Čarobne Karlove Vari: vodič za nezaboravno putovanje

Posetiti Češku a zaobići Karlove Vari bilo bi isto kao da odete u Italiju i zaobiđete Toskanu. Bez obzira na sve lepo što ste videli, ipak ste propustili ono najlepše, onu srž kroz koju kao kroz magično ogledalo spoznate suštinu jednog naroda i jedne zemlje.

Upravo to su Karlove Vari, najstarija banja Evrope, mondensko mesto gotovo od svog postanja, ponos Čeha od pamtiveka.

Tamo vas vodimo danas. Zato kupite pouzdano putno osiguranje i pakujte kofere jer polećemo.

Karlove Vari: krunski draguj Bohemije

Panoramski pogled na grad Karlove Vari sa istorijskim zgradama i zelenilom.

Karlove Vari je grad od 50.000 stanovnika na zapadu Češke, udaljen je od Praga sat i po vremena vožnje. Kada ga prvi put vidite, ovo mesto obećava raj. Za one koji su se već upoznali s ovim mestom ova banja, ušuškana u brda i šumu, krunski je dragulj Bohemije, stare češke kraljevine čija teritorija obuhvata današnju zapadnu i centralnu Češku. To je mesto na kom se stapa ono najbolje što istorija, umetnost i priroda imaju da ponude.

A kako se sve to desilo? Zaslužan je nadasve zanimljiv splet okolnosti. Naime, arheološki dokazi ukazuju na to da su Karlove Vari bile naseljene još u doba praistorije. Pretpostavka je da su za to, između ostalog, zaslužni dobri uslovi za život i geografski položaj. Karlove Vari se nalaze na 450 m nadmorske visine, imaju izvore lekovite vode i nalaze se na putu između Istoka i Zapada.

Međutim, razvoj ovog češkog bisera u onom smislu koji danas prepoznajemo počinje u XIV veku, kada se, prema legendi, tokom obilaska šuma ovog kraja Karlo IV na sopstvenoj koži uverio u lekovite moći tople vode kojom ovo mesto obiluje.

Karlo IV je bio čovek od akcije.  I zato se ovaj grad koji je po Karlu IV dobio ime (da se nalazi u Srbiji, zvao bi se Karlova Banja) od svog osnivanja 1370. godine razvijao u pravcu modernog turističkog mesta. Zidani su banjski kompleksi, crkve i velelepne kuće, odnosno sve što je bilo potrebno da bi se upravo ovde sastajala i odmarala elita cele Evrope. To je trajalo vekovima.

Otud elegantni, neoklasični objekti šarenih fasada, šetališta, kolonade i paviljoni za odmor i luksuzni hoteli – ono što čini da slika ovog grada ostane živa u vašim očima veoma dugo.

Atrakcije Karlovih Vari

Karlove Vari očaravaju. Teško je opisati sve ono što se na ovakvom mestu može izdvojiti kao atrakcija. Mi ćemo, radi vas, učiniti sve što je u našoj moći.

1.      Izvori i kolonade

Dimna termalna fontana u centru Karlovih Vari sa historijskim građevinama u pozadini.

U samom gradu nalazi se oko 60 izvora termalne vode sa temperaturom od 17 do 73 stepena. Voda je besplatna i možete da je pijuckate u šetnji i tako lečite probleme za koje možda i ne znate da ih imate. Šalu na stranu, ovi termalni izvori dokazano su lekoviti i koriste se u lečenju bolesti stomačnog i crevnog trakta, pankreasa, jetre i žučne kese. Takođe, voda pozitivno utiče na metabolizam i normalizuje nivo šećera u krvi.

Međutim, jedno je lekovita voda, a drugo su kolonade napravljene u blizini najznačajnijih izvora, namenjene tome da bi se u vodi uživalo. Radi se o dugačkim, elegantnim prostorima za sedenje i šetnju koji počivaju na visokim stubovima, natkrivenim oblim svodovima.

Kolonade su bele, od drveta ili kovanog gvožđa, građene u različitim periodima, svaka impozantnija od prethodne. Najpoznatija je Mlinska kolonada, izgrađena u neorenesansnom stilu, koja stoji na 124 korintska stuba još od davne 1881. godine. Tu su i kitnjasto izrezbarena Pijačna kolonada, Park kolonada i mnoge druge.

Ovde ćete se šetati, piti zdravlje i čekati da se iza stuba pojavi vaš omiljeni lik iz nekog filma epohe.

2.      Crkva Svetog Petra i Pavla

Zlatne kupole i plavo-bijela fasada Crkve Svetog Petra i Pavla u Karlovim Varima pod plavim nebom.

