Sve što treba da znate o smeštaju u Rimu

Svako putovanje zahteva organizaciju. Za početak, potrebno je da odredite vreme i destinaciju. Nakon toga na red stižu planiranje samog puta i rezervisanje smeštaja. U ovom tekstu ćemo se baviti upravo temom: Smeštaj u Rimu.

O svim putevima koji vode u Rim iz naše zemlje (kao i načinima i cenama putovanja) možete pročitati više u našem Vodiču kroz Rim. U njemu smo se kratko dotakli i različitih vrsta smeštaja u ovom gradu, koji živi 24 sata dnevno, 365 dana u godini, od prijatnih a jeftinih hostela, do luksuznih a ušuškanih hotela.

Međutim, ovaj vodič kroz smeštaj u Rimu posvećen je tome da vam maksimalno olakšamo put do najboljih lokacija za boravak u gradu, sa kojih ćete najlakše moći da obiđete njegove atrakcije i uživate u svim njegovim čarima. Da biste to postigli, potrebno je samo da kupite putno osiguranje i pročitate korisne savete koje smo vam spremili.

Prostrani pogled na krovove Rima sa istorijskim crkvama i zgradama koje se ističu na horizontu.

Rezervisanje smeštaja u Rimu

Pri rezervisanju smeštaja u velikim gradovima koje prethodno nikad nisu posetili turisti, posebno oni koji put planiraju u samostalnoj režiji, susreću se sa dva osnovna problema:

  1. visoke cene smeštaja u centru grada;
  2. strah od toga da će, ako odaberu jeftiniji smeštaj, razliku u ceni platiti kilometrima hoda ili nelagodom (neuredno ili nefukcionalno naselje, velika udaljenost od prodavnice ili apoteke, loša povezanost sa centrom grada).

Oba problema su sasvim realna i ne razmišljati o njihovom rešenju znači biti neodgovoran prvenstveno prema sebi, a zatim i prema bliskim osobama s kojima ste odlučili da provedete slobodno vreme koje je, uzgred rečeno, najveći luksuz modernog doba. Upravo zato u ovom vodiču kroz smeštaj u Rimu dajemo odgovore na vaša pitanja i nudimo razrešenje svih sumnji u vezi sa smeštajem u Večnom gradu.

Krenimo redom.

Devojka u žutoj haljini s cvetnim uzorkom šeta popločanom ulicom okruženom istorijskim zgradama u Rimu.

Udaljenost od rimskih atrakcija

Bez obzira na to da li ste za posetu Večnom gradu odvojili tri ili deset dana, veliki deo tog vremena ćete verovatno posvetiti obilaženju turističkih atrakcija Rima. S tim u vezi, korisno je znati da se većina ovih nezaobilaznih simbola svetske baštine nalazi u užem gradskom jezgru.

Koloseum, impresivni spomenik ere gladijatora, smešten je u epicentru grada. Rimski forum, na kom je, slobodno možemo da kažemo, rođeno Rimsko carstvo, nalazi se odmah pored njega. Na 20 minuta hoda je Pantenon, od koga vas do Fontane di Trevi deli samo 10 minuta pešačenja. Vatikan, kao najudaljenija od svih atrakcija, od Fontane di Trevi udaljen je tri kilometra (oko 40 minuta hoda), a od Koloseuma čak četiri.

Španske stepenice, Trg Navona, Bazilika Svete Marije Velike – sve ove lokacije nalaze se u radijusu od tri kilometra.

U suštini, obići Rim možda i nije tako komplikovano kao što se čini na prvi pogled. Bitno je samo odabrati dobru početnu poziciju.

Najbolja naselja za boravak u Rimu

Postoji više dobrih naselja u Rimu i odabir, naravno, zavisi od vaših preferencija, dubine džepa i spremnosti na kretanje po gradu.

Krenućemo od centra svih dešavanja.

Nasmejani par sedi za drvenim stolom ispijajući aperitive na živahnoj rimskoj ulici, dok ih pas vernik posmatra.

1.      Istorijski centar Rima – Centro Storico

Ako ste prvi put u Rimu, zadržavate se kratko i nemate mnogo vremena za istraživanje grada, preporučujemo vam da pronađete smeštaj u Istorijskom centru Rima. Od svih naselja ono ipak najbolje odražava slavnu istoriju ovog grada.

