Putovanje u Rim: Vodič za Večni grad

Svi putevi vode u Rim – to je izreka koju mnogi znaju, a malo ko se pita kako je nastala.

Da li je razlog taj što je Rim jedan od najstarijih i najslavnijih gradova Evrope? Ili to što je prvi u svetu dosegao broj od milion stanovnika još davne 133. godine pre Hrista? Ili se pak radi o tome da je upravo Rim bio centar najvećeg evropskog carstva koje se na vrhuncu moći protezalo od Britanije do Egipta i od Španije do Mesopotamije, kroz koje su između II veka pre nove ere i II veka nove ere vični graditelji sagradili puteve ukupne dužine 400.000 kilometara i time za vek i vekova povezali Evropu, severnu Afriku i Bliski istok?

Odgovor na ovo pitanje možete doslovno da odaberete sami jer kategorija u kojima je Rim prvi, fascinantan i jedinstven na svetu ima gotovo koliko i crkava u ovom gradu ili kilometara puteva koji do njega vode.

Da tim putevima ne biste lutali sami, nabavite putno osiguranje i obratite pažnju na redove koji slede.  Vodimo vas u Večni grad da vas s njim upoznamo, lice u lice.

Panoramski pogled na Rim sa kupolama i logotipom osiguranja.

Kako stići u Rim

U Rim se iz Srbije dolazi prilično lako. Kad to kažemo, mislimo prvenstveno na dve činjenice:

 1. Italija je južnoevropska zemlja i našim turistima je dostupna automobilom;
 2. Letovi iz Beograda do Rima su redovni i česti.

Sledi više detalja.

Putovanje u Rim automobilom

Ovu avanturu preporučujemo svima koji vole da voze i koji u usputnim stajanjima uživaju gotovo koliko i u konačnoj destinaciji.

Naime, put do Rima iz Beograda automobilom traje 12–14 sati (1280 kilometara), što je mnogo vremena. Ali ako se odlučite da u Rim stignete svojim omiljenim četvorotočkašem, sebi ćete stvoriti priliku da u putu posetite očaravajuće krajeve i mesta. Na trasi će vam se naći Ljubljana, Venecija, Padova, Bolonja i Firenca, gradovi vanvremenske lepote i izuzetnog šarma koji će vaše putovanje učiniti nezaboravnim.

Osim toga, nećete morati da razmišljate o prevozu sa aerodroma ili po samom gradu, što daje veliki osećaj slobode i umnogome olakšava organizaciju puta. Na kraju krajeva, iako vas put vodi kroz tri države, granični prelaz je samo jedan (sa Hrvatskom), što znači da nema mnogo čekanja. Samo vožnja i uživanje.

Korisni saveti: Naplata putarine u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji se razlikuje. U Hrvatskoj se putarina naplaćuje po prolasku, u Sloveniji ste obavezni da kupite vinjetu (najmanje u trajanju od 7 dana), dok u Italiji morate da računate ne samo na naplatu putarine na auto-putu već i na određenim objektima (tuneli).

U svakom slučaju, predlažemo da putarine plaćate karticom jer ćete tako izbeći vraćanje kusura i samim tim ćete proći brže. Više korisnih informacija o uslovima i propisima možete pronaći na sajtu AMSS-a.

Putovanje u Rim avionom

Sa beogradskog aerodroma imate redovne svakodnevne letove za Rim. Let traje sat i 35 minuta i zavisno od dana kada letite i koliko ste unapred u mogućnosti da rezervišete kartu, ona može da vas košta od 8000 do 15.000 dinara u jednom pravcu.

Tu su, naravno, i letovi jeftinijim avio-kompanijama kao što je Wizz Air, gde su cene često povoljnije, ali takođe variraju zavisno od datuma rezervacije i dostupnosti slobodnih mesta na određenom letu.

Napominjemo da Rim ima dva aerodroma na koja se sleće iz Beograda. To su Ciampino (na letovima označen kao CIA), koji je od grada udaljen 12 kilometara, i Fiumicino Leonardo da Vinci (na letovima označen kao FCO), koji se nalazi na 25 kilometara od centra Rima.

