Mađarima je kuhinja izuzetno bitna. Da biste se u to uverili, potrebno je da samo jednom posetite Budimpeštu. Kao prvo, primetićete da mađarska prestonica prosto vrvi od restorana. Kao drugo, kada probate mađarske specijalitete, uvidećete da narod čija nacionalna kuhinja u toj meri obiluje bojama, teksturama i ukusima hrani pridaje ogroman značaj. Tolika raznovrsnost aroma jednostavno ne može da bude puka slučajnost.
O blagodetima i osnovnim odlikama mađarske tradicionalne kuhinje već smo govorili u svom vodiču za putovanje u Budimpeštu. Sad širimo priču. Na osnovu iskustva iz prve ruke dajemo vam detaljna uputstva o tome gde i šta tačno probati u Budimpešti. Time vas sprečavamo da lutate i bespotrebno guglate, jer baš tako rade pravi prijatelji.
Mi to jesmo i zato želimo da putujete sigurno i zdravo. Stoga, detaljno čitajte redove koji slede i, za svaki slučaj, kupite pouzdano putno osiguranje. To je najkorisniji savet koji možemo da vam damo.
1. Onyx Műhely – zaslužene Mišlenove zvezde
Lokacija: Vörösmarty tér 7-8, centar stare Pešte, 10 minuta hoda od Lančanog mosta
Radno vreme: svakim danom osim utorka 20.30–23.00
Vrsta kuhinje: internacionalna, nije slična bilo čemu što ste do sad probali
Šta možete da očekujete: Apsolutno iznenađenje, luksuz dvorova, iskustvo koje se pamti do kraja života.
Svaki čovek koji je jednom ručao u restoranu Onyx reći će vam da je to bilo jedinstveno iskustvo, što je u svetu u kom suštinska individualnost gotovo da i ne postoji veliki kompliment. Onyx Műhely je ekskluzivno mesto, u najlepšem smislu te reči.
Posetu morate da najavite, jer večeri može da prisustvuje samo 18 osoba, koje dobijaju mnogo više od hrane. Posetioci restorana u suštini imaju gastronomsku turu u kojoj se degustiraju vina, pomno biraju ona koja idu uz odabrano jelo u više sledova, od kojih se svaki sprema na vaše oči.
Ambijent odiše kvalitetom, elegancijom, baroknom lepotom i bogatstvom. Apsolutno sve je podređeno tome da se tokom večere osećate doslovno kao prestolonaslednik.
Gosti kažu da je teško opisati iskustvo obedovanja u restoranu Onyx Műhely, ali da se sa sigurnošću može reći da je svako jelo bolje od prethodnog (a ima ih mnogo), da direktno posmatranje magije u kuhinji budi sva čula, kao i da pomna objašnjenja somelijera mesto čine bajkovitim.
Specijalitet: Was, Is, Will be – interaktivna radionica hrane u devet sledova, najveće kulinarsko iznenađenje koje možete zamisliti.
Cene: Visoke, npr. 12.000 dinara po osobi. Ipak se radi o jedinom restoranu u Mađarskoj koji ima dve Mišlenove zvezde.
2. Spoon – na lepom, plavom Dunavu
Lokacija: Dunav, centar Pešte, pet minuta hoda od Lančanog mosta
Radno vreme: svakim danom 12.00–23.00
Vrsta kuhinje: tradicionalna i internacionalna
Šta možete da očekujete: Vrhunsku hranu, savršen ugođaj i fascinantan pogled na zgradu Parlamenta, Budimski dvorac i Lančani most. Može li bolje?
Ovo mesto je zaista spektakularno. Restoran Spoon se nalazi na brodu sa dva sprata i ukupno, u odvojenim prostorijama i sa terasom, može da primi i do 400 gostiju (leti, za posebne događaje). Ambijent bismo opisali kao luksuzno ugodan.
