Najbolje banje u Mađarskoj: velnes iz snova nadohvat ruke

Svi znamo da Mađarska nema more. Međutim, malo ko zna koliko tačno banja ima u Mađarskoj i koliko su one popularne. Zato smo za početak ove tople (ali doslovno tople) priče o Mađarskoj i banjskom turizmu odlučili da vam probudimo maštu sa dva zanimljiva podatka:

  • najstarija banja u Mađarskoj datira iz davne 1565. godine (gotovo pet vekova tradicije),
  • Mađarska od banjskog turizma prihoduje više od 500 miliona evra godišnje (aplauz za komšije).

Dakle, možda i niste planirali da popravite raspoloženje i zdravlje u nekoj od ovih ustanova, ali verujemo da ćete do kraja ovog teksta o najboljim banjama u Mađarskoj već naći svog favorita. Zato što pre u kofer dodajte polisu putnog osiguranja i kupaće kostime jer krećemo na put odmora i zdravlja.

Bazen Széchenyi Spa sa plavom vodom, posetiocima i logom "SAVA osiguranje" na periferiji

1.    Szécheny: Jedan od najvećih i najboljih spa-kompleksa u Mađarskoj

Lokacija: Állatkerti krt. 9-11, Budimpešta, četiri sata vožnje od Beograda

Osobine vode: Temperatura vode na izvorima je 74, odnosno 77 stepeni Celzijusa, na kupalištima oko 35 stepeni. Voda sadrži kalcijum, magnezijum, sumpor, bikarbonat, značajne količine metaborne kiseline i mnoga druga lekovita hemijska jedinjenja.

Koristi se za lečenje bolesti zglobova, artritisa i ortopedskih povreda (akvaterapija), čireva, prekomerne proizvodnje želudačne kiseline, hronične upale bubrega i mokraćnih kanala, kao i žuči i metaboličkih procesa koji su povezani sa gihtom (terapija konzumacijom, tj. pijenjem).

Više o samoj banji: Szécheny je jedna od prvih termalnih banja u Mađarskoj. Otvorena je davne 1913. godine. Međutim, 975 metara duboka rupa iz koje je potekla termalna voda koja danas napaja ovu banju bušena je između 1865. i 1875. godine. Nemojte da vas zbunjuje što vam ime banje deluje poznato, jer se radi o istom gospodinu (Ištvan Sečenji) po kome je ime dobio i Lančani most, centralna atrakcija Budimpešte.

Objekat banje izgrađen je u neobaroknom stilu. Radi se impozantnoj zgradi kitnjaste fasade kojom dominiraju stubovi i lukovi. U vreme kada je izgrađen ovaj banjski kompleks zauzimao je preko 6000 kvadratnih metara, a današnji oblik poprima 1927. godine, otkad ima ukupno 18 bazena, 15 unutrašnjih i tri na otvorenom.

Već prve godine postojanja ova omiljena termalna banja u Mađarskoj beleži čak 20.000 poseta. Za 110 godina postojanja ova cifra porasla je na čak 4,5 miliona.

Što se tiče ponude, ova banja je neprikosnovena. Onima koji vole da plivaju banja Szécheny nudi standardni 50 metara dug bazen. Oni koji više vole velnes mogu da uživaju u saunama, podvodnim masažama, lekovitom blatu ili u jednostavnom odmaranju u jednom od 12 unutrašnjih termalnih bazena podeljenih u dve kategorije – oporavak i relaksacija.

Prva kategorija podrazumeva bazene u kojima je temperatura vode od 28 do 40 stepeni, a druga se sastoji od samo dva bazena, u kojima je temperatura 18, odnosno 40 stepeni (relaksacija mišića se postiže naizmeničnim potapanjem).

Ova banja nikog nije ostavila ravnodušnim i zaista je toplo preporučujemo, posebno ako ste izdvojili neko vreme da obiđete Budimpeštu i njene znamenitosti.

Cene: Ulaznica će vas koštati oko 2500 dinara radnim danom, a 2900 dinara petkom ako dođete pre devet ujutro. Vikendom ovaj popust ne važi. Za dolazak posle devet karta od ponedeljka do četvrtka košta 3200 dinara, a petkom i vikendom 3600. Cene ostalih usluga možete pogledati ovde.

Unutrašnjost Gellért banje, sa plavim bazenom, ljudima koji se kupaju i klasičnom arhitekturom. Najbolje banje u Mađarskoj.

2.      St. Gellért: termalna banja iz bajke, biser među najboljim banjama u Mađarskoj

Lokacija: Kelenhegyi út 4, Budimpešta, četiri sata vožnje od Beograda

Osobine vode: Temperatura vode je između 35 i 40 stepeni Celzijusa. Voda sadrži kalcijum, magnezijum, hidrokarbonate, alkale, hloride, sulfate, fluoride i mnoge druge elemente. Pokazala se kao lekovita u tretiranju degenerativnih oboljenja kostiju i problema sa kičmom, kao i u lečenju hroničnih i akutnih upala zglobova, neuralgija, vazokonstrikcije i problema sa cirkulacijom. Osim toga, olakšava probleme izazvane astmom i bronhitisom.