Ova crkva jedan prizor veoma ugodan oku. Napravljena je 1898. godine po uzoru na stari vizantijski hram Ostankino u blizini Moskve. Njenu izgradnju su finansirali rusko i srpsko plemstvo, doktorski esnaf i sveštenstvo.

Radi se o impozantnom objektu koji pripada Ruskoj pravoslavnoj crkvi, čija bela fasada okružena sa pet zlatnih kupola privlači turiste svih vera.

Osnova crkve je u obliku grčkog krsta, drveni ikonostas je napravljen za Svetsku izložbu u Parizu koja je održana 1900. godine, a bronzani reljef cara Petra Prvog svedoči o velikoj želji graditelja da Evropi pokažu povezanost Ruske pravoslavne crkve i ruske države.

Ovo je jedna građevina vredna pažnje koja se arhitektonski savršeno uklapa u mnoštvo raznolikosti Karlovih Vari.

3.      Opservacioni toranj Dijana

 Pogled na Karlove Vari s opservatorijuma toranja Dijana, okvir s drvenom balustradom u prvom planu.

Ovo je mesto sa kog se pruža najlepši pogled na ovaj divni banjski grad. Opservacioni toranj Dijana je napravljen 1914. godine i jedini razlog njegovog nastanka je očaravajući pogled na grad koji su šetači otkrili još u XIX veku.

Činjenica da je upravo ovaj toranj i danas jedna od omiljenih turističkih atrakcija grada koji vrvi od svega lepog što u njemu ima da se vidi govori dovoljno o tome koliko je fascinantno sagledati ovaj grad sa visine.

Toranj se nalazi na nadmorskoj visini od 562 metra i visok je 40 metara. Visina platforme sa koje ćete posmatrati grad je 35 metara. Šetnja od grada do tornja traje oko 40 minuta, što i nije mnogo s obzirom na nagradu koja vas čeka, a to je pogled koji ćete pamtiti.

Dodaćemo samo još to da toranj ima 150 stepenica, ali i lift, tako da možete da birate da li ćete se malo više potruditi da vidite ovaj neverovatni prizor.

4.      Gradsko pozorište

Karlove Vari je grad u kome, slobodno možemo reći, ne postoji ništa ružno. Međutim, među svim objektima koji vekovima ponosno šarmiraju turiste celog sveta izdvaja se Gradsko pozorište, poznatije pod imenom Divadlo. To je jedna očaravajuća neobarokna zgrada, najstarija ovog tipa u gradu, izgrađena 1886. godine.

Projekat je radio poznati bečki arhitektonski studio (Ferdinand Felner i Hermann Helmer), iz čije je radionice izašlo ukupno 48 projekata za pozorišta izgrađena širom Evrope. Ipak, Divadlo se smatra remek-delom ovih dokazano stručnih ruku.

Osim što je jedan od glavnih simbola grada, ovaj objekat danas čuva dela od izuzetne istorijske važnosti i središte je kulturnih dešavanja grada. Ako želite da ovo pozorište, ali i grad uopšteno, posetite u njegovom najblistavijem trenutku, put u Karlove Vari zakažite za kraj juna i početak jula. Upravo tada se još od 1947. godine u ovom mestu održava Međunarodni filmski festival tokom kog ovaj grad pohode najveće svetske zvezde filmske industrije. Zato proverite tačan period održavanja festivala (2024. godine to je 28. jun - 6. jul) i doživite sedmu umetnost na potpuno nov način.

Smeštaj

Bogato ukrašena fasada zgrade u Karlovim Varima s muralima, balkonima i cvjetnim aranžmanima.

S obzirom na to da je ovo grad koji je turistička destinacija očekivano je da su turistima na raspolaganju raznolike opcije za smeštaj. Radi se o poznatom mondenskom letovalištu, tako da luksuznih hotela ne nedostaje.

Tu su Hotel Imperial, Grandhotel Pupp, Karlsbad Prestige i mnogi drugi. Cene noćenja u jednom od ovakvih hotela iz bajke dosežu i do 35.000 dinara za dve osobe.

Srećom, stan na jako dobroj lokaciji možete naći i za oko 5.000 dinara po danu. Dostupni su vam, naravno, i hosteli kao najpovoljnija varijanta za boravak. Napominjemo da su često puni, tako da bi bilo dobro da rezervišete što je više moguće unapred.

Ako vam se dopada istraživanje čeških gradova, Plzen s njegovom bogatom pivskom kulturom je obavezna sledeća stanica. Saznajte šta Plzen nudi Putovanje u Plzen: Sve što treba da znate.

Šta obavezno probati i gde

Pečena svinjska kolenica poslužena na keramičkom tanjiru sa sosom, svežim povrćem i hlebom, tipičan češki specijalitet.