Istorijski centar Rima je sa tri strane oivičen trgovima (Piazza del Popolo, Piazza Venezia i Piazza di Spagna) a sa četvrte Tibrom. Biti smešten ovde znači imati privileguju da sve atrakcije Rima obiđete pešice. Samo naselje obuhvata Pantenon i Fontanu di Trevi, a od Koloseuma je udaljeno pet minuta hoda.

Pozitivne strane: Blizina svih atrakcija, nema potrebe da istražujete sredstva javnog saobraćaja da biste obišli grad; naselje je živo, bogato restoranima, prodavnicama i mestima za provod i omogućava apsolutno stapanje i sa modernim i sa antičkim Rimom.

Negativne strane: Cena i nedostatak parkinga. Smeštaj u Istorijskom centru Rima košta više nego u drugim naseljima. Na primer, noć u apartmanu Casa Pietra, koji jako volimo, koštaće vas oko 25.000 dinara, dok će vas deluks soba za dve osobe Suite Art Navona koštati oko 15.000 dinara za dan.

Ako tražite smeštaj u Istorijskom centru grada a dolazite automobilom, obavezno proverite da li ljubazni domaćini uz smeštaj nude i parking-mesto. Bez obzira na cene, parking-mesto uz apartman nikako se ne podrazumeva.

Ugao zgrade sa klasičnom arhitekturom i natpisom "Hotel" na fasadi u rimskoj četvrti.

2.      Trastevere - za odličan smeštaj u Rimu

Naše omiljeno naselje u Rimu. Dočekaće vas popločane ulice, veseli trgovi i divni restorani.

Trastevere se nalazi s druge strane Tibra, tačno prekoputa Istorijskog centra Rima. Ovo naselje je idealna lokacija za boravak u Rimu ako ne želite da budete tipični turista, već želite da iskusite kako Rimljani zaista provode vreme. Mesto je živo, posebno noću, puno šetača, kafića, pabova i poslastičarnica. Rimske atrakcije će vam takođe biti veoma blizu, a ukoliko želite da skratite put, možete putovati trolejbusom (linija 8), autobusom (do stanice Termini) ili, naravno, taksijem.

Pozitivne strane: Izuzetno živo i funkcionalno naselje, blizina atrakcija, dobrih restorana i šetališta.

Negativne strane: Povoljnije cene u odnosu na centar. Noćenje za dve osobe sa doručkom u predivnom Re di Roma Rooftop koštaće vas oko 12.000 dinara (apartmani i hosteli se, naravno, mogu naći za manje novca).

Živost sa sobom nosi određeni nivo buke, tako da ste našli idealno naselje za boravak u Rimu ako vam malo gradske vreve ne predstavlja problem za san.

Živopisni cvetni trg sa raznobojnim aranžmanima i ljudima koji šetaju, u istorijskom delu Rima.

3.      Monti

Centar koji nije istorijski. Moderno, može se reći, hipi mesto, puno života i ljudi.

Monti je naselje koje se proteže od Istorijskog centra Rima prema Koloseumu. Idealno je naselje za mlade, poznato po boemskoj atmosferi, hipsterskim šopovima i modernim barovima. Ovde možete da uživate u nesvakidašnjoj kupovini (lokalni nakit, vinil ploče, suvenirnice, vintidž šopovi) i idealnom pogledu na Koloseum. Takođe, veći deo atrakcija Rima odavde možete da posetite pešice.

Pozitivne strane: Divna atmosfera, blizina atrakcija, bogata ponuda restorana i prodavnica. Odlična povezanost javnim prevozom sa ostalim delovima grada.

Negativne strane: Visoke cene. I apartmani i hoteli u ovom delu grada su skupi. Naša preporuka je Monty Holiday House, u kom će vas noćenje za dve do četiri osobe koštati minimum 17.000 dinara. Takođe, u ovom naselju boravi veliki broj turista, tako da je verovatnoća da ćete sresti lokalce jako mala.

Uska popločana ulica u Rimu, sa istorijskim zgradama i prolaznicima koji uživaju u sunčanom danu.

