Ultimativni vodič kroz Budimpeštu: sve što treba da znate pre nego što krenete na put

Budimpešta je jedna zaista atraktivna destinacija, a mi ćemo se potruditi da ovaj tekst isprati tu atraktivnost. Pišemo ga s namerom da bude jedan dragulj korisnih informacija za sve vas kojima je ikad palo na um da posetite ovaj divni grad na Dunavu.

To radimo iz dva razloga. Prvi je taj što je motiva za put u Budimpeštu zaista mnogo (znamenitosti, kultura, hrana, provod) i red je da se dotaknemo svakog od njih, a drugi je taj što i vi i ovaj grad zaslužujete jedan detaljan vodič. Nije lepo, a ni korisno nepotrebno gubiti vreme u ovako magičnom gradu ili na putu do njega.

Zato, pre nego što spakujete kofere, kupite pouzdano putno osiguranje (setite se: uvek je bolje sprečiti nego lečiti) i obratite pažnju na redove koji slede. Grad most vas čeka. Obiđite ga spremni.

Zalazak sunca nad Budimpeštom, s pogledom na Parlament i Dunav.

Zašto je Budimpešta vrhunska turistička destinacija

Sve počinje od geografije. I ovaj put nije krivo more, kriv je Dunav.

Otprilike na sredini toka ove 2850 kilometara duge reke, koja fizički spaja Nemačku i Ukrajinu i kao druga najveća reka Evrope povezuje 10 evropskih zemalja, nalazi se Budimpešta, grad kome kao da je geografska lokacija podarila slavu na dlanu.

Taj potencijal prepoznao je i Franc Jozef I, car Austrougarske monarhije, pod čijim je okriljem ovaj grad i nastao 17. oktobra 1873. godine. Tada su spojena dva odvojena grada s dve strane reke – Budim, koji je bio grad još od rimskog doba, a od XIII veka i prestonica mađarskih kraljeva, i Pešta, koja je od srednjeg veka bila centar privrednog razvoja cele regije. Ideja je bila da monarhija dobije još jednu prestonicu, pored Beča, i da se na taj način osigura stabilnost carstva.

Ideja je urodila plodom, bar tokom narednih pedesetak godina, kada su Budim i Pešta procvetali zajedno. Stvoren je centar izuzetne lepote, impozantne istorije i blistave budućnosti, koji danas broji sedam mostova na Dunavu, 1,7 miliona stanovnika i oko 4,5 miliona posetilaca godišnje.

Za detaljniji pogled na najpoznatije znamenitosti koje ovaj grad nudi, pogledajte naš poseban vodič Šta videti u Budimpešti? Najpoznatije znamenitosti.

Spomenik i skulpture na Trgu heroja u Budimpešti, pod dramatičnim oblacima.

Kako stići u Budimpeštu

Prvo nam na pamet pada Dunavom, naravno.

Šalu na stranu, iako je iz Beograda do Budimpešte svakako moguće doći rečnim brodom, ipak se većina najčešće odlučuje za druge vidove prevoza. Slede korisne informacije za sve putnike. Čitajte pažljivo.

 1. Automobilom

Beograd i Budimpeštu povezuje auto-put, što je velika sreća za vozače. Dakle, ako putujete automobilom, razdaljinu od oko 380 kilometara preći ćete za otprilike četiri sata. Proći ćete kroz Novi Sad i Suboticu, granicu ćete preći na Horgošu i za manje od dva sata od granice stići ćete u mađarsku prestonicu.

Što se tiče troškova puta, korisno je znati da putarina od Beograda do granice košta 730 dinara (od Novog Sada 440 dinara, od Niša 1750 dinara). Tačne troškove putarine u svakom trenutku možete  proveriti na sajtu „Puteva Srbije”.

U Mađarskoj se, međutim, putarina naplaćuje putem vinjete. Najkraći period za koji možete da kupite vinjetu je 7 dana i ona će vas koštati oko 1900 dinara. Cena mesečne vinjete je oko 3050 dinara. Savetujemo vam da vinjetu kupite unapred i onlajn klikom na stranicu ovde. Vaša kupovina će biti evidentirana elektronskim putem i vezana za registarsku oznaku automobila. Dakle, putovaćete bez stajanja, brige i dodatnog razmišljanja.

 1. Avionom

Divna vest je da „Er Srbija“ ima redovne dnevne letove za Budimpeštu. Povratna karta košta od oko 17.000 dinara pa naviše, zavisno od datuma i dana (karte su vikendom uobičajeno skuplje). Let je kratak i prijatan i traje oko sat i 15 minuta.

 1. Vozom

U Budimpeštu je, naravno, moguće stići i vozom. Polasci su svakodnevni iz Beograda, putovanje traje sedam sati i 30 minuta, a povratna karta košta oko 5500 dinara.

 1. Autobusom

Autobusom se iz Beograda do Budimpešte putuje šest sati. Polasci su svakodnevni, ponekad ih ima i više dnevno. Cena karte zavisi od datuma, tako da je bolje da put isplanirate na vreme i kartu nabavite što pre jer će vas u tom slučaju koštati oko 2700 dinara. U suprotnom, cena karte može iznositi i 6000 dinara.