Prostor je pregledan, nameštaj je moderan i udoban i preovladavaju umirujući zlatni tonovi. Kad sve to ukombinujete sa očaravajućim pogledom na magični Dunav i istorijske znamenitosti Budimpešte, dobijate mesto na kom hranite i dušu i telo.
Sve ovo uživanje dobijate za sasvim pristojnu cenu. Naime, osim vrhunske lokacije, prijatnog ambijenta i savršene usluge, u ovom restoranu naći ćete raznovrstan i odličan meni. Iz ovog razloga posebno volimo da preporučimo Spoon jer teško da ćete naći lepši i ugodniji odnos cene i kvaliteta.
Specijalitet: Pileći paprikaš sa kupusom (jer u Mađarskoj smo, zaboga) i Tofu teriyaki (na opštu radost vegetarijanaca među vama).
Cene: Korektne. Glavno jelo će vas koštati oko 2000 dinara, a pivo oko 500 dinara, što je sasvim prihvatljivo u odnosu na kvalitet koji dobijate apsolutno svake sekunde koju provedete na ovoj kulinarskoj lađi.
3. Halászbástya – ručajte kraljevski
Lokacija: Budimski dvorac, tačnije Ribarska tvrđava, da, dobro ste pročitali
Radno vreme: svakim danom 12.00–24.00
Vrsta kuhinje: tradicionalna a moderna
Šta možete da očekujete: U restoranu Halászbástya za sebe kažu da su savršen spoj kvaliteta i kreativnosti. Mi kažemo da je ovo mesto mnogo više od toga.
Jednostavno je, kad jedete u ovom restoranu, zaista sedite u dvorcu ili, još bolje, na njegovoj terasi. Atmosfera je toliko divna u svojoj jednostavnosti da čovek prosto poželi da nikad ne napusti ni stolicu na kojoj sedi, a ni najromantičniji pogled na Budimpeštu. Dakle, doći ćete i nećete hteti da odete.
Usluga je dostojna jednog dvorca, kao i hrana koja je na meniju. Radi se o tradicionalnoj kuhinji, s notom modernog, kojoj je cilj da nađe balans tradicionalnih sastojaka i domaćih proizvođača, s jedne, i internacionalne gastronomije s druge strane. Ručati ovde znači osećati se kraljevski, na svaki mogući način. Upravo zato verujemo da je ovo mesto zaista vredno posete.
Specijalitet: Tatar biftek, jedna rapsodija ukusa koja se topi pod nepcima, kao i čokoladni mus, neprevaziđeno kremasto zadovoljstvo.
Cene: Opet smo malo na skupoj strani, ali pisati o restoranima u Budimpešti a ne pomenuti restoran Halászbástya zaista bi bilo skrnavljenje. Zato, pripremite oko 6000 dinara i krenite po svoju prestolonasledničku večeru u tri sleda. Vredi, uverićete se u to.
4. Mazel Tov – doslovno srećno mesto
Lokacija: Akácfa u. 47, Jevrejska četvrt Pešta, 30 minuta hoda od Lančanog mosta
Radno vreme: svakim danom 12.00–24.00
Vrsta kuhinje: mediteranska i kuhinja Srednjeg istoka
Šta možete da očekujete: Toplu i opuštenu mediteransku atmosferu, puno svetlosti i bilja, kao i očaravajuće zalogaje.
Mazel Tov se razlikuje od prethodno opisanih restorana prvenstveno po atmosferi. Naime, radi se o bašti koja je natkrivena staklom gde su, na staroj kaldrmi i među mirisnim biljkama koje se spuštaju čak i sa staklenog krova, smešteni šarmantni drveni stolovi i bele stolice. Ovo je jedno predivno mesto, zaista kao iz bajke.
Posebno je iznenađujuće to što se u restoran ulazi kroz vrata jednog, reklo bi se, neuglednog starog objekta. Ni u snu čovek ne bi sanjao lepotu koja ga čeka iza trošne fasade. A nije lepa samo atmosfera, lep je i meni.