Korisni saveti: Od aerodroma do grada, odnosno adrese vašeg smeštaja možete da putujete vozom, autobusom ili taksijem. Na primer, vozna karta od aerodroma Fiumicino do železničke stanice Termini u centru grada koštaće vas oko 2000 dinara ako putujete sa Leonardo Express, što je najbrži i najugodniji prevoz koji operiše tokom celog dana na svakih 15 do 30 minuta.

Postoji i regionalni voz, koji je nešto jeftiniji, ali i staje na više stanica i samim tim se putuje duže. Za taksi prevoz moraćete da odvojite najmanje 6000 dinara.

Ukoliko putujete avionom, potrudite se da prevoz od aerodroma do mesta boravka rezervišete i platite unapred jer je Rim u svako doba godine pun turista, tako da gužve ne možete zaobići. Za više detalja o opcijama i cenama, kao i tome kako rezervisati prevoz, kliknite posetite stranicu Vodiča kroz Rim.

Vatikanska bazilika Svetog Petra u sumrak

Šta videti u Rimu

Na ovo pitanje nije nimalo lako dati odgovor jer u Rimu ima toliko toga da se vidi i iskusi da bi za to bili potrebni meseci, a ne dani. Samim tim, jedan ovakav tekst bi, ako bi mu cilj bio da sve atrakcije Večnog grada pretoči u reči, prerastao u omanji roman, i to sa punim pravom.

Nažalost, malo ko od nas može da izdvoji više od sedam dana za posetu ovoj kolevci civilizacije. Zato, iako Rim nije napravljen za dan, za nekoliko dana mogu da se obiđu najznačajnije turističke atrakcije. Nabrojaćemo samo neke:

 1. Koloseum: najčuvenija rimska građevina, čudo arhitekture koje od svog postanja do danas širi slavu Rima;
 2. Rimski forum: centar političkog, kulturnog i religioznog života najmoćnijeg evropskog carstva;
 3. Pantenon: 2000 godina staro remek-delo arhitekture;
 4. Fontana di Trevi: barokna lepotica koja ispunjava želje;
 5. Vatikan: sa Sikstinskom kapelom, Trgom Svetog Petra i svim mističnim muzejima, epicentar istorije, vere i kulture, večna inspiracija miliona ljudi.

Tu su, naravno, i filmski lepe Španske stepenice, Trg naroda, Trg Navona i Trg cveća, kao i druge mnogobrojne atrakcije ovog muzeja na otvorenom koji pleni svakim korakom na njegovim hiljadama godina starim ulicama.

Da dopunimo ovu priču, reći ćemo samo još jedan podatak – u Italiji se nalaze čak 63 lokacije svetske baštine koje su pod zaštitom Uneska (Italija ih ima više od bilo koje druge države na svetu), a istorijski centar Rima jedna je od najposećenijih.

Azurno plava voda Fontane di Trevi u Rimu, sunčani dan.

Smeštaj u Rimu

Rim je drugi najposećeniji grad u Evropi (prvi je Pariz) i godišnje ga poseti i više od 10 miliona turista. To znači da mogućnosti za smeštaj u gradu na sedam brda ima više nego dovoljno.

Na raspolaganju su različite varijante, luksuzni i manje luksuzni hoteli, privatni apartmani i hosteli, sve u skladu sa željama i potrebama svakog putnika namernika koji je došao po svoje uspomene u rimskoj prestonici.

Luksuzni hoteli

Kada povežemo luksuz i Italiju, možda će nam zbog visoke mode prvi na um pasti Milano. Međutim, kada razmislimo bolje i shvatimo da je stari centar Rima jedan živi muzej i deo svetske baštine, zaključujemo da je doći na takvo mesto privilegija, a boraviti u njemu iskonski luksuz.

Zato nek vas ne iznenade cene luksuznih hotela u Rimu jer duboki džepovi ovde zaista mogu da kupe bajku.

