Najpoznatiji manastiri u Crnoj Gori koje morate da posetite

O crnogorskim manastirima

Ovu malu, ali prelepu zemlju - pored predivne prirode, primorja, dobre hrane i veselih ljudi - odlikuje i još nešto: velelepne crkve i manastiri u Crnoj Gori koji vekovima stoje i pamte crnogorsku i srpsku istoriju, ali i istoriju svih naroda s ovih prostora.

Bez obzira da li smatrate sebe vernikom ili ne, crnogorski manastiri su definitivno vredni pažnje i posete, ako ništa zbog svoje bogate istorije i toga što su mahom smešteni na prelepim lokacijama!

P.S: Ne zaboravite putno osiguranje, kako bi vaš put zaista bio bez briga! Svoje putno osiguranje možete rezervisati kod nas, potpuno online i sigurno.

10 najpoznatijih manastira u Crnoj Gori

U Crnoj Gori se nalazi preko 80 pravoslavnih manastira što je neverovatna cifra za državu površine svega 13.812 km2. Postoje, naravno, i samo ženski manastiri u Crnoj Gori, kao npr. prelepi manastir Ždrebaonik.

Teško da se mogu obići svi, osim ako ne idete na neko posebno hodočašće, pa smo odlučili da vam pomognemo i predstavimo 10 najpoznatijih manastira - gde se nalaze, po čemu su posebni, i da li se nalaze u blizini nekih drugih turističnih atrakcija - da vi ne biste gubili sate na internet pretrage!

1. Manastir Ostrog

Na planini Ostroška greda, nalazi se čuveni i veličanstveni manastir Ostrog u Crnoj Gori. Manastir Ostrog sastoji se iz Gornjeg i Donjeg manastira, a posvećen je Svetom Vasiliju Ostroškom, nekadašnjem mitropolitu, čije svete mošti se i dalje nalaze u samom manastiru.

Ostrog je prvi po posećenosti kada su u pitanju manastiri u Crnoj Gori, a ovom jedinstvenom zdanju u steni dolaze da odaju poštovanje turisti iz celog sveta - kako iz drugih pravoslavnih zemalja, tako sve češće čak i iz Azije i ostatka Evrope.

2. Manastir Morača

Manastir Morača, Crna Gora, osnovan je davne 1252, a njegov ktitor bio je knez Stefan Nemanjić, sin Vukana Nemanjića i unuk Stefana Nemanje. Manastir se nalazi u proširenom delu kanjona Morače, u opštini Kolašin, a ispod manastira se nalazi i vodopad Svetigora.

Manastirski kompleks sastoji se iz dve crkve - veće koja je posvećena prazniku Uspenja Presvete Bogorodice, i male crkvice posvećene Svetom Nikoli. Uz dve crkve stoji i zgrada manastirskih konaka. Interesantno je i da je vekovima manastir Morača bio centar pismenosti i prepisivačke delatnosti u Crnoj Gori.

3. Manastir Piva

U Plužinama se nalazi manastir Piva, osnovan u 16. veku. Sam manastir deluje veoma jednostavno sa mirnom okolinom, ali je crkva neobično velikih dimenzija, sa visinom svoda od čak 13m. Interesantno je što je izgradnja manastira trajala baš 13 godina, kao i njegovo premeštanje.

U manastiru Piva čuvaju se i svete i čudotvorne mošti poput desne ruke kralja Uroša I Nemanjića, delovi moštiju Svetog Grigorija Bogoslova, kao i deo Časnog Krsta Gospodnjeg.

4. Katedrala Svetog Tripuna

Iako nije manastir već jedan od najprepoznatljivijih simbola Kotora, katedrala Svetog Tripuna definitivno zaslužuje mesto na ovoj listi. Nalazi se na istoimenom trgu, a izgrađena je čak davne 809. godine.

Kroz vekove je katedrala menjala svoj oblik i izgled, a izgrađena je u romaničkom stilu s primesama vizantijske arhitekture. Katedrala pripada Biskupiji kotorskoj koja se nalazi odmah pored nje, te označava i rimokatoličkog predstavnika naše liste.