Romantični trenutak na Lančanom mostu u Budimpešti

Smeštaj

Budimpešta je jedna od najposećenijih evropskih turističkih destinacija. To je grad slave vredne istorije, zadivljujuće estetike i snažnog šarma. Ova lepotica na Dunavu godišnje ugosti i do 4,5 miliona turista, što jasno ukazuje na to da smeštaja ne manjka jer svi ti turisti negde spavaju, ručaju, uživaju i provode se. I onda sve to ponove čim im se ukaže prva nova prilika. Da ne biste gubili vreme predomišljajući se da li je ovaj grad prava destinacija za vas, spremili smo kratak pregled opcija za smeštaj u Budimpešti, za sve ukuse i džepove.

 1. Hoteli

Možda nije izvikana kao Pariz ili Milano, ali luksuz kojim Budimpešta raspolaže ume da iznenadi i najzahtevnije goste. Tako da, ukoliko su elitni hoteli vaš izbor, preporučujemo Corinthia Hotel, Prestige Hotel Budapest, Intercontinental, EST Grand hotel Savoy ili Anantara New York Palace Hotel.

Tu su, naravno, i predstavnici popularnih lanaca hotela kao što su Radison Blue ili Hilton. Bilo kako bilo, izbora za one sa velikim očekivanjima ima i više nego dovoljno, a cene variraju od oko 20.000 do 55.000 dinara po noćenju za dve osobe.

Ako volite hotele, ali ste i ljubitelj prihvatljivijih cena, ne očajavajte. Tu su Ibis Styles Budapest, Promenade City Hotel, Budapest Panorama Central i mnogi drugi, u kojima ćete za noćenje za dve osobe izdvojiti od oko 8500 dinara pa naviše.

 1. Privatni smeštaj

U Budimpešti privatnog smeštaja ima u izobilju. Svakako, stanovi mogu biti više ili manje luksuzni, ali može se reći da se sasvim dobar stan uz malo truda i organizacije može naći i za 5000 dinara po danu. Pri traženju smeštaja obavezno razmislite o dve stvari – parking (ukoliko dolazite automobilom, jer ne nude svi stanovi mogućnost parkiranja) i blizina centra grada.

Što se naselja tiče, mi preporučujemo Budavar, Belváros – Lipótváros i Terézváros (zvuči odlično, zar ne). Za sva ova naselja može se reći da su u centru grada i da su jako pristojna i zahvalna za turistički boravak.

 1. Hosteli

Hostela u Budimpešti ima više nego dovoljno. Kada počnete da pretražujete, shvatićete da je pravi izazov odlučiti se za bilo koji od njih. Naš savet je da ne žurite u izboru i da dobro proverite lokacije (kilometražu od centra i kvalitet naselja). Svakako, cene se kreću od 2000 dinara po osobi na dan. Toplo preporučujemo hostele Das Nest i Wombat's City. Oba se nalaze na odličnoj lokaciji i nude izuzetno prijatan boravak.

Uspavana ulica vodi ka veličanstvenoj Katedrali Svetog Ištvana u Budimpešti.

Pre nego što nastavimo sa pregledom glavnih atrakcija, otkrijte više o svakoj od njih u našem detaljnom članku Šta videti u Budimpešti? Najpoznatije znamenitosti.

Šta videti u Budimpešti

Konačno smo došli i do atrakcija. Verujte, u ovom gradu ima toliko toga da se vidi i doživi da ćete, bez obzira na to koliko ste dana isplanirali da ostanete, poželeti da ostanete još. Nabrojaćemo one lokacije za koje smatramo da su ključne i, recimo, obavezne, u smislu da bi bilo tužno da dođete u Budimpeštu a da ih ne vidite.

 1. Mađarski parlament – treći po veličini parlament na svetu, impozantni spomenik političke moći;
 2. Lančani most – 380 m dug simbol rađanja Budimpešte kao jedinstvenog grada;
 3. Trg heroja – mesto na kom se okupi 200.000 ljudi da oda poštu velikanima Mađarske;
 4. Budimski dvorac – dom kraljeva, ponos Mađara, zgrada od koje zastaje dah;
 5. Ribarska tvrđava – srednjovekovna bajka s koje se pruža najlepši pogled na Dunav;
 6. Margaretino ostrvo - evropski Central park, oaza mira i dom vaterpola.

U jedno budite sigurni: svaka od ovih atrakcija ostavlja takav utisak na čoveka da ne samo da ćete biti srećni što ste ih posetili već ćete jedva čekati da nekoj zaista dragoj osobi otkrijete ova čarobna mesta. Za inspirativne priče i zanimljivosti o svakoj od ovih atrakcija, posetite naš detaljni članak Šta videti u Budimpešti? Najpoznatije znamenitosti.

Silueta konjanika pred osvetljenim Mađarskim parlamentom noću.