Pošto govorimo o gradu sa tradicijom, moramo da zaobiđemo hotele moćnih lanaca jer je luksuz u Rimu stvar istorije i prestiža, a ne nove gradnje i megalomanije. Ipak, i tu ima izuzetaka. Jedan od njih je Inter Continental Ambasciatori Palace, koji se, kako samo ime govori, nalazi u impozantnom objektu nekadašnje ambasade SAD. Listu luksuza dalje dopunjuju hotel Hassler, hotel Six Senses, Hotel de la Ville i mnogi drugi lepotani u kojima noćenje košta preko 150.000 dinara.

Ko novca ima, ne treba da ga žali u Rimu.

Apartmani

Srećom, kao svaka prava turistička atrakcija, Rim nudi smeštaj za sve kategorije turista. Samim tim, postoji zaista mnogo privatnih apartmana u prijatnim i funkcionalnim naseljima u kojima sa porodicom ili prijateljima možete da provedete dane koje ćete pamtiti do kraja života.

Za dobar apartman u Rimu spremite se da izdvojite najmanje 10.000 dinara po danu. U zavisnosti od doba godine i broja ljudi koji noće, ove cene variraju i zato se potrudite da put organizujete na vreme i pročitate sve savete koje ćemo vam na tu temu dati.

Na ovu temu ćemo dodati sledeće:

 1. Najbolja naselja za boravak su Centar, Trastavere, Monti i Prati. Sva ova naselja su funkcionalna za boravak, nude sve što je potrebno za samostalno odsedanje u Rimu i blizu su glavnih atrakcija.
 2. Najbolje vreme da posetite Rim je rano proleće (od marta do maja). Dani su tada topli, s prosečnom temperaturom od 17 do 25 stepeni Celzijusa, noći prohladne i ugodne, a padavine retke.

Hosteli

Hostela u Rimu ima mnogo. Posećuju ih uglavnom mladi, ali i svi oni koji su dovoljno avanturisti da čak uživaju u takvom zajedničkom doživljaju.

Bilo kako bilo, hosteli u Rimu su dobri, bezbedni, sadržajni, nalaze se na odličnim lokacijama i nude najpovoljniji smeštaj u prestonici. Za noćenje u jednom ovakvom objektu ćete morati da izdvojite od 3000 dinara pa naviše.

Svakako pogledajte aplikacije za rezervaciju smeštaja i istražite sami. Mi vam, ovako na prvu, toplo preporučujemo Yellowsquare, Beehive i Rome Hello.

Prednji pogled na Pantheon u Rimu, vedro nebo. Putovanje u Rim.

Noćni život

Italija je topla, južna zemlja, a Italijani su vedri i veseli ljudi. U glavnom gradu ovakve države možete da očekujete sve sem dosade.

Nije preterivanje reći da je noćni život Rima zaista uzbudljiv. Prvenstveno su tu vinski i koktel-barovi, zatim restorani na otvorenom, koji često nude i laganu muziku uživo, i na kraju klubovi, koji nude odličan provod do ranih jutarnjih časova.

Jednostavno, gotovo u svakom momentu i svakom delu grada možete da nađete mesta za zabavu.

Mi vam preporučujemo da noć započnete u jednom autentičnom baru kao što je Jerry Thomas Speakeasy ili Apotheke Coctail Bar, a provod nastavite u klubu kao što je Goa ili Lanificio 159.

Na kraju krajeva, hladna toskanska vina i tople rimske noći garantuju provod koji se pamti.

Šoping

Od visoke mode, preko popularnih brendova, do suvenira i prodavnica ručno rađenih parfema, šoping u Rimu nudi sve.

Najpopularnija ulica za kupovinu je Via Del Corso, koja se proteže kroz istorijski centar Rima, počev od Španskih stepenica. U ovoj predivnoj, 1,5 kilometara dugoj ulici u kojoj je uvek gužva naći ćete popularne brendove kao što su Zara, Gap, Miss Sixty i Diesel, zatim sportske radnje kao što su Nike, Adidas, Puma i Lacoste, i na kraju gigante kozmetičke industrije kao što su Sephora, MAC i Kiko.

