastavom Crne Gore i logotipom osiguranja

Koliko traje letnja sezona u Crnoj Gori?

Mnogi misle da ova predivna komšijska zemlja dočekuje ljude raširenih ruku u svako doba godine. To možda i jeste istina ali, nažalost, nije uvek pravo vreme za celodnevno izležavanje na suncu, igranje u pesku, i so u kosi.

Prava letnja sezona u Crnoj Gori počinje 15. juna i zatvara se 15. septembra. Ne samo što je ovaj period pravo vreme da pocrnite, uživate u obalskim kafićima i šetalištima, nego je sjajan i za vas koji volite aktivne odmore. Šta to znači? Znači da u zenitu letnje sezone možete da se bavite mnogobrojnim sportovima na vodi - jedrenjem, vožnjom skutera, i slično.

Imajte u vidu da odlazak bilo gde u sred sezone uglavnom znači i to da su cene svega više. Pa ako želite da ostanete u okviru svog budžeta, Crna Gora krajem ili početkom sezone je jednako lepa, ali ne i toliko krcata. Pa je to možda najbolje vreme za odlazak na Crna Gora letovanje sa malom decom.

Potrebna dokumenta za ulazak u Crnu Goru

Ko je dovoljno star da se seća da se nekada u Crnu Goru ulazilo samo sa ličnom kartom će se prijatno iznenaditi jer je to i dalje slučaj. Dakle, dokumenta za ulazak u Crnu Goru za punoletne osobe uključuju:

 • Važeču ličnu kartu Republike Srbije
 • Važeću putnu ispravu (pasoš) Republike Srbije

Što se tiče ulaska u Crnu Goru za decu, njima je potreban ili pasoš ili važeća lična karta, naravno, u zavisnosti od uzrasta.

Ako imate samo ličnu kartu, ne brinite! Sa ovom ispravom možete boraviti u Crnoj Gori i do 30 dana. Kada imate pasoš, onda svoj ostanak možete produžiti i do 90 dana, bez vize.

COVID-19 potvrde više nisu potrebne, ali bi vam putno osiguranje svakako bilo od koristi. Nabavite putno osiguranje potpuno online, putem našeg sajta, brzo i sigurno.

Automobil na planinskom putu u Crnoj Gori

Kako je najbolje ići u Crnu Goru?

Ako se pitate kako je najbolje ići u Crnu Goru, odgovor je sa društvom jer kada su u pitanju uslovi za letovanje u Crnoj Gori - strpljenje je obavezno. To kažemo samo zbog zadržavanja na graničnim prelazima a njih je najlakše prebroditi ako niste sami, pošto čekanja mogu da se oduže i na nekoliko sati.

Pored toga, u Crnu Goru možete ići skoro svakim prevoznim sredstvom - kolima, autobusom, vozom, pa čak i avionom. A na pitanje kako najbolje otići možete odgovoriti samo vi nakon što odredite šta vam je u putovanju najbitnije. Ako vam je bitno da stignete što brže - let avionom koji traje samo 55 minuta je najbolja opcija. Sa druge strane, ako želite sami da budete na čelu ekspedicije, kretanje auto-putem “Miloš Veliki” vam omogućava da stignete do Crne Gore brže nego ikad pre. Takođe, pratite deonicu puta Kolašin - Podgorica i tako još više skratite svoje putovanje.

Ovo je odlično za sve vas koji ne želite da prolazite kroz kanjon Morače jer je put i dugačak i opasan.

Koliko košta letovanje u Crnoj Gori?

Kada ljudi pričaju o tome gde letovati u Crnoj Gori, odgovor je uglavnom tamo gde je najjeftinije. Ali koliko zapravo košta letovanje u ovoj zemlji? Hajde da napravimo neki presek.

Prošle godine su se cene smeštaja kretale u proseku oko 30 do 50€ dnevno. Za prevoz bi trebali izdvojiti još maksimalnih 50€ (ako putujete avionom), a nešto manje ako putujete, na primer, autobusom. 2023. godine su se cene hrane kretale od 3 do 10€, a cene pića od svega 1,5 do 2,5€.

Dakle, koja je krajnja matematika? Jednoj osobi bi za 7 dana letovanja u Crnoj Gori bilo potrebno u proseku 500€. Ako vam je ova cifra viša nego što možete da priuštite, i to je u redu. Uvek može da se pronađe smeštaj po ceni koja je niža od prosečne, a to važi i za hranu koju možete da kupujete u marketima i spremate sami ili je eventualno ponesete od kuće.

