Kompletan vodič za letovanje u Bijeloj

Sve više su naši turisti u potrazi za novim, neistraženim mestima Crne Gore, umorni od toliko puta posećenih mesta kao što su Budva, Herceg Novi ili Petrovac. Lepa je Budva, ali Boka je Boka!

Otkrićemo vam skriveni dragulj Boke. Bijela je malo mesto u bokokotorskom zalivu idealno za letovanje. Nalazi se na nekih 12 kilometara od Herceg Novog, čijoj opštini i pripada. Zašto je Bijela, Crna Gora dika cele Boke i novo in mesto za letovanje?

Pre odlaska u Boku ne zaboravite i obavezno putno osiguranje. To možete učiniti kod nas, poptuno online - rezervišite svoje putno osiguranje i putujte bezbrižno.

Kada je najbolje posetiti Bijelu (iz iskustva)

Najbolje je doći tokom letnjih meseci, a zvanična sezona traje od polovine juna do polovine septembra. Najveća posećenost je tokom jula i avgusta meseca, ali ako biste da izbegnete vrućine, preporučujemo vam da se ipak odlučite za jun i septembar.

Tokom leta prosečna temperatura vode je 26°C, a zbog pozicije ovog mesta voda dugo ima prihvatljivu temperaturu, pa se možete kupati čak 180 dana u godini. Njena pozicija je pogodna i ako želite da obiđete Boku jer nije mnogo udaljena skoro ni od jednog mesta.

Kako doći do Bijele

Do Bijele se može doći na različite načine. Ako ste za varijantu najkraćeg putovanja, leti postoje svakodnevni polasci sa beogradskog na tivatski aerodrom, a povratna karta košta nešto više od 100 evra. Nakon sletanja u Tivat, morali biste da iznajmite neki linijski taksi, ali trajektom će vam trebati samo pola sata da dođete do svog smeštaja u Bijeloj.

Najduže, ali i najjeftinije putovanje bilo bi direktnom autobuskom linijom koja postoji samo u letnjim mesecima, a možete putovati i u sopstvenoj režiji. Koju god opciju da odaberete, uživaćete u divnim pogledima tokom vožnje u zalivu.

Kome će najviše prijati letovanje u Bijeloj

Bijela je mesto sa nekim od najlepših plaža u Crnoj Gori, pa ako je to jedan od preduslova za vaš odmor, nećete pogrešiti u odabiru. Doskora malo ribarsko mesto, poznato po brodogradnji, vinima i maslinama, danas predstavlja idealnu destinaciju za letovanje za porodice sa decom i turiste koji žele da osete primorski mir.

Treba da znate da je Bijela prvo i do danas jedino brodogradilište u južnom delu Jadrana, mada se ovde brodovi uglavnom samo popravljaju.

Najbolje plaže u Bijeloj

Pomenuli smo da se Bijela diči najlepšim plažama koje Crna Gora ima, a zašto je to tako? Plaže u Bijeloj su uglavnom peskovite i šljunkovite, ali su najčistije na celom primorju. Na gradskoj plaži ćemo naći mešavinu peska i šljunka, a blizu su i plaže u Đenovićima i Baošićima do kojih možete ići peške ako vam šetanje nije strano. Tu je i Morinjska plaža sa svojim borićima u kojima ćete uvek naći zaklon od sunca i Belane plaža sa kamenčićima. Ulaz na ove plaže je uglavnom postepen, što je posebno pogodno ako putujete sa decom.

Šta sve možete raditi i videti u Bijeloj

Miran odmor podrazumeva lagane aktivnosti kao što su šetnje, obilasci i posete ugostiteljskim objektima. Bijela je poznata po parkovima tipičnim za Mediteran, neki sa izuzetno retkim biljnim vrstama, kakav je park Đurković.

Iako je Bijela malo mesto, njena turistička ponuda je više nego kompletna. U aktivnosti koje ovde možete obavljati spadaju i obilasci kulturnih znamenitosti, a to u ovom kraju uglavnom podrazumeva obilazak crkvenih građevina. Neke od njih datiraju čak iz 12. veka. Tokom leta se organizuju ekskurzije do raznih mesta u okolini, o čemu je najbolje raspitati se kada stignete u smeštaj i raspakujete svoje kofere.

Ukoliko ste željni noćnog provoda, nažalost, nećete naći puno prilika za to u Bijeloj, ali zašto ne biste probali u susednim Baošićima i Đenovićima? Do ovih mesta možete doći prijatnom šetnjom za oko sat vremena ili manje. Za mirniju varijantu noćnog provoda u Bijeloj ćete naći restorane, kafiće, konobe i druga mesta za uživanciju.

Najbolji smeštaj u Bijeloj

Ako se pitate da li onaj ko ide za Bijelu ima gde odsesti, možemo vam reći da sve što ima Crna Gora u drugim mestima, ima i u Bijeloj. I to uglavnom novijeg datuma izgradnje. Bijela je mesto za letovanje koje se razvija velikom brzinom, pa su u poslednjih nekoliko godina izgrađeni i renovirani mnogi hoteli, a ima i sve više opcija za privatan smeštaj.

Od hotela izdvajamo Azzurro i Carine Hotel Park, oba sa 4 zvezdice. Ukoliko je vaš izbor ipak privatan smeštaj, ukucajte “apartmani bijela crna gora” i naići ćete na razne stranice gde se izdaje smeštaj, bilo da su sobe, apartmani ili vile. Na većini ovih stranica možete direktno popričati sa osobom koja izdaje i raspitati se o svim uslovima.

Na lokaciji Kamenari, Bijela, Crna Gora postoji i kamp za sve koji žele da budu u bližem kontaktu sa prirodom, a opet blizu mora. Ova lokacija je atraktivna naročito za avanturiste koji putuju biciklima ili u kamp-prikolicama.

Koliko košta letovanje u Bijeloj

Pitate se koliko košta letovanje u Bijeloj? Da li je skupljeg karaktera jer mesto postaje svake godine sve popularnije? Dobre vesti su da je cena letovanja u Bijeloj i dalje niža nego u većim letnjim centrima crnogorskog primorja. Čak nekada možete naići na cene u kafićima i prodavnicama manje od onih u Beogradu. Ipak, svaka nova sezona donosi i neko povećanje cena, pa uvek proverite pre nego što krenete na put.

Ulaz na plaže je uglavnom besplatan, a ukupna cena vašeg letovanja zavisiće od izbora smeštaja i prevoza, kao i aktivnosti koje planirate da upražnjavate tokom odmora.

Za kraj

Želimo da vam pokažemo Bijelu kroz oči drugih. Ako Crna Gora ima biser koji predstavlja Boka Kotorska, onda je bokin biser Bijela. Mnogi su opisivali Boku, a pogledajte kako pesnik Jovan Sundečić (19. vek) spominje Bijelu:

Gizdava je Boka svakolika

Al' je Bijela cijeloj Boki dika…

Nemojte verovati ni njemu, ni nama na reč, već posetite Bijelu i uverite se sopstvenim očima. Požurite pre nego što svi otkriju njene čari.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close