Ako ste raspoloženi za nešto luksuzniji šoping, preporučujemo vam Via Condotti. Ulica počinje na Piazza di Spagna i nastavlja se gotovo kao modna pista visoke mode i luksuzne robe. Ovde možete da nađete prodavnice kao što su Miu Miu, Giorgio Armani, Dolce & Gabbana, zatim Salvatore Ferragamo, Jimmy Choo i Louis Vuitton, koji je sa svojim digitalnim stepeništem postao omiljena lokacija za fotografisanje za Instagram.

Tu su, naravno, i nezaobilazni tržni centri kao što su La Rinascente, Porta di Roma i Maximo, u kojima možete da kupite svašta – od luksuzne garderobe, do predmeta za uređenje doma, kao i divne male prodavnice suvenira i autentičnih proizvoda koje možete pronaći ako zavirite u Via del Boschetto i Via del Governo Vecchio.

Rimski forum pri sumraku sa osvetljenim ruševinama.

Restorani

Italijanska kuhinja je svetski poznata do te mere da je postala brend za sebe. Radi se o bogatoj gastronomskoj tradiciji, autentičnim ukusima i jednostavnim a divnim kombinacijama koje oduševljavaju gurmane širom planete. Kad shvatite da gotovo ceo svet zna šta su pica, lazanje i kanelone, onda možete samo da zamislite kako je lepo uživati u ovim i drugim divnim specijalitetima italijanske kuhinje na mestima gde su nastali.

Italijani vole česte i lagane obroke i njihova kuhinja je odraz ove navike. U restoranskim menijima ćete videti stavke kao što su antipasto (toplo ili hladno predjelo), primo (prvo jelo: pasta, njoke ili rižoto), zatim secondo (drugo jelo: najčešće plodovi mora, teletina ili riba), contorno (sporedno jelo: najčešće salata) i dolce (desert).

Često ćete naići i na zanimljivu stavku ammazzacaffe ("ubica kafe" u bukvalnom prevodu), koja u stvari označava likere, koji služe da neutrališu ukus kafe i oslobode prostor za nove gastronomske doživljaje.

Što se tiče samih restorana, u Rimu ih ima zaista mnogo i bilo bi lako i čak savršeno smisleno napraviti turistički obilazak italijanske prestonice zasnovan samo na njima. Kao turista, možete da uživate i u lokalnoj i internacionalnoj kuhinji, ali morate da znate da Italijani ručaju rano, odnosno da se njihov pranzo najčešće služi od 12.30 do 14.30. Upamtite ovu informaciju jer bi vam se u suprotnom lako moglo desiti da u kasno popodne, kada se kod nas ruča, ostanete gladni.

Naša topla preporuka su Da Enzo al 29, koji je takozvana trattoria, mali i manje formalan restoran, Ristorante Moma, ponosni nosilac Mišlenove zvezde, te Colline Emiliane kao jedno pravo tradicionalno italijansko mesto.

Rimski Koloseum u zoru, bez ljudi. Putovanje u Rim.

Saveti za kraj

Rim nije samo evropska metropola. On je svetski grad, kolevka zapadne civilizacije i centar hrišćanske kulture. Ovo vam govorimo zato što kao pravi prijatelj i garant vaše sigurnosti na putu znamo da za obilazak Rima čovek treba dobro da se pripremi.

Zato za vas imamo i ove savete:

 1. Detaljno pročitajte ovaj tekst još jednom;
 2. Kupite putno osiguranje da vam ovaj put spoznaje i užitka ništa ne pokvari;
 3. Proverite važnost putnih isprava – za put u Italiju potreban vam je biometrijski pasoš koji važi najmanje tri meseca nakon planiranog povratka u Srbiju;
 4. Na mestima masovnih okupljanja povedite računa o ličnim stvarima (sitni kriminal je gotovo neiskorenjiv);
 5. Imajte bar malo više novca i vremena nego što mislite da vam treba.

Rim će vam uvek ponuditi još nešto što će vam biti žao da propustite.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close