O češkoj tradicionalnoj kuhinji već smo rekli dosta toga u priči o najboljim tradicionalnim restoranima u Pragu. Ko je već posetio Prag, zna o čemu tačno govorimo.

Međutim, u gastronomskom smislu, Karlove Vari uopšte ne zaostaju za prestonicom. Ipak se radi o mestu na kom su rado boravili Betoven, Franc Jozef I, Paganini, Mocart, Šopen, Frojd i Karl Marks, a takva tradicija mora imati određene posledice, krajnje ugodne i slasne u ovom slučaju. Daćemo vam samo nekoliko primera i lokacija.

  1. Grandrestaurant Pupp: mesto luksuznih zalogaja. Restoran se nalazi u okviru hotela Grandhotel Pupp i savršena je kombinacija tradicije i filmskog luksuza. Kad kažemo filmskog, mislimo doslovno, jer je upravo ovaj restoran poslužio kao lokacija za snimanje mnogih bisera kinematografije. Najpoznatiji među njima verovatno je Kazino Rojal iz serijala filmova o Džejmsu Bondu, pa ako želite potpuno 007 iskustvo, ovo je lokacija za vas.
  2. Becherplatz: tradicija u oku i na meniju. Turisti obožavaju ovo mesto. Usluga je savršena, meni bogat i na više jezika, a cene prihvatljive. Naša preporuka su svinjske kolenice u senfu, pravi delikates za koji ćete izdvojiti oko 1700 dinara. Što se tiče pića, ovde se pije beherovka, poznati biljni liker koji ne samo da se proizvodi upravo u ovom gradu već se restoran o kom govorimo nalazi u kompleksu bivše fabrike ovog efikasnog pomoćnika u procesu vrenja. Ovde ćete imati priliku da jedete, pijete i gledate tradiciju dugu više od 150 godina.
  3. Charleston Restaurant: internacionalni meni. Ovo mesto vole svi oni koji uživaju da jedu konkretnu, ne nužno tradicionalnu hranu. Restoran je ugodan, mesta za sedenje su ušuškana, a vinska lista veoma bogata. Naša preporuka je teleći karpačo, jedna tanana blagodet za nepce.

Praktični saveti za putovanje

Kada govorimo o putovanjima, sigurnost nam je uvek na prvom mestu. Upravo zato je naš prvi savet svima koji putuju da kupe putno osiguranje. U odnosu na troškove putovanja, ova stavka zaista ne predstavlja značajan izdatak, a to koliko može značiti najbolje je da nikad ne saznate pošto putovanja služe da stvorite lepe uspomene, a osiguranje da vas u tom procesu ništa ne omete.

Za putovanje u Karlove Vari imamo samo još dva saveta:

  1. Za put odaberite kasno proleće ili leto. To znači maj, jun, jul, avgust i septembar. Razlog su, naravno, vremenski uslovi. Naime, upravo u ovim mesecima možete očekivati sunčano vreme i prosečne temperature do oko 25 stepeni Celzijusa.
  2. Istražite javni saobraćaj. Iako su Karlove Vari mesto koje nije preveliko i puno toga može da se obiđe pešice, nije loše uputiti se u to kako funkcioniše javni saobraćaj. Zato ne budite tipični turista i proširite potragu za iskustvima i van samog centra.

I na kraju kraju, istraživački duh je ono što je stvorilo ovaj grad. A kad je Karlo već IV bio dovoljno avanturista da ga otkrije i dovoljno preduzetan da ga osnuje, budite i vi organizovani toliko da ga posetite. Jer ne dešava se tako često da vam jedno lečilište kraljeva i šetalište holivudskih zvezda bude doslovice na dohvat ruke. Zato ga zgrabite za sebe što pre.

Nakon što istražite lepote Karlovih Vari, zaokružite svoje češko iskustvo posetom magičnom Pragu. Otkrijte sve što Prag nudi Kompletan vodič za putovanje u Prag.

Budite u kontaktu s nama

Za više informacija pozovite broj: +381 11 777 39 39 ili pišite na e-mail: info@sava-osiguranje.rs

Radno vreme kontakt centra:  ponedeljak - petak: 08.00 - 19.00 časova


Kartice za placanje
Platne kartice
Eksterni email
Molimo vas da ne otvarate priloge i linkove ako ne znate pošiljaoca ili niste sigurni da je sadržaj bezbedan.
Close

Putno zdravstveno osiguranje

Sigurno, brzo i jednostavno kupite polisu putnog osiguranja online

putno-osiguranje.rs © Copyright 2023. Sva prava zadržana
Close
Online popust na putno osiguranje