Najbolja mesta u Crnoj Gori na moru

Ako ste ovde došli tako što se guglali “Crna Gora letovanje preporuke”, konačno se dotičemo i te teme. Neka od mesta o kojima će biti reči su mirna mesta u Crnoj Gori na moru, a u nekima možete pronaći najbolje plaže u Crnoj Gori. Naša preporuka je da vidite od svega po malo, ali, naravno, vodite se vašim budžetom i interesovanjima. Pa da počnemo!

1. Bar

Stara tvrđava u Baru obasjana suncem

Kada pričamo o tome koji su najbolji gradovi na moru u Crnoj Gori, moramo spomenuti ovaj lučki grad koji nudi više nego što mnogi mogu da zamisle. Pored bujnog noćnog života, turističkih atrakcija i delova istorije, Bar svojim posetiocima nudi i brojne šljunkovito-peščane plaže koje ne smete zaobići. Neke od njih su:

 • Gradska plaža
 • Crvena plaža
 • Žukotrlica
 • Maljevik

Međutim, kada je u pitanju Crna Gora, Bar, plaže koje spadaju u njegovu jurisdikciju su mnogobrojnije zbog postojanja Barske rivijere koja obuhvata više od plaža koje se nalaze samo u Baru i njegovoj okolini. Zato je dobro obići ih što više jer svaka od njih nudi nešto posebno. Na primer, ako vas interesuju plaže sa prirodnim hladom, Crna Gora, onda posetite Crvenu plažu koja u svom zaleđu ima gustu borovu šumu. Ali ona nije jedina plaža sa prirodnim hladom, pa ako vam ovo treba a ne želite da idete u Bar - nastavite da čitate!

2. Budva

Verujemo da ne postoji osoba u našoj zemlji koja nije čula za Budvu. Ovo popularno letovalište se razvija svake godine i privlači sve više turista. To nas uopšte ne iznenađuje, ne samo zbog turističkih atrakcija, već zbog mnogobrojnih peščanih plaža. Neke od njih su smatrane najlepšim, bar kada je u pitanju Jadransko primorje, Crne Gore.

Kada je u pitanju Budva, Jaz plaža je jedna od najpoznatijih ali ovaj grad nudi i mnoge druge atrakcije. Ako ste u Budvu krenuli sa porodicom, nemojte zaobići Aquapark, a ako ste ipak sami ili sa prijateljima - obiđite Stari Grad, Citadelu, Svetog Stefana i ostrvo Svetog Nikole. Najbolji način da pronađete još atrakcija je, naravno, da posavetujete Google ili pitate stanovnike Budve!

3. Herceg Novi

Devojka šeta ulicama Herceg Novog u Crnoj Gori.

Herceg Novi je još jedna od destinacija koju morate obići. Letovanje u ovom prijatnom gradu će vam pomoći da napunite baterije jer vreme u njemu protiče sa tolikom lakoćom da ga nećete ni osetiti. A dok ste već tamo, obavezno obiđite jednu od najpopularnijih plaža - Žanjice, Herceg Novi.

Ovaj grad nudi savršeno letovanje u julu u Crnoj Gori jer se tada sezona tek otvara, nema mnogo ljudi, i možete neometano da pogledate sve turističke atrakcije koje vas interesuju. Naša preporuka su:

 • Gospa od Škrpjela
 • Stari Grad
 • Plava špilja
 • Šetalište Pet Danica
 • Forte Mare
 • Luštica

4. Bijela

Evo jednog mesta za koje možda niste čuli ali je idealno za porodice i za ljude koji su željni mirnog odmora sa poglednom na more. Takođe, ako se pitate gde je najbolje letovati u Crnoj Gori ako želite da obilazite i neka ruralna mesta - Bijela je odlična startna pozicija.

Iako je Bijela manje mesto i čini se kao da ne nudi mnogo, ovde možete pronaći divno čiste plaže u Crnoj Gori. Ove plaže u Bijeloj, Crna Gora, su uglavnom peščane ili šljunkovito-peščane. U okolini se mogu pronaći mnogobrojne crkve, pa se ovo mesto smatra idealnim mestom za odmor kako za telo tako i za dušu.

5. Petrovac

More i kuće na stenama u Petrovcu u Crnoj Gori

Kada želite da letujete u zemlji kao što je Crna Gora, gradovi će uvek biti neizostavni deo vašeg odmora, bilo da u njima boravite ili ih posećujete. Jedan od gradova koje definitivno treba posetiti je Petrovac koji svojim znamenitostima i plažama pleni pažnju mnogobrojnih turista. Tako je osigurao sebi ime drugog najpopularnijeg grada na Budvanskoj rivijeri. Sa tim na umu, ovaj grad bi možda bio savršen za letovanje u septembru u Crnoj Gori kada nisu velike gužve.

