Gde jesti u Rimu: Tragom mirisa kroz Italijansku prestonicu

Ako u vama postoji G od gurmana, misli o tome koji su najbolji restorani u Rimu tj. šta i gde jesti - došle su vam sasvim spontano, verovatno čim ste počeli da planirate put. To ne treba da vas čudi jer je Italija zemlja čula. Njeni mirisi i ukusi veliki su deo njenog magnetizma.

Kad vas je put već naneo u italijansku prestonicu, red je da obiđete ne samo istorijske atrakcije već i one kulinarske. To su mesta na kojima se uživa na italijanski način.

U nastavku sledi vodič kroz kuhinju Apeninskog poluostrva i preporuke restorana koji će vas ostaviti bez daha. Mi smo ih obišli i probrali jela za vas, što je bio jako zahtevan posao. Na vama je da pročitate ovaj tekst do kraja, sastavite svoju listu kulinarskih prioriteta i kupite putno osiguranje da biste mogli da se maksimalno opustite i uživate u ovoj kulinarskoj avanturi.

Pogled na arhitekturu Rima sa zastavom Italije i logotipom osiguranja

Italijanska kuhinja i specijaliteti

Italijanska kuhinja je svetski poznat brend, jedna od najhvaljenijih gastronomija na planeti. U suštini, to je mediteranska kuhinja koja se razvijala još od vremena starog Rima, a izmene i ekspanziju doživela je paralelno sa kolonizacijom Amerike, kada su stari recepti obogaćeni kukuruzom, krompirom i paradajzom.

Italijansku kuhinju karakteriše jednostavnost. Jela imaju malo sastojaka i začina, a prioritet je kvalitet onoga što se u jelo stavlja, ne kompleksnost pripreme. Većinu tradicionalnih recepata nisu osmislili poznati glavni kuvari, već stanovnici italijanskih gradova, pa je samim tim tradicionalna italijanska jela lako pripremiti u kućnoj varijanti.

Omiljeni sastojci su pasta, riba i druga mesa, povrće, sirevi, masline, citrusi i orašasti plodovi. Deserti su, kao i slana jela, lagani, često kremasti i sa mirisom vanile.

U najpoznatija italijanska jela ubraja se, naravno, pica, koja je doslovno osvojila svet. Tu su i različiti oblici testenine (pene, makaroni, špageti, fusili, lazanje), koja se služi sa sosovima u kojima dominiraju mesa, paradajz, sirevi, beli luk ili sveži začini. Naravno, u tipično italijanski desert ubraja se kremasti tiramisu, kao i sladoledi koje ćete, dok ste u Italiji, jesti svaki dan.

Ukratko, ako ste ljubitelj dobrog zalogaja, kafe, i vina, Italija i Rim vas neće izneveriti, čak će se pozicionirati veoma visoko na vašoj kulinarskoj listi.

Tanjir sa tradicionalnom pastom u jednom od restorana u Rimu

Gde jesti u Rimu: preporuke restorana

U Rimu postoji više od 8000 restorana i 15.000 picerija. Verujemo da osnovno poznavanje principa italijanske kuhinje u kombinaciji sa ovim impozantnim brojevima garantuje vrhunski kulinarski ugođaj na svakom koraku.

Ipak, voljni smo da vama, našim vernim čitaocima i putnicima, damo određene mirisne i ukusne smernice za snalaženje na gastronomskoj mapi Večnog grada.

U nastavku slede opisi i lokacije mesta koja su, po našem mišljenju, najbolji odgovor na pitanje gde jesti u Rimu.

Ljudi uživaju u jelu na otvorenom u restoranu Da Enzo al 29 u Rimu

1.      Da Enzo al 29

Lokacija: Via dei Vascellari, 29, Trastavere, 25 minuta hoda od Koloseuma

Radno vreme: od ponedeljka do subote 12.15–15.00 i 19.00–23.00

Vrsta kuhinje: tradicionalna rimska

Šta možete da očekujete: Autentično tradicionalno iskustvo obedovanja.

Da Enzo al 29 je takozvana tratorija. To su ušuškana mesta za ručak, koja su manje formalna od restorana (ristorante), a formalnija od osteria. Da Enzo al 29 je tipični predstavnik ove kategorije – starinski, domaćinski topao i uredan sa drvenim stolicama i stolovima u objektu i ispred njega na vekovima staroj kaldrmi.

U ovom restoranu ješćete takozvanu rimsku kuhinju. Radi se o jednostavnim starim receptima italijanske prestonice koji su vekovima ostali neizmenjeni. U Dal Enzo al 29 idu dovoljno daleko da kažu da je svako komplikovanje koje karakteriše internacionalnu kuhinju strogo zabranjeno. Prema njihovim rečima, ovde ćete jesti kao pravi Rimljanin – veseli gurman koji za svojim stolom želi da uživa u radostima života.

Naša preporuka su burata i artičoke, karbonara i cacio e pepe (testenina čije ime doslovno znači „sir i biber”). U svakom slučaju, nećete se pokajati šta god da odaberete sa menija, uključujući i deserte, među kojima dominira mus sa sirom maskarpone i bobičastim voćem.

