Kafanska putovanja kroz Prag: gurmanska avantura kroz tradicionalne češke restorane

Putovanja nisu puki trend. Da, u današnje vreme se putuje mnogo više i mnogo češće nego pre, ali ne iz potpuno drugačijih pobuda. Oduvek su putovanja za čoveka bila način da stekne nova iskustva, proširi vidike i obogati život tako što će upoznati nove zemlje, ljude i kulture.

Restoran na krovu sa pogledom na praške krovove.

A kako bolje spoznati jedan narod nego kroz tradicionalnu kuhinju njegove zemlje. Ono smo što jedemo, kaže stara francuska poslovica. Hajde onda zajedno da vidimo ko su Česi.

Sledi jedan pravi gastro vodič kroz praške restorane. Zavrnite rukave i krećemo.

Tradicionalna češka kuhinja

Srpska nacionalna kuhinja je, bez ikakvog preterivanja, jako dobra. Upravo zato naši turisti imaju visoke standarde kada je gastronomija drugih zemalja u pitanju.  U Češkoj, uveravamo vas, nećete ostati gladni. Čak naprotiv, zavolećete ovaj divni, gostoljubivi narod još vise kad saznate da Česi, kao i mi, favorizuju meso, i to svinjsko. Slede govedina i pačetina, pripremljene u raznim vrstama sosova, zatim knedle, kao gotovo nezaobilazni deo svakog ručka, potom štrudle i, naravno, pivo. Zvuči dobro, zar ne?

Najpoznatija češka jela

1. Svíčková na smetaně – možda naziv jela deluje čudno, ali radi se o telećem fileu u sosu od povrća i pavlake. Međutim, tajna ovog jela i njegove vekovne popularnosti leži u detaljima. Naime, meso se puni štapićima slanine, zatim se začini i proprži.
U istom ulju sprema se sos od povrća i voća (šargarepa, celer, koren peršuna, luk i jabuka), a dok se sos sprema, meso se kuva u vodi i lovoru do dva i po sata. Da ne otkrivamo sve tajne, reći ćemo još da se u jednom čarobnom momentu u sve to dodaje pavlaka i vi dobijate jedno savršenstvo ukusa koje vam se servira sa knedlama.
Obavezno probajte ovo jelo, čula će vam biti zahvalna.

Pečene svinjske polutke na roštilju.

2. Svinjetina (ili pačetina) sa kiselim kupusom – još jedno jelo koje se služi sa knedlama. Dovoljno je reći da priprema traje najmanje tri sata. U oba slučaja meso se peče sporo i prethodno se marinira, a tačna mešavina začina je tajna, kako čeških baka, tako i prestoničkih restorana. Od kupusa se pravi veoma ukusan sos koji se savršeno slaže i sa mesom i sa knedlama. Sve to je jedna eksplozija ukusa na vašim nepcima koja će vas ostaviti bez teksta.

3. Ovocné knedlíky – da pređemo na slatkiše. Da, u pravu ste, reč je o knedlama s voćem. Česima je to nacionalni desert i s razlogom su ponosni na njega. Kao i u Srbiji, uglavnom se spremaju sa šljivama, ali često i sa kajsijama (meruňkové knedlíky) i jagodama (jahodové knedlíky). Naći ćete ih u većini restorana tradicionalne kuhinje i savetujemo vam da ih probate makar jednom, da pokušate da osetite po čemu se razlikuju od onih koje su spremale vaše bake.

Restorani sa tradicionalnom češkom kuhinjom

Kao što smo rekli na samom početku, u Pragu teško da možete pogrešiti kada je hrana u pitanju. Ipak, korisno je znati gde se može provereno dobro jesti a da se ne luta mnogo. U to ime, sledi kratak pregled naših omiljenih praških restorana gde možete jesti kao čovek. Kao pravi Čeh.

1.      U Fleků

Srednjovekovni ambijent praške pivnice sa dobrom hranom.

Lokacija: Křemencova 11, Nové Město, 15 minuta hoda od Karlovog mosta.

Radno vreme: 10.00–23.00.

Ambijent: Tradicionalni ambijent koji vraća u prošlost, drvene stolice i stolovi, česta muzika uživo, jedna od najstarijih pivnica u Pragu.

Specijaliteti: Preporučićemo tri jela – gulaš „U Fleků”, popularno poljsko jelo „moravski vrabac” (svinjetina sa kupusom i knedlama), kao i čudo koje se zove „Fleck’s treat”, koje je u stvari jedna moćna kombinacija svinjetine, pačetine i kobasica sa prilozima.

Cene: Sasvim pristojne za ono što dobijate. „Fleck’s treat”, koji se zaista smatra specijalitetom i jedno je od skupljih jela na meniju, koštaće vas oko 1900 dinara. Kada je reč o druga dva jela koja smo vam preporučili, ona koštaju oko 1400 dinara.

2.      Lokál dlouhá

Lokacija: Dlouhá 33, 110 00 Staré Město, 15 minuta pešice od Karlovog mosta.

Radno vreme: 11.00–24.00.