Plaža Lučice, Petrovac na moru je jedna od najpoznatijih i neki misle i da je najlepša plaža u Crnoj Gori. Ali pored ove peščane lepotice, Petrovac nudi sledeće znamenitosti:

 • Castello kulu
 • Crkvu Svetog Vaskrsenja
 • Manastir Gradište
 • Divlje plaže

Najbolje plaže u Crnoj Gori

Nekim ljudima smeštaj nije toliko bitan jer ga koriste samo da bi u njemu prespavali, dok su ceo dan napolju - tačnije, na plaži. Ovaj način razmišljanja je i više nego razumljiv, pogotovo jer su peščane plaže u Crnoj Gori mnogobrojne, a temperatura vode u Crnoj Gori oko 25 stepeni celzijusa. Ovaj spoj peska i tople vode garantuje savršeno opuštanje, pa hajde da izdvojimo 3 najlepše plaže na kojima se morate izležavati.

Petrovac, Lučice

Plaža Lučice kod Petrovca okružena šumom.

Petrovac svoju popularnost umnogome duguje fantastičnoj plaži Lučice. A zašto je to tako? Zato što je ovo plaža koja ima sve. Peščana plaža Lučice, Petrovac, je satkana od zrna peska različite veličine, sa jedne strane ima borovu šumu, čineći ovu plažu pravom plažom sa prirodnim hladom u Crnoj Gori. U šumi se takođe nalazi igralište za decu, pa je ovo sjajno mesto za posetiti ako ste sa porodicom.

Naravno, nijedna plaža nije kompletna bez sopstvenog bara, obližnjih restorana koji nude različite kuhinje, i mogućnosti iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Sve ovo možete očekivati i na plaži Petrovac, Lučice.

Žanjice, Herceg Novi

Kada smo pričali o Herceg Novom, spomenuli smo Žanjice kao jednu od najpoznatijih plaža, ali da li ste znali da je ovo mesto i izletište? Pored toga, nije baš pristupačna, pa se do nje dolazi ili morskim ili drumskim putem.

Izlet na Žanjice može biti i celodnevni jer se tu može pronaći nekoliko ugostiteljskih objekata, a odavde možete uhvatiti morski prevoz do Plave špilje i tako pogledati još jednu od turističkih atrakcija Crne Gore. Ovu šljunkovitu plažu krase maslinjaci koji pružaju hladovinu svim posetiocima kojima je ona potrebna, dok uživaju u čistoj vodi i pogledu na obližnje ostrvo.

Jaz, Budva

Velika peščana plaža Jaz u Budvi u Crnoj Gori

Vreme je da se detaljnije dotaknemo i plaže koja je 2015. godine proglašena za najlepšu evropsku plažu - Jaz, Budva. Kada odlučite da je Crna Gora letovanje vaš izbor, ovo je jedna od plaža koju morate obići. Zašto? Jer je ovo 1.2km duga peščana plaža i spada u najbolje plaže u Crnoj Gori za decu koja mogu da se igraju u plićaku i prave kule od peska.

Plaža se, takođe, sastoji iz dva dela i jedna je od 3 najduže plaže u Crnoj Gori. Ne morate da brinete o tome kako doći do plaže Jaz, Budva. Ona je od Budve udaljena samo 2.5km a u njenoj okolini postoji nebrojeno ugostiteljskih objekata, što znači da na ovoj plaži možete slobodno ostati ceo dan. Prirodne lepote koje okružuju Jaz će definitivno ostaviti utisak i učiniti kraj dana gorko-slatkim, kad dođe trenutak da se vratite u svoj smeštaj.

Crna Gora mapa letovališta

Ako vaše Crna Gora letovanje nije ograničeno na samo jedno mesto, već želite da posetite i druge gradove i plaže - ono što bi trebalo da uradite je da nabavite mapu letovališta. Ova mapa se može naći u većini agencija, ako tako planirate svoje putovanje. Ali šta ako putujete u sopstvenoj režiji? Ni to nije problem jer možete koristiti Google mape da isplanirate svoj put i markirate sva mesta koja želite da posetite.