Više o samoj banji: St. Gellért je možda najlepša termalna banja u Mađarskoj. Boravak u njenim bazenima, reklo bi se, leči i vodom i pogledom na njenu bajkovitu unutrašnjost.

Ovaj banjski kompleks deo je poznatog hotela Gellért u Budimu. Izgrađen je davne 1918. godine; 1927. je izgrađen bazen na otvorenom sa veštačkim talasima, a 1934. unutrašnji bazen ispod staklene kupole na mestu gde se nekad nalazila zimska bašta hotela.

Unutra banja raspolaže sa četiri medicinska bazena dubine 1,2 metra, površine 70 kvadratnih metara, dva bazena za potapanje, dva za podvodnu trakciju, bazenom za sedenje i bazenom za kupanje površine 264 kvadratna metra. Na otvorenom se nalazi bazen sa talasima površine 500 kvadratnih metara, topli bazen za sedenje i bazen za potapanje.

Naravno, tu su i saune, prostori za masažu i ostale medicinske usluge.

Banja St. Gellért se od drugih termalnih banja Mađarske izdvaja zapanjujućom i smirujućom lepotom samog spa-centra. Radi se o izuzetno elegantnom art nuvo objektu sa staklenim kupolama, impozantnim stubovima, tirkiznim mozaicima i nežnim skulpturama koje zajedno ostavljaju utisak da je ovaj prostor bio kraljevska palata, a ne javno kupatilo.

Potrudite se da ovu lepotu od banje posetite radnim danom i u jutarnjim časovima. To će vam omogućiti da maksimalno uživate i u lekovitosti vode i u načinu na koji se svetlost prelama po antički lepim mozaicima. Biće to pravi odmor za dušu i telo.

Cene: Dnevna karta od ponedeljka do četvrtka košta 3200 dinara. Petkom i vikendom ulaz ćete platiti 3600 dinara. Ostale cene možete pogledati ovde.

Žena koja se opušta u termalnom bazenu Morahalmi Spa, okružena vodom.

3.      Mórahalmi: tik preko granice

Lokacija: Szent László park 4, Mórahalmi, na dva sata i 15 minuta vožnje od Beograda

Osobine vode: Temperatura vode na termalnom izvoru je 39,5 stepeni Celzijusa. Voda sadrži kalijum, magnezijum, kalcijum, mangan, sulfate, floride i mnoga druga korisna jedinjenja. Što se tiče njenih dobrobiti, ova banja je poznata kao lečilište bolesti kolena i ramena, kao i po tome što pomaže u lečenju mišićnog reumatizma, ginekoloških oboljenja i hroničnih bolesti kože.

Više o samoj banji: Ako se neko od vas pitao koje su to banje u Mađarskoj blizu granice sa Srbijom, evo upravo jedne takve. Njena udaljenost od Beograda je nešto više od dva sata vožnje, odnosno samo 15 minuta vožnje od graničnog prelaza Horgoš. Ovo Mórahalmi čini izuzetno atraktivnom za naše turiste.

Banja ima ukupno 21 bazen, od kojih se šest nalazi na otvorenom, a 15 unutra. Voda je besprekorno čista i topla, a spa-centar ima izuzetno bogatu ponudu, iz koje izdvajamo masaže lekovitim blatom i finsku saunu, posle kojih se čovek zaista oseća kao da mu je neko skinuo sav teret s leđa.

U vezi sa banjom Mórahalmi zanimljiva je činjenica da su spoljni bazeni okruženi sa ukupno 150.000 kvadratnih metara uređenog zelenila koje uključuje i dečja igrališta i sportske terene. Tu je i porodični tobogan, širine četiri i dužine 20 metara, kao i tobogan za stariju decu, koji je dugačak čak 103 metra.

U suštini, ova termalna banja je idealno mesto za odmor i provod cele porodice, gde roditelji mogu da pune baterije dok se deca brčkaju u bazenima ili se igraju na ljuljaškama i klackalicama u pesku. Banjski kompleks, nažalost, ne nudi smeštaj, ali tu su hoteli Passion Thermal ili Colosseum, kao i privatni apartmani za iznajmljivanje.

Cene: Dnevna karta za odrasle koja podrazumeva korišćenje bazena i sauna košta 1400 dinara, ulaz za decu do tri godine je besplatan, a za decu od tri do pet godina iznosi 500 dinara. Postoje različiti paketi za kupovnu ulaznica i popuste koje možete pogledati ovde.

Pogled na spoljašnji deo kompleksa Hagymatikum Spa u Mađarskoj tokom sumraka, sa osvetljenim kupolama. Najbolje banje u Mađarskoj.

