Kompletan vodič za letovanje na Hvaru

Hvar — grad i ostrvo između Brača, Visa i Korčule, sinonim za neukroćenu prirodu, mesto poznato po uvalicama i zalivima, kao i idealna destinacija za vašu sledeću letnju avanturu! Letovanje Hvar je priuštivo a uvek nezaboravno, a da ne pominjemo da je do ovog ostrva i više nego lako stići. Da li ste spremni? Ne? Pročitajte naš kompletan vodič i saznajte sve što treba da znate da Hvar, Hrvatska, postane i vaše letovalište iz snova!

Kada je najbolje posetiti Hvar (iz iskustva)

Hrvatska, Hvar, krasi umerena klima. Leta su na ovom ostrvu suva a zime malo hladnije, tako da je na odmor najbolje otići u letnjoj sezonu, dakle između sedmog i osmog meseca. U proseku, temperature se leti vrte oko 28 stepeni, a padavina uglavnom nema mnogo, tako da ćete na miru moći da uživate u svima turistkčkim atrakcijama u ponudi i kupate se do mile volje. Noćni život na Hvaru je takođe najluđi tokom leta, pa imajte i to na umu ako su vam žurke prioritet.

Naravno, na Hvar možete otići i na jesen, van sezone. Gužve će biti manje i cene verovatno jeftinije, ali bacite oko na vremensku prognozu!

Kome će najviše prijati letovanje na Hvaru

Kako god da putujete i kakvi god vam bili ukusi kad je u pitanju turizam, Hvar ima svašta da ponudi, tako da ćete bezuslovno uživati u svom odmoru. Kako ovo ostrvu ima dosta plaža, možda i ne treba napominjati da će se plivačima i ljubiteljima sunčanja posebno dopasti. Možemo vam, radije, zagolicati maštu bogatim istorijskim nasleđem, odličnom hranom i prirodom nestvarne lepote.

Hvar će, ukratko, prijati svima: gurmanima u pohodu na nove delikatese, šetačima i planinarima koji žude za aktivnim odmorom, kao i zaljubljenicima u mediteransku kulturu i istoriju.

Najbolje mesto za letovanje na Hvaru

Sam grad Hvar je, bez ikakve sumnje, kruna ovog ostrva. Tu je venecijanska arhitektura, ogromna tvrđava, mnoštvo uskih uličica… Ma bilo bi vam potrebno čitavo jedno leto da iskusitve sve što ovaj grad ima da ponudi! Nije to, međutim, sve. Ako ste već na Hvaru, morate istražiti i neka druga mesta i videti još dosta znamenitosti na Hvaru kako biste zaokružili ovu letnju avanturu.

Pored grada Hvara, preporučujemo i Stari Grad, još jedno bajkovito mesto koje će vas očarati svojom atmosferom, prijatnim lokalcima, hranom i jeftinim cenama. Treba takođe posetiti i Jelsu, priobalno selo koje datira iz 14. veka i koje krasi ista vrsta italijanske arhitekture koju ćete zavoleti drugde na ovom ostrvu. A da put privedete kraju, otiđite u mesto Vrbaska. Zašto? Pa, recimo da ga s dobrim razlogovm zovu „Malom Venecijom”!

Najbolje plaže na Hvaru

Hrvatska, Hvar, plaže — ove tri reči uvek idu jedna uz drugu. Plaže na ovom ostrvu neke su od najlepših u čitavoj zemlji. Tu je velik broj uvalica i malih zaliva, kao i dosta kamenite obale koju krase borove šume koje turistima pružaju debeo hlad. Plaže su peščane, šljunčane i kamenite, i pored onog standardnog — barova, restorana i raznih aktivnosti — svaka ima nešto svoje da ponudi. Preporučujemo sledeće plaže:

  • Dubovica
  • Ždrilca
  • Milna

Naravno, uvek možete otići i do nekih od okolnih ostrvaca. Turistički brodići odlaze veoma često, tako da neće imati problem da organizujete neki jednodnevni izlet!

Šta sve možete raditi i videti na Hvaru

Kao što smo već rekli, Hvar je idealna destinacija za turiste svakog kalibra. To znači da ovde možete videti i probati gotovo sve što jedno letovanje čini pravim letovanjem. Na našim putešestvijama, probali smo gotovo sve, a najveći utisak na nas su ostavile sledeće aktivnosti:

  • Uživanje u vinu u nekim od poznatih, mnogobrojnih vinarija na Hvaru
  • Obilazak Paklenih Ostrva brodom
  • Iznajmljivanje bicikla i obilaženje ostrva na točkovima
  • Obilazak Grapčeve špilju

Najbolji smeštaj na Hvaru

Gde odsesti na Hvaru? Kao što već znate, Hvar je zapravo više od jedne destinacije. Tu su mnogo mesta koja možete obići i u koijma možete prespavati, tako da će odgovor na ovo pitanje biti — sve zavisi. Najbolji Hvar smeštaj biće onaj koji odgovara vašem budžetu i onaj koji vam omogućava da obiđete sve ono što vam privlači pažnju bez nekog preteranog cimanja.

Ako ciljate na provod i obilaske istorijskih znamenitosti, mnogobrojni Hvar apartmani u samom gradu su verovatno idealan izbor. Cene, doduše, znaju biti visoke, tako da vreme rezervišete sobe, jer ćete jedino tako proći mnogo bolje nego u hotelima.

Stari Grad takođe nije loša opcija. Ovo mesto je jeftinije od Grada Hvara, a veoma su slični, tako nećete izgubiti mnogo kad su u pitanju istorija i mediteranski vajb. Naravno, uvek možete otići do Hvara brodom!

Za još jeftinije letovanje, odsednite u Jelsi, Zastrašišću ili nekom drugom manjem mestu ili selu. Iako malo zabačenija, ova mesto nikako ne zaostaju za urbanijim delova kad su u pitanju plaže, pogled i more. Ako volite seoski turizam, verovatno već znate da nema mnogo stvari koje su bolje od zvuka cvrčaka i dobre porcije sveže ulovljene ribe!

Koliko košta letovanje na Hvaru

Koliko novca pripremiti za letovanje na Hvaru? Privatni smeštaj Hvar, kao i karte do samog ostrva, su bez ikakve sumnje najveći trošak. Ne dajte da vas blizina zavara: ako karte do Splita ne uzmete na vreme, u jeku sezone znaju da koštaju i i po 200 evra! Od Splita do Hvara će vam trebati još nekih 20 evra, pa i to imajte na umu.

Hoteli su u proseku oko 70 evra po noćenju, dok će vas apartmani izaći otprilike upola jeftinije. Sve, međutim, zavisi od toga kada idete i kakve su vam potrebe, jer postoje, naravno, i mnogo skuplje varijante.

Što se tiče hrane, stvari u marketima su malo skuplje nego kod nas. U kafićima je kafa oko 2 evra, a prosečan obrok u restoranu brze hrane oko 10 evra. Kad su u pitanju ostali troškovi, na primer, karte za muzeje i razne aktivnosti na vodi, teško je dati sveobuhvatan odgovor, jer cene dosta variraju od mesta do mesta i u zavisnosti od perioda kada odete.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close