Kompletan vodič za letovanje u Madridu

Ako želite da vaše letovanje bude nešto nesvakidašnje i drugačije u odnosu na odmore na moru na kakve ste verovatno navikli, preporučujemo jedno dugo Madrid putovanje! Ovaj velegrad se nalazi u samom srcu Španije, te stoga ima da ponudi po nešto iz gotovo svakog kraja ove zemlje, što ga čini i više nego primamljivom destinacijom među putnicima i turistima svih vrsta.

Zvuči dobro? Pročitajte naš kratak vodič i upoznajte turističke znamenitosti Madrida, neke od najboljih jela koja mora probati, kao i kada planirati putovanje i koliko novca izdvojiti. Polećemo!

Kada je najlepše obići Madrid

Klima u Madridu je suva. Zime su hladne a leta vrela, dok su proleće i jesen umereni i pogodni za odmor isto koliko i leto. U aprilu se prosečna temperatura, recimo, vrti oko 12℃i, dok u julu možete očekivati prosek od oko 25℃. To, naravno, nije prosek tokom dana, jer je čitava Španija topla kada sunce sija.

Ako volite gužve, kvalitetan noćni život i upoznavanja, Madrid definitivno posetite tokom leta. Ako niste od onih koje privlači jek sezone, odlučite se ili za poznije proleće ili ranu jesen. Vreme će biti toplo i uglavnom suvo, a turista će biti mnogo manje, tako da ćete na miru moći da uživate u svemu što ova prestonica ima da ponudi, kao i da odete na izlet u neko od lokalnih mesta.

Kako sve možete stići do Madrida

Do Madrida možete otići svim prezovnim sredstvima osim brodom, mada je jedino prevozno sredstvo koje možemo da preporučimo avion. Let je najpraktičniji i često najjeftiniji način da stignete do Madrida jer ima ima direktnih letova iz Beograda, dok vožnje autobusum i kolima mogu trajati više desetina sati jer je Španije hiljadam kilometara daleko. Naravno, ako možete to da priuštite, i ako volite duge avanture, za Madrid možete krenuti i kopnom.

Gde odsesti u Madridu

Dobar smeštaj na dobroj lokaciji će vam biti neophodan ako želite da iskusite sve što Madrid ima da ponudi i upoznate lokalnu kulturu iz prve ruke. Za koji vid smeštaja ćete se opredelite će, kao i gotovo sve ostalo, zavisiti od vašeg budžeta i potreba, kao i toga koja mesta su slobodna tokom kog dela sezone.

Na raspolaganju ćete imate mnoštvo hotela i razne vidove privatnog smeštaja, nekog skupljeg nekog jeftinijeg, tako da birajte u zavisnosti od toga šta vam se bude činilo primamljivim. Ako putujete grupno, savetujemo vam da iznajmite neki manji stan, jer ćete tako moći da podelite troškove i uštedite dosta novca spremajući hranu kod kuće.

Ako, pak, želite da odsednete u hotelu, preporučujemo, na primer:

  • Aparthotel Tribunal

  • Avenida De America Tijcal

  • Genteel Home Reina Sofía

Koliko košta odmor u Madridu

Sve to zvuči divno, ali koliko će biti račun na kraju? Kratak ali možda ne tako koristan odgovor je da sve zavisi od toga gde ćete odsesti, na šta ćete trošiti novac i kako ćete do Madrida otići. Ako idete agencijom, put od oko 4–5 dana će vas izaći u proseku 700€ po osobi. Naravno, ako idete u sopstvenoj režiji, možete proći dosta jeftinije, jer ćete verovatno odsedati u apartmanima i manje novca trošiti na hranu u restoranima. Što se tiče avionske karte, moraćete izdvojiti između 200€ i 400€ u zavisnosti od toga kada putujete i koliko brzo rezervišete kartu.

Najveće znamenitosti Madrida koje morate obići

Šta obići u Madridu? Ova prestonica ima da svašta da pruži, a pogotovo ljubiteljima istorije, umetnosti i arhitekture. Izdvajamo, međutim, sledeća mesta:

1. Kraljevska palata

Kraljevska palata u Madridu je dom španske kraljevske porodice kao i jedna od najlepših zgrada u gradu. Kao posetioci, moći ćete da razgledate vrtove i neke od soba, mada je sam pogled na palatu dovoljan da je posetite.

2. Muzej Prado

Prado muzej je jedan od najpoznatijih muzeja ne samo u Španiji već i na svetu. Ovaj muzej je dom mnogim umetničkim delima za koja su zasluženi velikani španske umetnosti kao što su Francisko Goja.

3. Stadion FK Real Madrida

Nema teksta o Madridu u kom se ne pominje fudbalski klub Real Madrid! Ako volite fudbal, ai sport generalno, posetite stadion FK Real Madrida. Verujte nam kada kažemo da nešto takvo nikad niste videli.

4. Kapija sunca

Kapija Sunca ili, kako je na španskom zovu, Puerta del Sol, je samo srce grada. Ovo je najpoznatiji i najprometniji trg u Madridu na kom možete videti poznatu statuu medveda s stabljikom jagode, statuu kralja Karlosa III, kao i mnoštov velelepnih zdanja.

5. Hram Debod

Jedna od najčudnijih i najmoćnijih znamenitosti u Madridu je hram Debob, drevno egipatsko zdanje sagrađeno pre više od 2,000 godina. Hram je renoviran ‘70ih, i ako volite drevnu istoriju, jednostavno morate izdvojiti malo vremena da ga posetite.

Šta jesti u Madridu — preporuke

Iako ga uglavnom asociraju s umetnošću i arhitekturom, Madrid zapravo ima čime da se pohvali i kad je u pitanju kuhinja. Lokalni specijaliteti se mogu probati gotovo svuda, a mi izdvajamo tri koja su na nas ostavila najveći utisak:

1. Madridski paprikaš

Mislili ste da je paprikaš rezervisan samo za Mađarsku i Vojvodinu? Grdno ste se prevarili! I Španci znaju kako da iskoriste papriku na najbolji način, tako da će ljubitelji ljute hrane itekako imati čemu da se raduju.

2. Huevos rotos

Huevos rotos, iliti „slomljena jaja”, jedno je od omiljenih jela svih posetilaca (a i lokalaca). Recept za ovo jelo je jednostavan, ali je sam obrok prava poslastica. Ako volite pržena jaja, pečene krompire i ćorizo, definitivno probajte ovo fantastično jelo.

3. Ćurosi sa čokoladom

Ne brinite, nećemo govoriti samo o slanišima. Za kraj bismo vam preporuičli ćurose s čokoladom, poslasticu kakvoj nema ravne. Ćurosi su jedan tip peciva, meki iznutra a hrskavi s polja, često posuti šećerom u prahu. Kada ih umočite u čokoladu, međutim, pretvaraju se u dezert iz snova, omiljen među lokalnim stanovništvom koliko i među turistima. Gde da ih probate? Ima ih svuda!

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close
Online popust na putno osiguranje