Šoping

Šoping u Budimpešti je iznenađujuće dobar. Ponuda ne samo da je raznovrsna i bogata već je i dobro organizovana. To znači da u Andrássy út (út ili útca je „ulica” na mađarskom) možete da zađete u Louis Vuitton, Gucci ili Rolex, u Váci útca ćete naći brendove kao što su Zara, Mango, Desigual i Addidas, u tržnim centrima (West End, Arena Mall, Allee Mall itd.) naći ćete sve, dok će vas u Falk Miksa utca oduševiti antikvarnice i galerije. Dakle, zavisno od onoga šta tražite, tačno znate gde treba da se zaputite, što umnogome olakšava kupovinu i štedi vreme.

Obilazeći ova mesta, naići ćete i na mađarski porcelan i suvenire kojim dominira vez. Po njima su Mađari poznati, osim po paprikama i paprikašu, naravno.

Šarmantni restoranski stolovi u uličici Budimpešte, spremni za goste.

Kuhinja i restorani

Kad smo već kod paprikaša, došao je red da se udeli koji kompliment mađarskoj kuhinji jer ona obiluje pikantnim ukusima. Mađari uživaju u hrani i to se vidi i po nacionalnoj kuhinji i po restoranima kojih je prestonica puna. Među nacionalna jela se ubrajaju gulaši, paprikaši, čorbe (s mesom ili voćne, zvane gyümölcsleves), jela koja kombinuju razne vrste mesa (faktički sve) sa mlečnim proizvodima i neizostavnom ljutom paprikom.

Ne smemo zaboraviti ni kobasice, koje mi posebno favorizujemo, kao ni štrudle (bejgli), u čijoj su pripremi Mađari zaista majstori, ali ni doboš tortu, koja se smatra tipičnim lokalnim desertom.

Za sve vas koji uživate u tome da jednu državu i narod upoznate tako što ćete degustirati lokalnu hranu preporučujemo restorane Onyx (uži centar grada), Spoon (u užem centru grada i na Dunavu) i Halászbástya (koji se nalazi na Ribarskoj tvrđavi). Daleko od toga, naravno, da su ovo jedina mesta u kojima se u Budimpešti može dobro jesti. Takvih je, videćete, mnogo.

Noćni pogled na Mađarski parlament i osvetljeni Lančani most u Budimpešti.

Noćni život

Mađarima nije samo hrana začinjena. Začinjen im je i noćni život i mesta za noćne izlaske ima pregršt.

Dakle, ako ste noćna ptica i ljubitelj dobrog provoda, Budimpešta će biti pun pogodak. Na raspolaganju su vam brojni i raznoliki klubovi, pabovi, kafići i takozvani ruin barovi, odnosno barovi i pabovi u napuštenim zgradama. Upravo ova mesta su u poslednjih 20 godina postala najprepoznatljiviji simbol Budimpešte, i to među turistima svih generacija.

Što se tiče konkretnih mesta za izlazak, turisti preporučuju Doboz, ruin bar u Jevrejskoj četvrti u centru grada, koji radi do ranih jutarnjih časova, zatim Szimpla Kert, koji je jedan iznenađujući miks pabova, te Garden Kobuci, u kom možete uživati na otvorenom uz muziku uživo.

Ukratko, u Budimpešti provod nije našao samo onaj ko je ostao kod kuće. Oni koji izađu zabavljaće se sve dok imaju volje i snage za to.

Sunčan dan osvetljava detaljne uzorke Ribarske tvrđave u Budimpešti.

Praktični saveti

Iako je ceo ovaj tekst u suštini jedan paket korisnih saveta za put u Budimpeštu, i posle svega što smo do sad rekli, imamo da dodamo još par stvari. Krenimo redom.

 1. Iako je Mađarska u Evropskoj uniji, zvanična valuta nije evro, već mađarska forinta (HUF). Za jedan dinar dobićete oko 3,35 forinti. Novac možete zameniti u Srbiji u bankama ili menjačnicama, ali i ako to ne uradite, novac ćete bez većih problema zameniti i u Budimpešti.
 2. Državljanima Srbije nije potrebna viza za ulazak u Mađarsku. Svakako, povedite računa o tome da vam putna isprava mora važiti najmanje tri meseca nakon planiranog datuma izlaska iz Mađarske. U suprotnom, neće vam biti dozvoljen ulazak.
 3. Ukoliko putujete automobilom, skrećemo vam pažnju da obavezno kupite vinjetu i platite parking jer je gotovo nemoguće da nećete platiti kaznu ako to ne uradite.
 4. Koliko god da je komšijska i prijateljski nastrojena država, Mađarska je ipak inostranstvo. Zato, da biste bili na sigurnoj strani, što je uvek poželjno, kupite putno osiguranje. Dok planirate svoje putovanje i razmišljate o putnom osiguranju, ne zaboravite da pročitate naš vodič Šta videti u Budimpešti? Najpoznatije znamenitosti kako biste saznali više o mestima koja će vaše putovanje učiniti nezaboravnim.

Život je prekratak da bi se proveo u strepnji, a previše lep da bi vaš plan za put u Budimpeštu ostao na ovom tekstu. Zato nađite način da obradujete sebe i neku dragu osobu i provedite lepo i kvalitetno vreme u divnoj Budimpešti.

Budimpešta vas nikad neće izneveriti.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close