Mapa Crne Gore sa označenim najlepšim plažama

Google mape vam nude odličan pogled na sva letovališta koja možete da posetite, a vaše je samo da isplanirate kojim putevima želite da se krećete i na koji način. Na primer, ako idete u Sutomore, Crna Gora, a želite obići Budvu i njene plaže - Google mape će vam pokazati kako do tamo da dođete. Ne samo to, već možete da vidite da na vašem putu prolazite blizu Petrovca, koji takođe možete da posetite.

Sa druge strane, ako se fokusirate na boravak u, i istraživanje samo jednog mesta, ali ne želite ništa da propustite - Google mape su vam, opet, sjajan pomoćnik. U ovom slučaju na mapi mesta u kome se nalazite možete videti male obeleživače koji vas obaveštavaju gde se nalaze turističke atrakcije, istorijska obeležja, parkovi, i slično.

Ako, pak, ne želite toliko da se oslonite na tehnologiju, u prodavnicama koje prodaju suvenire u Crnoj Gori možete naći različite mape koje pokazuju letovališta, plaže, ili bilo šta drugo što vam je potrebno. A ako osetite da ni to nije dovoljno, upotpunite svoje letovanje u Crnoj Gori tako što ćete iznajmiti lokalnog vodiča ili, jednostavno, pitati lokalce za savet.

Nikad lakše letovati u Crnoj Gori

I ovime privodimo kraju naš vodič. Ako ste guglali Crna Gora letovanje u 2024.godini, i stigli do nas, nadamo se da smo pomogli. Naravno, Crna Gora ima dosta da ponudi, pa gradovi, plaže i atrakcije koje smo spomenuli nisu jedina stvar koja se može iskusiti u ovoj prelepo zemlji. Zato se uvek vodite svojim prioritetima i preferencama. Tačnije, zapitajte se šta je ono najvažnije što želite da iskusite na vašem putovanju? Odgovor na ovo pitanje će vas uputiti na tačnu adresu.

Ostrvo Sveti Stefan u Crnoj Gori

Kada ste već u Crnoj Gori, naša preporuka je da obiđete što više možete. Ali kako aktivni odmor nije za svakoga, u ovoj komšijskoj zemlji ćete naći i dovoljno mesta za opuštanje, upijanje sunčevih zraka i odmor u pravom smislu te reči. Srećan put!

FAQ

Da li treba ovlašćenje za auto za Crnu Goru?

Ako u Crnu Goru putujete tuđim automobilom, potrebna vam je Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (ili DTV), koju izdaje AMSS. Ovo je u slučaju da vlasnik automobila nije sa vama u vozilu. Ova dozvola/ovlašćenje traje godinu dana, a ovlašćenje se takođe može overiti u sudu ili opštini.

Da li treba pasoš za ulazak u Crnu Goru?

Ne treba! Za ulazak u Crnu Goru je, za državljane Republike Srbije, potrebna samo važeća lična karta Republike Srbije. Ovaj lični dokument vam omogućava da boravite u Crnoj Gori do 30 dana. Ako želite da boravite u ovoj zemlji i do 90 dana, onda vam je pasoš potreban (ali viza nije).

Da li deci treba pasoš za Crnu Goru?

Maloletnim licima koja ulaze u Crnu Goru je potreban važeći identifikacioni dokument izdat u Republici Srbiji. Dakle, da - deci koja nisu dovoljno stara da imaju ličnu kartu je potreban pasoš za ulazak u Crnu Goru.

Pripremanje za more, otvoren kofer sa garderobom.

Koja su dokumenta potrebna za ulazak u Crnu Goru?

Punoletnim osobama za ulazak u Crnu Goru treba samo važeća lična karta Republike Srbije i ona garantuje ostanak do 30 dana. Za ostanak preko 30 (a do 90) dana u Crnoj Gori, državljanima Republike Srbije i potreban važeći pasoš.

Maloletnim osobama je potrebna ili lična karta ili pasoš - u zavisnosti od starosti. COVID-19 sertifikat više nije potreban.

Gde u Crnu Goru sa detetom?

Crna Gora nudi mnogo opcija kada je porodično putovanje u pitanju. Peščanih plaža za neplivače je u izobilju, a jedna od njih je Blatna plaža u Igalu. Plićak se, na ovoj plaži, prostire u nedogled, pa roditelji ne moraju da konstantno prate svoje mališane u stopu.

Pored Igala, roditelji često preporučuju manja i mirnija mesta kao što su Radovići, Rafailovići, Zelenika i drugi. Ali ako vam manja mesta nisu privlačna, prigodna mesta za porodnična letovanja su i Petrovac, Sutomore, i Tivat.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close