7 znamenitosti koje obavezno treba posetiti u Pragu

Hajde da budemo iskreni na samom početku ovog teksta o znamenitostima Praga. Da biste videli i doživeli ono što Prag ponosno nudi, ali i ono što mudro krije, treba vam puno vremena. Verovatno mnogo više nego što većina nas može priuštiti prilikom posete ovom biseru Evrope. Ipak, zbog ovoga ne treba žaliti jer je najvažnije da se dobro organizujete.

Upravo zato smo za vas izdvojili 7 znamenitosti koje neizostavno morate posetiti ako idete u Prag. Čitajte pažljivo i ne brinite se jer ćete uz dobru organizaciju stići sve.

1.     Praški dvorac

Panoramski pogled na grad Prag pri zalasku sunca sa značajnim arhitektonskim obeležjima i refleksijom u Vltavi, simbolom češke kulture i istorije.

 

Zamislite dvorac koji se nalazi u centru jedne evropske prestonice, a onda tu sliku povežite sa činjenicom da je taj isti dvorac ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći drevni dvorac na svetu. Baš to je Praški dvorac – 70.000 metara kvadratnih prostora koji obuhvata palate, katedrale, bazilike, ulice, vrtove i vinograde izgrađene u svakom arhitektonskom stilu prošlog milenijuma. Kako je to moguće? Tako što je njegova gradnja počela u IX, a završila se u XVIII veku.

Nekada dom bohemijskih kraljeva i rimskih careva, ova impozantna građevina danas je rezidencija predsednika, dom muzeja, galerija i svih vrsta zvaničnih događaja u kojima je bitno pokazati istoriju i suverenitet Češke. Sve u svemu, jedna turistička atrakcija vredna svake pažnje.

2.     Karlov most

Karlov most u Pragu

Karlov most je jedno čudo. Čudo arhitekture, estetike i istorije. Radi se o 621 metru dugoj i 10 metara širokoj kamenoj konstrukciji na 16 lukova koja hrabro prkosi vremenu duže od šest vekova. U vreme kada je izgrađen zamenio je jedini most na Vltavi u Pragu, a tu ulogu zadržao je i narednih 400 godina.

O tome koliki je uticaj imao na razvoj grada besmisleno je i govoriti, ali zato nikako nije naodmet pomenuti njegov kulturni značaj. Izgrađen u gotskom stilu, sa šiljastim lukovima i rebrastim svodovima, ovaj most je stameni čuvar preko 30 statua svetitelja i religioznih ličnosti, raspoređenih celom njegovom dužinom. Jedan pravi muzej na otvorenom.

Na obe strane reke završava se kitnjastim baroknim kulama, koje su nekad služile za kontrolu prolaza i naplatu putarine. Danas ove dve lepotice plene pažnju i besplatno pružaju jedan od najlepših pogleda u Pragu.

Manje poznata činjenica je da je kamen temeljac za izgradnju ovog mosta postavljen 9. jula 1357. godine, tačno u 5.31 ujutro. Razlog za ovaj datum i ovo vreme je vera Karla IV da će numerološka simbolika niza brojeva 1–3–5–7–9–7–5–3–1 garantovati uspešnu i svrsishodnu gradnju. Posmatrajući iz ove perspektive, sujeverni kralj očigledno nije pogrešio.

3.     Katedrala Svetog Vida

Katedrala Svetog Vida u Pragu

Najdominantnija građevina najvećeg drevnog dvorca na svetu. Ove činjenice već govore dovoljno same za sebe, a i vi ćete govoriti o Katedrali Svetog Vida dugo nakon što je vaše oči prvi put vide. Katedrala Svetog Vida jedna je od najvećih katedrala u Evropi. Duga je 124 metra, a njena tri gotička tornja dosežu visine od 96 metara. Gotovo da ne postoji mesto u Pragu s kog je ne možete videti.

Počela je da se gradi u XIV veku, opet za vreme Karla IV (koji je očigledno bio i veliki vernik), a završena je u XX. Karakteriše je impozantnost gotičke arhitekture, koja je ukrasima, linijama, vitražima i estetikom stremila da u čoveku izazove osećaj poniznosti i pokajanja pred božanskom moći.

Bili vernik ili ne, osetićete da ovaj objekat i dalje izaziva divljenje i strahopoštovanje. Osim što dominira pejzažom grada, ova katedrala je i mesto pokloništva, jer se u njoj nalaze mošti Svetog Vida, zaštitnika glumaca, plesača, komičara i Češke Republike.

4.     Astronomski sat

Astronomski sat na Starom gradu u Pragu

Astronomski sat je sigurno najpoznatiji simbol Praga. Ova mistična sprava nalazi se na južnom zidu Stare gradske kuće i ima prečnik od čak 10 metara. Nije najstariji astronomski sat na svetu, ali jeste najstariji koji i dalje radi.

Osim što prelepo izgleda i što je za doba kada je izrađen (XV vek) predstavljao vrhunac umeća i tehnologije, ovaj sat pleni kompleksnošću. Zato ćete jako često videti gomile turista koje stoje ispred njega, pomno slušajući vodiče i čekajući predstavu. O čemu se radi?