4.      Prati

Prati je naselje između Vatikana i Istorijskog centra Rima. Ovaj malo tiši i sporiji deo grada preporučujemo svima koji putuju sa porodicom. Ako se odlučite za ovaj deo grada, nećete morati da koristite automobil ili javni prevoz (bar ne svaki dan), a pri tom ćete spavati u tišini.

Prati je u suštini stambeno naselje. Što dublje zalazite među simpatične petospratnice, to mir postaje sve veći (što je retkost za Rim). Cola di Rienzo, glavna ulica, puna je prodavnica, poslovnih prostora, restorana i nudi sve što je potrebno za ugodan porodični boravak u Rimu.

Vatikanske muzeje odavde, naravno, možete posetiti pešice, a za, npr. Fontanu di Trevi će vam trebati 40 minuta hoda.

Pozitivne strane: Mirno naselje, pogodno za odmor, blizu Vatikana, odlična povezanost javnim prevozom (čak i metroom) sa ostalim delovima grada, posebno sa glavnom stanicom Termini.

Negativne strane: Pošto se radi o stambenom naselju koje je blizu Vatikana, hotela nema mnogo, a i oni koji postoje poprilično su skupi. U naselju Prati, dakle, tražite gostionice i apartmane, a cena noćenja bi mogla iznese oko 10.000 dinara za dve osobe, naravno, ako se na vreme organizujete.

Povoljan smeštaj u Rimu

Boravak u Rimu nije jeftin. Međutim, postoje ekonomičnije opcije koje se mogu iskoristiti, posebno ako se rezerviše što je više moguće unapred i ne na dane praznika.

Jeftin smeštaj ne znači da ćete morati da budete daleko od centra grada, ali svakako znači da smeštaj neće biti luksuzan i da je vrlo verovatno da ćete biti smešteni ili u hostelu ili da ćete, da biste obišli Rim, morati da koristite javni saobraćaj.

Slede dve tople preporuke.

  1. Apartman Romagraziosa – stan od 40 kvadratnih metara, prijatan i funkcionalan za boravak tri osobe, udaljen od Koloseuma pola sata vožnje, lokacija dobro povezana javnim prevozom. Cena – oko 4500 dinara po osobi po noćenju.
  2. Beehive – predivan hostel u centru grada u kom ćete se zaista osećati lepo čak i ako nikad pre niste boravili u hostelu. Noćenje po osobi će vas kostati oko 3000 dinara.
  1. Prazne Španske stepenice u jutarnjem svetlu sa Baroknom crkvom u pozadini, u tišini ranog jutra u Rimu.

Saveti za rezervisanje smeštaja u Rimu

Oglašavanje na internetu i platforme za rezervisanje smeštaja u velikoj meri su olakšali organizovanje putovanja. Međutim, i tu treba biti vičan jer postoje različiti načini da prođete jeftinije ili, ukupno gledano, bolje. Mi ćemo vam dati nekoliko saveta na ovu temu jer tekst koji je vodič za smeštaj u Rimu bez njih ne bi bio potpun.

  1. Rezervišite smeštaj na vreme – na ovaj način ćete vrlo verovatno smanjiti troškove, a imaćete više izbora.
  2. Koristite proverene platforme za rezervaciju smeštaja – tu prvenstveno mislimo na Bookingi AirBnB. Povedite računa o skrivenim troškovima (najčešće su to troškovi čišćenja), koji na prvu često nisu prikazani, posebno na platformi AirBnB.
  3. Hoteli, hosteli, pa čak i neki privatni smeštaji vrlo često imaju lične sajtove na kojima možete rezervisati smeštaj direktno i samim tim uštedeti novac. Proverite sve opcije pre nego što rezervišete, internet vam to omogućava.
  4. Kada pretražujete smeštaj na platformama za rezervaciju, podesite filtere (udaljenost od centra, naselje, tip smeštaja, raspon cene) kako ne biste gubili vreme u pretrazi i kako biste zaobišli najskuplje varijante.
  5. Obavezno pročitajte recenzije za smeštaj. Tu ćete saznati detalje koji će vam pomoći da se odlučite.

I, naravno, kupite putno osiguranje. Prosto je greh dozvoliti da vam bilo kakva nelagoda izazove stres ili uludo potroši vreme namenjeno uživanju u Večnom gradu. Sprečite neugodnosti uz pouzdano putno osiguranje i provedite prelepo vreme u Večnom gradu.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close