Sofisticirani ambijent restorana Moma u Rimu sa stolovima postavljenim na terasi

2.      Ristorante Moma

Lokacija: Via di S. Basilio 42, 30 minuta hoda od Koloseuma

Radno vreme: od ponedeljka do petka 12.30–15.00 i 19.30–23.00, subotom 19.30–23.00

Vrsta kuhinje: italijanska kuhinja na moderan način

Šta možete da očekujete: Bogatstvo ukusa i iskustvo vredno Mišlenove zvezde.

Restoran Moma je mesto elegancije u kom se ne preteruje ni u čemu sem u obilatosti ukusa koje restoran nudi. Kao zaslužni nosilac Mišlenove zvezde, Moma nudi vrhunsku hranu, spremljenu isključivo od sastojaka koje proizvode lokalni proizvođači, takozvani tasting menu, odnosno obroke koji se sastoje od malih količina više različitih jela, i wine paring, odnosno slaganje hrane i vina, naravno, u zavisnosti od jela koje odaberete.

Njegovi osnivači kažu da Moma ima dve duše, misleći na činjenicu da restoran ima ovaj elegantni, klasični deo, o kom smo već govorili, i malo brži, dinamičniji bistro, segment koji podseća na restorane američkih prestonica.

U ovakvom restoranu logično je očekivati visoke cene. Glavno jelo će vas koštati oko 50 evra po osobi. Naša topla preporuka je teleći file u devičanskom maslinovom ulju sa pireom od paradajza.

U svakom slučaju, ako novac nije bitna stavka prilikom odabira adekvatnog restorana, našli ste idealno mesto u Rimu. Jedino treba da rezervišete pošto je u mestima poput restorana Moma to neizostavna procedura.

Tanjir sa tradicionalnom pastom i parmezanom u restoranu Colline Emiliane, Rim

3.      Colline Emiliane

Lokacija: Via degli Avignonesi 22, 25 minuta hoda od Koloseuma

Radno vreme: od ponedeljka do subote 12.45–14.45 i 19.30–22.45

Vrsta kuhinje: tradicionalna italijanska

Šta možete da očekujete: Tradicionalne ukuse i mirise.

Ako posetite veb-sajt ovog restorana, videćete da njime dominiraju reči tradicija, porodica i kvalitet. To je doslovno ono što Colline Emiliane jeste – tradicionalni porodični restoran u kom se služi vrhunska hrana.

Ovaj restoran je carstvo domaće testenine, koja se priprema tu, na licu mesta i koja je stavljena u izlog restorana da mami putnike namernike i nenamernike. Meni je bogat, nudi i divna tradicionalna jela koja nisu testenina, sva lagana i spremljena od vrhunskih sastojaka, obrađena majstorskom rukom i umećem gospođa Ane i Paole Latini, koje se brinu da ovaj restoran održi tradiciju maestralne hrane i usluge koja datira još od 1931. godine.

Ambijent je ugodan i vedar, ne previše moderan i potpuno u skladu sa porodičnim vrednostima koje restoran čuva. Stolova nema mnogo i postavljeni su blizu, što jasno odražava način na koji Italijani doživljavaju obroke i druženje. Colline Emiliane je, između ostalog, poznat i po tome što je bio omiljeno mesto ekipe koja je snimala film Sladak život (Dolce Vita), tako da su u njemu sedeli Felini, Antonini i mnogi drugi.

Naša preporuka je da ovde probate ćufte sa pireom, lasagne verdi, odnosno zelene lazanje sa mesom, parmezanom i bešamel sosom. Što se poslastica tiče, osvojila nas je pita sa limunom mada moramo priznati da je i torta sa karamelizovanom kruškom vrhunski izbor.

Dve osobe jedu autentičnu italijansku pizzu na ulicama Rima

Saveti za kraj

Da bi vaša kulinarska turneja po Rimu bila uspešna, potrebno je da u obzir uzmete još nekoliko stvari.

  1. Radno vreme – italijanski restorani rade dvokratno. To znači da su u vreme kada mi uobičajeno ručamo zatvoreni. Vodite računa o tome kada obilazite atrakcije ili šopingujete da ne biste ostali gladni.
  2. Bakšiš je stvar kulture – uobičajeno je da se konobaru ostavi oko 10% od vrednosti računa, pod uslovom, naravno, da ste zadovoljni uslugom i hranom.
  3. U italijanskim restoranima meni je je uglavnom podeljen na predjela (antipasto), prvo jelo (primo), glavno jelo (secondo) i prilozi (contorno). Bez obzira na to koje ćete tačno jelo odabrati i kojim redom, bitno je da se konobaru izjasnite na početku.
  4. U italijanskim restoranima se voda plaća uvek. Konobar će vas najčešće odmah nakon što sednete pitati da li želite običnu ili mineralnu vodu.
  5. Ako želite kafu nakon ručka ili večere, obavezno uzmite espreso, nikad kapućino. U Italiji se kapućino pije isključivo pre podne, često uz doručak.

Za kraj ćemo samo ponoviti poznatu izreku – kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin. Zato se lepo obucite, šetajte se i uživajte u dobrim vinima i laganim zalogajima bez ikakvog straha da će vam nešto pokvariti raspoloženje i planove.

Sve rizike putovanja za vas snosimo mi, vaše putno osiguranje, pouzdan partner za siguran i lagodan put.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close