Hrana koja se služi u ovom biseru, čije ime znači „srećno“, zaista usrećuje. Možete samo da gricnete začinjene krompiriće, šargarepe ili paprike i patlidžane sa maslinama, osvežite se pilećom supom ili pak napunite stomak kebabom, marokanskim kobasicama ili jagnjetinom. Videćete, ovo mesto je prepuno boja, ukusa i aroma.
Specijaliteti: Preporučujemo piletinu na jemenski način (što, između ostalog, podrazumeva i pistaće) i gorepomenute marokanske kobasice (iznenađujuće ukusno jelo).
Cene: Odlične. Za 2000 dinara ćete i jesti, i popiti kafu, i nauživati se u ovom divnom mestu.
5. Rosenstein – tradicija više generacija
Lokacija: Mosonyi u. 3, 10 minuta vožnje iz centra grada ili 20 minuta javnim prevozom
Radno vreme: svakim danom 12.00–23.00
Vrsta kuhinje: nacionalna mađarska
Šta možete da očekujete: Toplu, porodičnu atmosferu, osmeh na licu, milinu u stomaku.
Ovo mesto preporučujemo svima koji vole malo da se izmaknu iz centra grada i u miru uživaju u autentičnim mađarskim specijalitetima čije recepte ovde generacijama čuva porodica koja je vlasnik ovog restorana. Dakle, ovde se jede u miru, mađarski i obilno.
Ambijent je tradicionalan, na lep način starinski. Restoran je mali, na dva sprata, sa po dva reda crnih drvenih stolova prekrivenih jednostavnim belim stolnjacima. Svodovi su beli i obli, zidovi obloženi kamenom. Ukratko, dekor je u savršenom skladu sa vrstom hrane koja se ovde sprema i filozofijom života kojom i prostor i hrana odišu, a to je: usporite tempo i uživajte u tradiciji.
A hrana? E pa ona je bez presedana. Ovde se spremaju pravi mađarski specijaliteti, dakle, očekujte puno raznovrsnog mesa (piletina, pačetina, teletina, svinjetina, divljač), sa povrćem i sosovima, ribu, supe, čorbe, gulaše i paprikaše i, naravno, slatkiše. Ukratko, ovde ni vegetarijanci neće ostati praznog stomaka. Osnovni problem će vam biti da se odlučite šta da probate jer je izbor ogroman. Zato se u restoranu Rosenstein često jede dva puta zaredom, nekad čak i istog dana.
Specijalitet: Svaka stavka na ovom meniju je, što se nas tiče, specijalitet. Ipak, izdvojićemo rolovanu jagnjetinu sa ovčjim sirom, palentom i ljutim sosom od pasulja i ragu od divljači sa crvenim vinom i pečurkama – dva kulinarska čuda gospođe Rozenštajn.
Cene: Razumne i realne. Glavno jelo će vas koštati, u proseku, od 1500 do 2000 dinara. Ima i skupljih stavki na meniju, naravno, ali bitno je da raznih ukusa i hrane ima dovoljno za svačiji džep.
Napomene za gurmane na putu
Mađarska hrana je konkretna, jaka i začinjena, često ljuta. U isto vreme ona mami, i to konstantno. Zato za vas imamo tri saveta:
- Osigurajte se na vreme polisom putnog osiguranja, pa u miru obiđite svoj gastronomski krug po Budimpešti. Tužno bi bilo da vas bilo kakva nepredviđena okolnost u tome omete.
- Kupite probiotike – uvek ih je zgodno imati na putu, posebno na ovakvom, kada očekujete razne kulinarske diverzije.
- Kad ste već šopingovali štošta (pogledajte pregled najboljih mesta za kupovinu u Budimpešti), prošetajte se do restorana. Podatke o tome koliko se daleko koji restoran nalazi od centra grada nismo vam dali samo da biste seli u automobil.
I uživajte. Budimpešta je kao stvorena za to.