5. Cetinjski Manastir

Posvećen Rođenju Presvete Bogorodice, Cetinjski manastir nalazi se na - pogodili ste - Cetinju! Prvi manastir izgrađen je u 15. veku, 1484. godine, a osnovao ga je Ivan Crnojević.

U manastiru se čuvaju Njegoševe mošti, ruka Sv. Jovana Krstitelja i epitrahelj Sv. Save, što dovoljno govori o tome koliko je Cetinjski manastir bio i ostao bitan kroz istoriju Crne Gore. A s obzirom da je Cetinje samo vredno posete, sigurno smo da kada budete tu, nećete preskočiti ni manastir.

6. Manastir Dajbabe

Manastir Dajbabe se nalazi u Podgorici, tačnije u samom mestu Dajbabe nedaleko od crnogorske prestonice. Zanimljivo je što je za osnovnu ovog manastira poslužila pećina, a i danas je crkva jednim delom ukopana u zemlju!

Manastir je relativno ‘’mlad’’ s obzirom da je osnovan na samom kraju 19. veka, a ukoliko vas put nanese do Podgorice, možete se uputiti i u Dajbabe - ako ništa, onda zbog originalnog i interesantnog imena.

7. Manastir Kumanica

Na samoj granici Crne Gore i Srbije stoji manastir Kumanica, preciznije, između Bijelog Polja i Prijepolja. Ne zna se kada je tačno izgrađen, postoje nalazišta iz 13. i 15. veka, a manastir je, verovatno zbog svog položaja, često bio pustošen.

Nalik na crkvicu iz filma, manastir Kumanica Crna Gora ima kamene zidove i prilikom obnove krajem 20. veka je posvećen Arhangelu Gavrilu.

8. Manastir Gradište

U Buljarici leži jedan stari manastir, čak iz 11. veka, a to je manastir Gradište. Smešten na brdašcetu pored puta za Bar, manastir Gradište se nalazi nedaleko i od Petrovca na Moru. Osnovao ga je Jovan Vladimir, vladar Duklje.

Glavni hram posvećen je Svetom Nikoli, a u kompleksu manastira nalaze se još dve crkve i konaci. Ukoliko letujete u Petrovcu ili okoloni, vredi svratiti do Gradišta i zbog predivnog pogleda, ali i bogate istorije ovog manastira.

9. Manastir Reževići

Još bliže Petrovcu, u opštini Budva, nalazi se manastir Reževići koji datira iz 13. veka. Osnovao ga je Stefan Prvovenčani, a i ovaj manastir je kroz svoju istoriju često bio uništavan, paljen i pljačkan. Interesantno je i da su 2016. polivanjem farbe oštećene freske stare više vekova.

Manastir Režvići okružen je lepim maslinjakom, gleda direktno na more i nalazi se u njegovoj neposrednoj blizini. Svakome ko dolazi u Petrovac se preporučuje i da svrati upravo u ovaj manastir!

10. Manastir Golija

Jedan od najmlađih manastira u Crnoj Gori, osnovan 2005. godine jeste manastir Golija. Nalazi se na istoimenoj planini, u blizini Nikšića. Takođe se naziva i manastir Svetog Save jer je upravo njemu i posvećen.

Najmlađim manastirom bismo i zatvorili ovu listu najpoznatijih svetinja u Crnoj Gori kojih ima stvarno mnogo i od kojih svaka nosi svoju posebnu priču - neku bitku, neko junaštvo ili duh vremena običnog naroda koji je u njenoj blizini živeo.

Istorija, kultura, nasleđe - fenomenalan razlog da krenete na ovaj put

Sledeći put kada pogledate ‘’manastiri u Crnoj Gori mapa’’ na internetu, videćete da - odakle god išli - usput će vam biti neki lep manastir vredan posete. Naša preporuka je da svratite, saznate nešto novo, napravite lepe fotografije i čuvate uspomenu koja će vam trajati ceo život!

 

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close