Ambijent: Veliki prostor (dug 73 metra), kombinacija tradicionalnog i industrijskog uređenja, često pun gostiju (lokalaca i turista), tako da očekujte žamor, ali i brzu uslugu.

Specijalitet: Razlikuju se dnevni meniji (zavisno od dana) i večernji meni. Mi više volimo večernji, koji nudi pečenu svinjsku plećku na seoski način i svinjski kotlet na puteru. Kad neko od ova dva miljenika nepca zalijete čašom domaćeg crnog vina ili kvalitetnog lokalnog piva, otvoriće vam se novi vidici.

Cene: Usudićemo se da kažemo da su cene sasvim povoljne. Na primer, za prvi od specijaliteta koji smo naveli izdvojićete oko 1000 dinara, za drugi nešto više, tačnije oko 1400 dinara.

3.      Restaurace Mlejnice

Lokacija: 14, Kožná 488, Staré Město, 10 minuta hoda od Karlovog mosta.

Radno vreme: 11.00–23.00.

Ambijent: Rustični, istočnoevropski ambijent, topao, ugodan i izuzetno lep.

Specijalitet: Porcije su malo veće nego u prethodna dva restorana, tako da obratite pažnju na gramažu pri naručivanju. Naša preporuka su teleći obrazi i marinirana svinjska rebra. Verujemo da nazivi jela govore dovoljno, pa slobodno poručite i ne brinite se. Jedino treba da zamolite konobara da vam preporuči moravsko vino koje ide uz vaš obrok. Ovo mesto ih zaista nudi u izobilju.

Cene: Cene su sasvim korektne za ponudu restorana. Na primer, marinirana rebarca će vas koštati oko 1700 dinara, a za fantastičnu štrudlu s jabukama izdvojićete oko 500 dinara.

4.      Trdelník

Trdelníci sa šlagom na štandu u Pragu.

Lokacija: Više lokacija u gradu, minimum tri u užem centru grada.

Ambijent: Radi se o malim uličnim prodavnicama slatkiša, bajkovito mesto u koje se zaljubi svako čija čula opaze ovaj specijalitet – okom, nosem ili nepcem.

Radno vreme: Zavisno od lokacije, ali uglavnom 10.00–22.00.

Specijalitet: Tradicionalna češka poslastica „trdelnik” je zapravo pečeno testo na štapiću, posuto cimetom i šećerom i punjeno na različite načine (sladoled, nutela, čokolada, vanila itd.). Turisti uglavnom ne mogu da odole ovom specijalitetu, ali, verujte, nema ni razloga za uzdržavanje. Trdelnik je mnogo ukusan, kremast i hrskav u isto vreme, a i tipično je češki.

Cene: Cena ove poslastice varira u zavisnosti od preliva i dodataka koje odaberete. U svakom slučaju, očekujte otprilike 500 dinara i uživajte u svakom zalogaju.

Saveti za gurmane

Gurmanima najpre dajemo dva saveta praktične prirode:

  1. Platežno sredstvo u Češkoj je kruna, ne evro, kako mnogi misle.
  2. Bakšiš nije obavezan, ali se smatra lepim restoranskim manirom. Dakle, ako ste zadovoljni uslugom, biće sasvim dovoljno da dodate 10% na iznos računa.

A sada: saveti u vezi sa hranom. Iako češka nacionalna kuhinja ne odstupa radikalno od naše, oni koji imaju osetljivije stomake treba da se pripaze. Kao što ste videli u našim preporukama, tradicionalna hrana u Češkoj uglavnom podrazumeva crvena mesa, začine i priloge. Nacionalni slatkiši su od testa i ne radi se o sitnim kolačima.

Kad na to sve dodate pivo, po kom je Češka poznata, dobijate jedan apsolutni užitak za nepca, ali mogući problem za želudac. Zato vam savetujemo da hranu degustirate planski. Iskusite sve nove ukuse, ali pažljivo i u više različitih dana. I šetajte se. Nismo vam slučajno dali podatak o tome koliko se daleko od Karlovog mosta nalazi svaka od ovih oaza zadovoljstva.

Nakon što ste se upoznali sa tradicionalnom češkom kuhinjom, zašto ne biste nastavili svoje gastronomsko putovanje posetom nekim od najboljih pivnica u gradu? Više o tome pročitajte u našem vodiču Pivnice u Pragu: obavezno mesto za ljubitelje piva (a i one druge)'.

Napominjemo da nije naodmet da kupite putno osiguranje pouzdane osiguravajuće kuće kao što je „Sava“, jer sitni problemi, makar to bila gorušica izazvana novim ukusima, mogu se očekivati na putovanju. Zato budite mudri, predupredite problem i bezbrižno se prepustite uživanju u svim čarima Praga uz pouzdano zdravstveno osiguranje.

U to ime, bon voyage i bon appétit!

Sada kada ste upoznati sa kulinarstvom koje Prag ima da ponudi, proširite svoje putovanje istraživanjem svega što ovaj zlatni grad može da pruži. Za kompletan pregled atrakcija, smeštaja, i saveta za putovanje, zavirite u naš Kompletan vodič za putovanje u Prag.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close