Reč je o tome da astronomski sat u isto vreme pokazuje vreme (tačnije tri različita vremena), položaje Sunca i Meseca i zodijačke konstelacije. Sem toga, na svaki pun sat dešava se takozvana Parada apostola – pokreće se mehanizam posredstvom kog se iz dva prozora na vrhu pojavljuju figure dvanaest apostola, koji izlaze u pratnji zvukova i melodija i okreću se i klimaju ka gomili. I svi ovi procesi se besprekorno odvijaju još od 1410. godine. Zadivljujuće, priznaćete.

5.     Venceslavov trg

Venceslavov trg sa pogledom na Narodni muzej

Živo srce Praga, mesto gde sadašnjost i prošlost bruje u istom ritmu. Venceslavov trg je jedan od glavnih praških trgova. Izdvaja se po izgledu, funkciji i istorijskom značaju. Prvenstveno, ovo mesto je neverovatno prijatno oku. To je jedan dvostruki, 750 metara dug niz lepih objekata i zelenila kojim dominiraju statua Svetog Vaclava i impozantna zgrada Narodnog muzeja, čija visoka, zlatna kupola zaokružuje ovu estetsku celinu.

Osim toga, ovaj trg je i centar modernog života u Pragu. Tu se nalaze banke, restorani, poslovne zgrade, hoteli, prodajni objekti, bioskopi, pozorišta i muzeji. Ukratko, sve što modernom čoveku može da zatreba naći će se na Venceslavovom trgu.

Treće, i ne najmanje važno, jeste istorija kojom ovaj prostor odzvanja. Naime, upravo za ovo mesto vezani su neki od najvažnijih istorijskih događaja u Češkoj – osnivanje Prve Čehoslovačke Republike nakon oslobađanja od Austrougarske, praško proleće (masovni protesti nakon kojih je usledila okupacija od strane SSSR-a), Plišana revolucija (pad komunizma u Češkoj) i mnogi drugi. Doći u Prag a ne posetiti ovo mesto zaista je ogroman propust.

6.     Pivara manastira Strahov

Pivara manastira Strahov u Pragu

Konačno da kažemo nešto o drugom najpoznatijem simbolu Praga, a to je pivo. Ako želite da probate pivo sa tradicijom, posetite pivaru manastira Strahov. Ovo mesto se nalazi nedaleko od Praškog dvorca u kompleksu tajnovitog manastira Strahov, osnovanog davne 1142. godine.

Što se tiče piva, ono se ovde proizvodi po tradicionalnoj recepturi duže od 600 godina. Danas ova pivara proizvodi 25 vrsta piva koje  možete probati uz kvalitetan zalogaj u lokalnom restoranu. Nakon šetnje i obilaska ovo će biti idealan odmor koji ćete dugo pamtiti.

7.     Jevrejski kvart

Ulica u Jevrejskom kvartu u Pragu

Jevrejski kvart je retko mesto u Evropi na kom možete svedočiti istoriji Jevreja u ovom obimu. Ovaj kvart je prvenstveno poznat po očuvanim sinagogama i istorijskim objektima od značaja za jevrejsku zajednicu. Tu se nalaze Stara sinagoga (Staronová synagoga), osnovana oko 1270. godine, koja je najstarija aktivna sinagoga u Pragu i jedna od najstarijih u Evropi, Jevrejski muzej sa bogatom zbirkom artefakata, Jevrejsko groblje i mnogi drugi objekti.

Razlog zbog kog preporučujemo turistima da posete ovaj kvart je taj što on pruža jedan jako savremen dodir sa istorijom i mogućnost da se ona doživi i razume na autentičan način. Osim toga, upravo tu se nalazi kuća u kojoj je živeo Franc Kafka, koja je danas muzejski prostor gde možete osetiti kontekst u kom je stvarao jedan od najpoznatijih pisaca XX veka. Složićete se, to nije sitnica.

. . .

Istraživanje znamenitosti Praga sigurno će vas umoriti, pa zašto ne biste napravili pauzu u jednom od autentičnih čeških restorana? Otkrijte gde možete uživati u tradicionalnim češkim jelima u našem vodiču Kafanska putovanja kroz Prag: gurmanska avantura kroz tradicionalne češke restorane.

Napomena za kraj

U ovom tekstu smo opisali 7 atrakcija Praga koje bi, po našem mišljenju, svaki turista trebalo da poseti. Što se Praga tiče, imali bismo materijala za još 77. Dakle, nije presudno da li ćete pratiti ovaj spisak, bitno je da dođete u Prag. Ovaj grad vas nikad neće ostaviti ravnodušnim, koliko god puta da mu se vratite.

Zato isplanirajte ovaj put. Ulepšaće vam život.

Dodali bismo još nešto vrlo važno, što često možete smetnuti s uma. Dok istražujete čarobne ulice Praga i njegove istorijske znamenitosti, važno je ne zaboraviti na putno zdravstveno osiguranje, koje vam pruža sigurnost u slučaju neočekivanih zdravstvenih problema, osiguravajući da svaka nepredviđena situacija, poput hitne medicinske intervencije ili potrebe za lečenjem, ne naruši vaše putovanje, niti stvori dodatne finansijske troškove. Sa zdravstvenim osiguranjem Sava možete se prepustiti uživanju u svim lepotama Praga, znajući da ste zaštićeni na svakom koraku.

Da biste dobili više informacija i saveta kako da maksimalno iskoristite svoje putovanje u Prag, uključujući kako stići, gde se smestiti i koje sve aktivnosti ne smete propustiti, pogledajte naš Kompletan vodič za putovanje u Prag.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close