Kompletan vodič za letovanje na Braču

Za ljubitelje ostrva, Brač je već mnogo godina jedna od omiljenih destinacija za letovanje u Hrvatskoj, najviše zbog Zlatnog rata, prekrasne plaže i verovatno najlepšeg dela ostrva, kao i Bola i drugih idiličnih gradića. Tu su, međutim, i mnoge druge turističke aktivnosti i znamenitosti koje privlače naše a i turiste iz čitave Evrope, kao i netaknuta priroda, odlična hrana i velik izbor smeštaja.

U ovom vodiču, potrudićemo se da vam damo sve osnovne informacije o letovanje na Braču, kao i nekoliko preporuka o tome šta videti, gde odsesti, koje plaže posetiti i koliko novca spremiti pred put.

Kada je najbolje posetiti Brač (iz iskustva)

Brač je poznat po toploj klimi, što nije ni najmanje čudno ako imamo na umu to da je ovo jadransko ostrvo. Leta su idilično topla a zime kratke i sveže, tako da na letovanje na Braču možete, u suštini, otići bilo kada u periodu između kasnog proleća i rane jeseni. Period između juna i avgusta je, međutim, samo srce sezone, kada je vreme najtoplije a gužve najveće.

Najvrelije je u osmom mesecu, kada će temperature u proseku biti oko 30°C preko dana, ponekad se spuštajući do 20°C ako vas iznenadi hladnija vazdušna struja. Sedmi mesec je skoro podjednako topao, ali je takođe i suvlji, pa imajte i to na umu. Ukratko, ako želite da uživate na plaži, Brač je najbolje obići između šestog i desetog meseca. Ne zaboravimo i da je noćni život na Braču tada najbolji!

Kome će najviše prijati letovanje na Braču

Brač, Hrvatska — idealna destinacija za sve putnike, bilo one koji tragaju za žurkama ili one koji bi da u miru i spokoju provedu svoje leto. Brač je poznat po predivnim plažama, azurnom moru i predelima kao iz bajke, kako urbanim tako ruralnim, tako da se sa svakom novom posetom pretvara u nešto novo. Ukratko, u Braču će uživati:

 • Ljubitelji plaža i žurki: Naručite koktel i zavalite se u ležaljku — ima li išta bolje?
 • Avanturisti: Priroda na Braču je neukrotiva, tako da ćete imati dosta prilika da je istražite, što peške što biciklom.
 • Zaljubljenici u mediteransku kulturu, istoriju i hranu: Uske uličice, bogato istorijsko nasleđe i miris sveže pečene ribe — ukratko, Mediteran!
 • Solo putnici: Hoćete da pobegnete od svega na par dana? Ostrva su idealno mesto za to, pogotovo ako nađete neki povoljan Brač smeštaj na selu!
 • Putnici s porodicama: Hrvatska, Brač, plaže — savršena kombinacija za putnike koji dolaze s porodicama i traže mesto u kojima mogu da uživaju i stari i mladi.
 • Ljubitelji vina: Brač je dom nekolicini vinarija, tako da se svako veče možete radovati dobroj zdravici.

Najbolje mesto za letovanje na Braču

Kad pomislimo na Brač, Hvar i slična mesta, često mislimo kako je reč o samo jednom mestu, iako je zapravo reč o ostrvima načičkanim seocima, gradićimi i turističkim centrima. Brač nudi mnoštvo predivnih destinacija za letovanje, tako da ga možete posetiti i više puta i svaki put uživati u nečem novom. Za početak, preporučujemo:

 • Bol: Bol je najpopularnija destinacija na Braču. Nalazi se na južnoj delu ostrva i dom je poznatoj plažu Zlatni rat.
 • Supetar: Supetar je najveće i glavno naselje na ostrvu. Ovde možete uživati u šarmantnoj mediteranskoj arhitekturi i kafićima, videti neke najpoznatije znamenitosti na Braču i okupati se na nekoj od plaža.
 • Milna: Ako preferirate ruralnije sredine, tu je Milna, ribarsko selo smešteno u maloj uvali.
 • Sutivan: Volite ribu, mir i ne tako prometne plaže? Sutivan na severozapadnoj obali ostrva je idealna destinacija za vas.

Najbolje plaže na Braču

Plaže su uglavnom razlog zbog kog većina turista i ide na letovanje, tako da moramo koju reč posvetiti i najlepšim plažama na Braču. Preporučićemo vam svega nekoliko naših omiljenih, ali to ne znači da na Braču nema i drugih plaža koje možete istražiti tokom svog odmora. Svaka od njih ima da nešto novo da ponudi, kao i svoj jedinstveni vajb, tako da ćete sami morati da odaberete gde ćete otići. Preporučujemo sledeće:

 • Zlati rat: O Zlatnom ratu smo već nešto i rekli, tako da možemo samo ponoviti da je ovo najlepša plaža na ostrvu. Proteže se oko podmorskog rta i prodire u more kao klin, a zbog silnog peska se stalno menja, tako da će vas iznenaditi sa svakim novim dolaskom.
 • Paklina: Tražite naturističke to jest nudističke plaže na Braču? Bacite pogled na Paklinu, skup uvalica i peščano-šljunčanih plažica kod Bola.
 • Lovrečina: Između Postira i Pučišća krije se jedna rajska plaža — Lovrečina. Pored tananog peska i azurnog mora, ovda ima i arheoloških nalazišta, pa je savršena za ljubitelje istorije.

Šta sve možete raditi i videti na Braču

Kako smo već rekli, Brač ima svašta da ponudi. Zapravo, ovo ostrvo ima toliko toga da ponudi da vam jedan odlazak neće biti dovoljan! Za prvi put, pored gradova i plaža koje smo pomenuli, preporučujemo mesta kao što su:

 • Vidova gora, 778 metera visoka i poznata po pogledo od kog zastaje dah
 • Dominikanski manastir kod Bola koji datira iz 15. veka i koji je lep koliko je i star
 • Škrip, malo selo a ujedno i najstarije mesto na ostrvu poznato po maslinovom ulju
 • Zmajeva špilja, mala pećina kod Murvice na jugu do koje planirari često idu u grupicama

Najbolji smeštaj na Braču

Gde odsesti na Braču? Brač nudi velik broj opcija kad je u pitanju smeštaj. Možete odsesti u nekom turističkom centru uz obalu, u raznim hotelima, u apartmanima, kao i u mestima predodređenim za kampovanje. Za putnike s porodicama, preporučujemo privatni smeštaj Brač, jer su apartmani dosta jeftiniji i omogućavaju posetiocima da sami pripremaju hranu. A da ne pominjemo i to da će atmosfera biti mnogo intimnija.

Koliko košta letovanje na Braču

Za kraj — koliko novca pripremiti? Smeštaj Brač kao i prevoz do tamo, to jest do nekog obližnjeg aerodroma i onda do Brača, predstavljaće najveći trošak. Avio karte to Splita su, recimo, preko 200 evra tokom sezone, a na apartmen ćete potrošiti minilano 30 evra po danu. Hoteli su, naravno, u proseku duplo skuplji pa i više, čak i oni od tri zvezdice. Naravno, luksuzna mesta koštaju i po nekoliko stotina evra po noćenju.

Cene u marketima su malo skuplje nego kod nas, kao i cene u restoranima i kafićima. Prosečan obrok, recimo pica ili neki burger, košta oko 7–8 evra, pivo se vrti oko 2 evra, baš kao i gazirana pića, dok je espreso oko 1,5 evro.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close