4.      Hagymatikum Spa – Makó: carstvo uživanja u carstvu mađarskih termalnih voda

Lokacija: Makovecz tér 6, Makó, dva sata i 45 minuta vožnje od Beograda

Osobine vode: Voda je bogata natrijumom, hlorom, jodom i drugim jedinjenjima. Temperatura na izvoru iznosi 41 stepen Celzijusa. Koristi se za lečenje lokomotornih i reumatskih oboljenja, baš kao i blato, koje je još 1961. godine zvanično proglašeno za lekoviti tretman.

Više o samoj banji: Hagymatikum je još jedna banja u Mađarskoj blizu granice sa Srbijom. Nalazi se na dva sata i 45 minuta vožnje od Beograda, odnosno samo 45 minuta vožnje od Horgoša, na granici Mađarske i Rumunije. Smeštena je u prirodnom okruženju, što dodatno opušta sve posetioce.

Banja ima bazene sa termalnom vodom, klasične bazene za plivanje, dečje bazene sa toboganima, bazene za relaksaciju, što na otvorenom, što u zatvorenom prostoru. Posetiocima su posebno zanimljivi bazeni sa strujanjima vode, vodopadima i džakuzijima. Tu su, naravno, saune i prostori za različite medicinske i kozmetičke tretmane.

Ovaj banjski kompleks je specifičan i poznat po tome što je delo najpoznatijeg mađarskog arhitekte XX veka. Njegovo ime je Imre Makovec i upravo je u ovom mestu dobio priliku da napravi svoje najimpozantnije delo – objekat organske arhitekture čije se unutrašnje uređenje i krovna konstrukcija mogu smatrati umetničkim delom. Videćete, kupole, stubovi i lukovi ove banje će vas zaista oduševiti.

Cene: Dnevna karta za odrasle košta oko 1800 dinara, a za mlade i starije od 60 godina 1400 dinara. Postoji mogućnost kupovine paketa ulaznica koje možete pogledati ovde.

Panoramski pogled na termalno jezero Hévíz, sa ljudima koji se kupaju i plutajućim platformama okruženim zelenilom.

5.      Hévíz: čudesno termalno jezero

Lokacija: Dr. Schulhoff Vilmos stny. 1, Hévíz, pet i po sati vožnje od Beograda

Osobine vode: Temperatura vode je od 35 do 38 stepeni Celzijusa leti, zimi nikad ne pada ispod 22 stepena. Voda sadrži sumpor, kalcijum, magnezijum, radon, natrijum-hidrogenkarbonat i mnoge druge elemente. Idealna je za lečenje reumatskih bolesti i bolesti koštano-mišićnog sistema, ali i kožnih i ginekoloških problema.

Više o samoj banji: Termalno jezero Hévíz je najveće prirodno biološki aktivno termalno jezero na svetu. Površina mu je gotovo 4,5 hektara, izvori termalne vode su na dubini od 38 metara, a kapacitet izvora iznosi neverovatnih 410 litara u sekundi, što znači da se voda u kompletnom jezeru promeni na svaka tri dana.

Lekovitost ovog jezera otkrili su još stari Rimljani. Ipak, ono je postalo zvanično lečilište u XVIII veku, kada je bilo u posedu plemićke porodice Feštetič, a kao turistička banja se razvija početkom XX veka i tada postaje mondensko mesto za odmor i lečenje.

Danas ovaj banjski kompleks nudi ne samo usluge velnesa, terapeutskih i estetskih tretmana već se u sklopu banje nalaze bolnica i hotel, što omogućava kompletan boravak svih turista koji žele da se oporave, duhovno i fizički.

Cene: Cene variraju zavisno od usluga koje odaberete. Ulaznica za jezero koja važi tri sata košta 1400 dinara, odnosno 720 dinara za decu od šest do 14 godina i starije od 60 godina. Cene za ostale kategorije, pakete ulaznica i eventualne popuste možete pronaći ovde.

Ikonografska žuta zgrada Széchenyi banje sa skulpturama i plavim bazenom ispred.

Par reči za kraj

Postoji jedan veliki paradoks u vezi sa modernim načinom života – on je sedelački, a istovremeno ubrzan. Pun je stresa i gotovo neminovno vodi ka brojnim zdravstvenim problemima. Upravo iz ovih razloga posetu banjama ne treba da smatramo luksuzom, već potrebom.

U banjama se krećemo, ali živimo sporije. Ne iščekujemo ni pozive ni mejlove i imamo vremena i za prekopotrebnu tišinu i razgovor s bližnjima.

Zato, kad već znate da je život jedan i kratak, ne predomišljajte se, već kupite putno osiguranje i izdvojte vreme da ugodite sebi na zdrav način. Banje u Mađarskoj su kao stvorene za to.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close